Kommentti: Dallasin maalivahtikaksikosta ei ole mihinkään

Mainiota työtä Detroit Red Wingsin taustajoukoissa tehnyt Dallas Starsin GM Jim Nill otti tietoisen riskin hankkiessaan Starsin maalivahtikaksikoksi vain sinivalkoista verta. Riski on realisoitunut karmealla tavalla.

33-vuotiaat suomalaisvahdit Kari Lehtonen ja Antti Niemi eivät ole pystyneet kannattelemaan Teksasin kiekkoylpeyttä kuin hetkittäin. Yli kymmenen miljoonan siivun palkkakatosta raapiva kaksikko on hinta-laatusuhteeltaan merkittävän heikko.

Torjuntaprosenttitilastossa, kun tarkastellaan vähintään 30 ottelua pelanneita maalivahteja, Lehtonen (90,1 %) on sijalla 35, Niemi (89,2 %) sijalla 37. Kyseiseen noteeraukseen mahtuu 37 maalivahtia.

Päästettyjen maalien keskiarvossa mitattuna Lehtonen on sijalla 34 (2,95 päästettyä maalia 60 minuuttia kohden) ja Niemi (3,35) sijalla 37.

Aivan niin puusilmäisen yksioikoinen ei voi olla, että näistä tekisi suorat johtopäätökset. Starsin puolustus on kokenut viime vuosina kovia, kun John Klingberg ei olekaan ollut heti Erik Karlssonin tasoinen montaa kautta putkeen. Lähteneitä pakittajia ovat muun muassa Alex Goligoski, Jason Demers, Trevor Daley ja viimeisimpänä Starsin pelitavassa marinoitu Jordie Benn.

Puolustuksen tekemisellä on roolinsa, mutta yllä olevat tilastot ovat vähintään keskipitkiä otoksia suorituksesta. Kun ei kulje, ei kulje. Ja nyt ei kulje.

Molemmilla maalivahdeilla on vielä ensi kausi sopimuksiaan jäljellä. Kestääkö johtoportaan hermoyksikkö vielä seuraavaa kautta? Kiistaton fakta on osaltaan myös se, että sekä Niemi että Lehtonen ovat torjuneet hyvin NHL-tasolla. Niemen Stanley Cup -voitosta on riittänyt puhetta, mutta sormuksien määrä on kaikilla tiedossa.

Ensi kauden sopimukset saattavat pelastaa suomalaisten urat. Näillä näytöillä ei irtoa aloittavan maalivahdin tonttia. Ainut vaihtoehto olisi miljoonan dollarin lapulla luukkuvahdin rooli. Onko se kummankaan lähitulevaisuutta, kun ikää on tosiaan 33 vuotta?

Olisiko Lehtosella nöyryyttä hakea kannua menestyvästä joukkueesta pienemmässä roolissa? Eiköhän. Vai ottaako Vegasin toimitusjohtaja George McPhee ”jimnillmäisen” riskin ja pestaa toisen herroista Golden Knightsin vastuuvahdiksi?

Ihanan paljon avoimia kysymyksiä.

Viaplay LogoSeuraasuomalaiskaksikon otteita Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa!