Rikkooko Mikko Rantanen maagisen rajan – edellisen kerran suomalaispelaaja ylitti sen 20 vuotta sitten!

Viaplay LogoNHL-kauden kaikki ottelut ja huippuhetket suorana Viasatilta ja Viaplaysta

Mikko Rantasesta saattaa tulla 20 vuoteen ensimmäinen suomalainen, joka ylittää sadan tehopisteen maagisen rajan. Kun 15 kierrosta runkosarjaa on pelaamatta, on Rantasella matkaa sadan pisteen rajaan vain 15 pistettä, tehosaldon ollessa 29+56=85.

Pistepörssin viidentenä majaileva Rantanen kasvaa edelleen korkoa kolmantena täytenä NHL-vuotenaan. Maaleja on syntynyt jo nyt saman verran kuin edellisellä kaudella ja syöttöpisteitä on yksi enemmän. Myös puolustuspeli on onnistunut paremmin, sillä plus/miinussaldo näyttää lukemaa +16. Erikoista tilastossa on vieras- ja kotipelien ero, sillä matkaotteluissa plusmerkintöjä on huomattavasti enemmän.

Yli sadan pisteen rajan ylittävää suomalaista on odotettu jo kauan – edellisen kerran sen rikkoi Teemu Selänne kaudella 1998-99, jolloin Selänne pelasi 75 ottelua ja niissä syntyivät tehot 47+60=107. Selänne ylitti sadan pisteen rajan urallaan kaikkiaan neljä kertaa. Jari Kurri onnistui rajapyykin rikkomisesssa kuudesti.

Maalipörssin osalta tilanne on suomalaisten kesken harvinaisen tasainen. Peräti kolme miestä on viimeistellyt 29 maalia ja Aleksander Barkovilla on yksi maali vähemmän. Rantasen ohella Sebastian Aho ja Patrik Laine ovat osuneet 29 kertaa. Suomalaisten osumia tarvitaan jatkossakin, sillä vain Winnipeg Jets voi pitää pudotuspelipaikkaansa lähes varmana, kun taas Florida Panthers, Colorado Avalanche ja Carolina Hurricanes taistelevat edelleen pudotuspeliviivan tuntumassa.

Kansikuva: Katharine Lotze/Getty Images