Kommentti: Joel Armian aika alkaa loppua

Huippulupaavan Joel Armian ura Pohjois-Amerikassa ei ole ottanut tuulta alleen ja miehen seuraava osoite saattaa löytyä Euroopasta.

Kausi on vasta alkanut, mutta jo nyt on nähty, että tämäkään vuosi tuskin tulee olemaan Joel Armian vuosi. Uskomattomilla lahjoilla siunattu hyökkääjä ei pystynyt murtautumaan Winnipeg Jetsin NHL-joukkueeseen ja hänen kautensa alkoi farmijoukkue Manitoba Moosen riveissä. Kauden neljässä ensimmäisessä AHL-ottelussa pistetili on karttunut vain yhdellä syöttöpisteellä.

Tilastoja ei saa katsella liikaa, mutta Armian kaltaisen pelaajan kohdalla se on sallittua. Hän elää pisteistä ja pisteillä hän myös parhaiten auttaa joukkuettaan. Vaikka maalitili näyttää vielä nollaa, ei porilaislähtöisen nuorukaisen peli ole ollut huonoa. Armia on näyttänyt olevansa kelpo pelimies AHL:ssä ja hän on joukkueensa parhaimmistoa.

Mutta.

Hän pelaa kolmatta kauttaan Pohjois-Amerikassa eikä kehitystä ole tapahtunut, päinvastoin. Armian viime syksyn huippuvire on vain enää muisto menneestä. Armian pitäisi olla tehokas päästääkseen NHL:ään ja hänen pitäisi olla myös tehokas NHL:ssä pysyäkseen siellä. Tällä hetkellä ”Jopen” kokonaisvaltaisuus ja pelikäsitys eivät ole vaadittavalla tasolla. Luistelu ei muodostu ongelmaksi, vaikkakin sillä saralla riittää tekemistä. Armian kiekonkäsittelytaidot ovat huippuluokkaa ja hän on loistava maalintekijä, mutta kasvua pitää tapahtua henkisellä puolella, jotta heikkoudet voisivat kehittyä tarpeeksi.

Armia paukutti kolmen kauden ajan Ässien Liiga-joukkueessa huimia tehoja ja siirtyi sen jälkeen Buffalo Sabresiin farmiin. Ensimmäinen AHL-kausi meni loppukautta lukuun ottamatta pipariksi, mutta viime vuonna tähän aikaan kaikki näytti hyvältä. Armia oli tehokas ja itseluottamus oli huipussaan, minkä ansiosta hän sai pelata myös yhden ottelun NHL:ssä Sabres-paidassa. Treidi Winnipegiin pilasi hienon kauden ja tämä sesonki ei ole alkanut sen paremmin.

Jetsin NHL-miehistö on työteliäs eikä Armian kaltainen taitoniekka pakosta sovellu joukkueen muottiin. Jetsillä on myös laaja rosteri ja organisaatiossa on monia nuoria huippulupauksia, joten sen lisäksi, että Armia ei ole valmis NHL:ään, pelaa hän vieläpä uransa kannalta huonossa NHL-organisaatiossa.

Entä mitä tämä kaikki tarkoittaa miehen loppu-uran kannalta?

Ei mitään.

”Jopen” lienee parasta suunnata tämän kauden jälkeen takaisin Eurooppaan ja pysyä täällä muutama vuosi. Esimerkiksi KHL on tehnyt monelle veljelle ihmeitä. Otetaan esimerkkinä Jori Lehterä: Hän käväisi 21-vuotiaana St. Louis Bluesin farmissa ja palasi nopeasti Suomeen. Taso ei riittänyt. Tämän jälkeen Lehterä veti yhden kauden Liigaa voittaen koko sarjan pistepörssin ja siirtyi KHL:ään neljäksi vuodeksi. Lehterä pelasi KHL:ssä isoille peliminuuteilla, mikä kasvatti hänestä lopulta olympiatason kiekkoilijan. Taskuun pamahti NHL-sopimus ja nyt hän pelaa maailman parhaimmassa kiekkosarjassa kärkikentissä iskien kovia tehoja.

Lehterällä on menossa toinen kokonainen NHL-kausi ja ikää on plakkarissa 27 vuotta (täyttää joulukuussa 28 vuotta). Armia on poikkeuksellinen suomalaiskiekkoilija, jonka tulevaisuus voi hyvinkin olla NHL:ssä, mutta hänen aikansa ei ole vielä.

Kansikuva: Getty Images

Twitter: Trajamaki11