Kommentti: Miksi kaikki eivät raada alivoimalla kuten Joel Armia?

Lähde Tikin kanssa Spring Breakille Floridaan – osallistu kisaan tästä!

Joel Armia varattiin NHL:ään ykköskierroksella ja hänen kaavailtiin soittavan ykkösviulua Buffalossa. Porilaiselle istuva rooli on kuitenkin löytymässä toista kautta ja aivan toisessa kaupungissa.

Porilaissyntyinen Armia varattiin yhdeksän muun suomalaisen lisäksi NHL:ään vuonna 2011. Armian halusi vuorolla 16 varannut Buffalo Sabres, mutta puhvelipaidoissa tilastoihin jäi vain yksi runkosarjaottelu.

Pääasiassa aika kului luonnollisesti AHL:ssä. Varmasti osaksi siksi, että Armiasta kaavailtiin tulosyksikköön apua, joten suuret minuutit farmissa palvelevat paremmin kehitystä kuin jämäminuutit rikkovassa roolissa.

Suomalaislaituri pääsi osaksi megakauppaa, kun muun muassa Tyler Myers ja Evander Kane liikahtivat seurasta toiseen. Siirron jälkeen oli varmasti kaksijakoiset fiilikset. Potentiaalia koetaan olevan, sillä Armia ei mennyt pelkkänä koristeena siirrossa. Toisaalta Winnipegissä on törkeän kylmä.

Maaliskuussa lämpimään? Lähde Floridan lämpöön katsomaan NHL-kiekkoa!

Yhtä kaikki, Armia pääsi Jetsin organisaatiosta kenties nopeammin NHL-ympyröihin. Ongelmana oli pitkään roolin löytyminen. Tulosyksikköön ei riitä, alemmissa taidot eivät pääse oikeuksiinsa.

Tänä talvena Armia on kuorinut itsestään täysin uuden värin esiin. Kuinka moni olisi uskonut, jos Isomäen lehtereiltä oltaisiin osoitettu sormella vuoden 2011 Armiaa ja sanottu:

”Muutamien vuosien päästä tämä kaveri on NHL:n säväyttävämpiä alivoimapuurtajia.”

Alivoimasähisemisen lisäksi Armia on löytänyt hyvän vireen Shawn Matthiaksen ja Adam Lowryn kentällisestä. Tasainen peluutus tasaviisikoin pitää paremmin pelin sisällä ja silloin on heti valmis alivoiman tappamiseen.

Tehopisteitä ei ole tullut älyttömään tahtiin, mutta panos joukkueen menestymiseen on merkityksellinen.

Armia ihastutti koko kiekkoilevaa maailmaa uskomattomalla alivoimavaihdollaan Hurricanesia vastaan (katso video YouTubesta tästä), ja vaihto kestää useammankin katsontakerran. Tuota katsoessa on herännyt erittäin vahvasti ajatus, että miksei kaikki alivoimapelaajat raada samalla tavalla?

Pelätäänkö takaiskua niin paljon, ettei toista hyökkääjää voisi käyttää aggressiivisempaan häirintään? Ottelussa Hurricanesia vastaan se ainakin auttoi.

Voit seurata Armian raatamista ja muiden suomalaisten edesottamuksia Viasatin kanavilta sekä Viaplay-palvelun kautta.

Kuva: Getty Images