NHL-draft alert: Katsaus Pohjois-Amerikan suomalaisiin

Lähde Tikin kanssa Floridaan 5 € betsillä – osallistu tästä!

Faneille.com seuraa tiiviisti kevään ajan suomalaisten lahjakkuuksien kehitystä. Nyt on vuorossa seurantaa Pohjois-Amerikassa pelaavista suomalaisista, joilla on varausvuoro ensi kesän varaustilaisuudessa. Ketkä pelaajat pistävät silmään ja kuka nousee varaustilaisuuden yllättäjäksi.

Pohjois-Amerikassa pelaavat pääsevät usein parrasvaloihin vasta arvokisoissa. Toki lajin sisäpiirissä nuoret lahjakkuudet tunnetaan, mutta suurelle yleisölle nimet tulevat tutuiksi vasta arvokisojen kautta. Viime vuosina voimakkaasti kasvanut muuttoliike rapakon taakse on jättänyt ison joukon suomalaisia lähes vaille huomiota. Tämä näkyy erityisesti tämän kevään varaustilaisuudessa, missä monen korkea varausnumero tulee suurelle yleisölle yllätyksenä.

Hyökkäys – uusia nimiä parrasvaloihin

Korkeimmalle sijalle on luonnollisesti rankattu huippulupaus Eeli Tolvanen. Vahvaa kautta Sioux Cityssä pelaava nummelalainen on nuorten MM-kisojen jälkeen kyennyt jopa nostamaan sijoitusta NHL:n Central scoutingin listoilla. Tolvanen on luontainen maalintekijä ja tämä Bluesin kasvatti on onnistunut takomaan myös tällä kaudella maaleja tasaiseen tahtiin sarjapeleissä. Piste per peli -tahtia takova Tolvanen pääsee vielä keväällä antamaan näyttöjä 18-vuotiaiden MM-kisoissa ja onkin todella lähellä top10 varausta kesäkuussa.

Seuraavana Central scoutingin listalta löytyy suurelle yleisölle täysin tuntematon suomalainen. Ilveksen kasvatti, Aleksi Heponiemi teki yllättävän siirron ja lähti hakemaan kansainvälistä kovuutta CHL:stä. Swift Current Broncosin keskushyökkääjä pelaa erinomaista kautta ja kasassa on 49 pelin jälkeen 61 tehopistettä. Tällä irtoaa pistepörssin 12. sija ja tulokaspörssin kärkipaikka. Perinteinen Ilves-sentteri on taidollaan hurmannut Broncosin kotiyleisön. Taitosentteri on kauden aikana osoittanut kykyjenetsijöille ja kiekkoyleisölle, että kykenee pelaamaan erittäin fyysisiä vastustajia vastaan. Tämä ja hyvät pelit alle 18-vuotiaiden kisoissa saattavat nostaa nuoren suomalaisen osakkeita kevään kuluessa.

Kolmantena suomalaisena sadan parhaan Pohjois-Amerikassa pelaavan lahjakuuden joukkoon mahtuu Jokeri-kasvatti Sami Moilanen. Moilasen kausi on sujunut tasaisissa merkeissä. Seattlessa pelaava nuorukainen on tehoillut 42 peliin 30 tehopistettä. Kyvyt riittävät paljon kovempiin teholukuihin, joten keväältä on odotettavissa paljon. Moilanen on kahden edellisen tavoin suomen kantavia voimia kevään alle 18-vuotiaiden kisoissa ja kantaa suuren vastuun siitä, että mitaliputki jatkuu. Jos näin käy, on todennäköistä, että Moilasenkin varausnumero paranee huomattavasti.

Eeli Tolvanen on tehnyt kovaa jälkeä USHL:ssä. Kuva: AOP

Puolustajat -kärjen takana paljon leveyttä

Pohjois-Amerikassa pelaavista puolustajista parhaiten tunnetaan varmasti vuodenvaihteen arvokisoissa hyviä otteita esittänyt Ilves-kasvatti Juuso Välimäki. Central scouting arvioi tämän Tri-City Stormin lahjakkuuden jopa parhaaksi Pohjois-Amerikassa pelaavaksi puolustajaksi tammikuun listoillaan. Välimäki on siis osoitus siitä, että penkin alle menneet nuorten kisat eivät välttämättä tarkoita varausnumeron automaattista putoamista. Toki puolustaja esitti läpi kisojen varmoja otteita, joten hänen pelaamisessaan ei ollut liiemmin moitteita.

Toinen ensimmäisen kierroksen varausta kärkkyvä puolustaja on Tamperelaislähtöinen Henri Jokiharju. Tämä toisen polven kiekkoilija on saanut paljon vastuuta Portlandissa ja tehtaillut hyvät tehot 6+25 46 peliin. Jokiharju kantanee suuren vastuu kevään kisoissa puolustuksesta ja tämä antaa hänelle erinomaisen mahdollisuuden sementoida paikkansa ensimmäisen kierroksen varauksena.

Välimäen ja Jokiharjun jälkeen sadan parhaan pelaajan listalle mahtuu vielä kaksi puolustajaa. Joensuulainen Eemeli Räsänen ja espoolainen Kasperi Kotkansalo pelaavat tasaista ensimmäistä kauttaan Pohjois-Amerikassa. Ässistä Kingstoniin siirtynyt Räsänen on jopa tehtaillut nuorelle puolustajalle hyvät 21 tehopistettä. Loppuvuodesta 1998 syntynyt Kotkansalo ei ole tehopisteillä mässäillyt, eikä hän pääse enää arvokisoissa nostamaan asemiaan tänä keväänä, joten sarjapelien on sujuttava hyvin, jotta varaus varmistuisi.

1999-ikäluokan esiinmarssi

Viime kesänä hehkutettiin loisteliasta 1998 syntynyttä ikäluokkaa. Lajipiireissä on käyty nyt pari vuotta akateemista debattia siitä kumpi ikäluokka, –98 vai –99, on Suomessa parempi. Patrik Laineen varausnumeroihin ei varmasti ylletä nuorempien osalta, mutta tämä varausvuosi saattaa tarjota isomman massa NHL-varauksia.

99-ikäluokalla on edessään MM-kisat keväällä. Näiden kisojen menestys antanee osviittaa siitä, kuinka varaustilaisuus tulee sujumaan. On hyvin mahdollista, että tänä vuonna juuri Pohjois-Amerikassa pelaavat nuoret saattavat yllättää erittäin positiivisesti varaustilaisuudessa. Ennen sitä on kuitenkin onnistuttava seurajoukkueen ja erityisesti maajoukkueen kanssa.

Kansikuva: All Over Press

Ota maaliskuussa breikki ja lähde Floridaan Esa Tikkasen kanssa!