Suomalaiskolmikko saa uuden alun NHL:ssä – ”Kaikki tapahtui nopeasti”

Viime yönä sulkeutui NHL:n siirtoraja, ja muutama suomalaispelaaja sai uuden kodin. Calgary Flames oli viimeisen viikon aikana kiireisenä markkinoilla ja luopui yhdestä suomalaispelaajasta, mutta hankki tilalle kaksi.

22. helmikuuta pamahti jokseenkin odotettu siirto: Markus Granlund sai pakata kamppeensa ja matkustaa Vancouver Canucksin miehistöön. Eilen Flames vahvisti suomalaisedustustaan hankkimalla puolustaja Jyrki Jokipakan Dallasista sekä maalivahti Niklas Bäckströmin Minnesotasta. Näille kolmelle siirrot tulivat oikeaan aikaan, sillä kolmikko oli juuttunut enemmän tai vähemmän pieneen rooliin.

– Kuulin siirrostani Jim Nilliltä (Dallasin GM) . Olin syömässä lounasta, kun hän soitti minulle ja kuulin vain, että tapaan uuden joukkueeni Bostonissa, Jokipakka kommentoi Calgary Herald -lehdelle.

– Kaikki tapahtui nopeasti.

Vaikka moni tiesi Jokipakan olevan kaupan, ovat siirrot aina isoja yllätyksiä pelaajille

– Tällä hetkellä päässäni liikkuu paljon ajatuksia. Siirto oli iso yllätys, hän jatkoi.

Liike oli Jokipakan uran kannalta iso voitto, sillä peliaika Dallasissa oli ajoittain kortilla ja farmista puskee uusia tulijoita koko ajan. Jokipakka on pelannut tällä kaudella vain 40 ottelua eikä hänen pelissään ole näkenyt rentoutta, jota onnistumiset vaativat.

Flames-organisaatiossa Jokipakka mahtuu heittämällä pelaavaan kokoonpanoon – ainakin tällä hetkellä, joten näytönpaikkoja on luvassa. Calgaryssa ei ole myöskään saman luokan pakkilupauksia kuin Dallasissa, mikä helpottaa Ilves-kasvatin urakkaa huomattavasti.

Jokipakka on parhaimmillaan omassa päässä ja hän pystyy pelaamaan kiekonkin kanssa. Dallasissa Jyrki tyytyi usein pelaamaan varman päälle, koska hän tiesi joutuvansa kokoonpanon ulkopuolelle virheiden sattuessa. Nyt hän saa tehdä virheitä, oppia ja silti pelata seuraavassa ottelussa. Juuri sitä hän kaipaa, mikäli hän haluaa pelata NHL:ssä pitkään.

Calgaryyn siirtyminen oli myös 38-vuotiaalle Bäckströmille onnenpotku. Suomalaisveskari ei ole saanut pelata Minnesota Wildissa enää pitkään aikaan, mutta hän on harjoitellut joukkueen mukana. Calgaryn maalivahtitilanne on tällä hetkellä synkkä, ja HIFK-kasvatti saa varmasti pitkästä aikaa mahdollisuuden näyttää osaamistaan NHL-jäillä.

Karri Rämö on loppukauden sivussa loukkaantumisen vuoksi, eikä Joni Ortio – Jonas Hiller -tandemi ole pystynyt vakuuttamaan kanadalaisten maalinsuulla. Bäckström saa vielä viimeisen mahdollisuuden urallaan.

– Haluan vielä pelata, oli se sitten Euroopassa tai NHL:ssä. Se on ollut suurin syy, miksi olen tehnyt tällä kaudella niin paljon töitä, Bäckström kertoi Flamesin verkkosivuilla.

Granlund saa pelata keskellä

Ensimmäinen suomalaissiirtyjä oli Markus Granlund, joka sai puolestaan jättää liekkipaidat. Miehen alku oli Pohjois-Amerikassa lupaava, kun hän pystyi iskemään heti ensimmäisellä kaudellaan kovat lukemat AHL:ssä. Viime kausi jatkui nousujohteisesti, kun Granlund iski NHL:ssä 48 ottelussa 18 tehopistettä ja nappasi roolia Flames-nutussa. Tällä kaudella suomalaiselle oli asetettu isot odotukset, mutta rooli ja peliotteet heikkenivät kokoajan.

Flamesin nuoriso-osastolla on isoja hyökkääjälupauksia, joten tulevaisuuskaan ei enää näyttänyt kovin ruusuiselta. Senpä vuoksi siirto Vancouveriin oli enemmän kuin toivottu, sillä Canucksin sentteriosastolla on huomattavasti helpompi loistaa kuin Flamesin. Granlund pelasi Flamesissa paljon laidalla, mikä olikin yksi isoimmista syistä epäonnistumiselle.

Canucksissa on paljon kilpailua nuorten pelaajien kesken, mutta ainut kovan luokan sentteri on Henrik Sedin. Loput ovatkin nuoria: Granlundin lisäksi Bo Horvat, Jared McGann ja Linden Vey. Näistäkin vain Horvat on pystynyt ottamaan tällä kaudella isompaa roolia keskellä. Vey’stä on taas muotoutunut enemmän laituri, joten ”Makelle” on nyt luvassa tonttia.

Granlundin alku uudessa seurassa onkin ollut hyvä ja vastaavanlaisilla otteilla hänellä on kaikki mahdollisuudet napata vakituisesti kolmissentterin rooli. Tulevaisuudessa jopa kakkossentterin rooli.

Saarelan pelaajaoikeudet ja Keränen vaihtoivat maisemaa

Siirtoja tapahtui myös NHL-pelien ulkopuolella: Minnesota Wildin farmissa toista kautta pelaava Michael Keränen vaihtaa kotiosoitteensa Binghamtoniin, Ottawa Senatorsin farmiin. Lisäksi Porin Ässiä edustavan Aleksi Saarelan pelaajaoikeudet siirtyivät New York Rangersilta Carolina Hurricanesille.

Mitä nämä siirrot tarkoittavat pelaajien kannalta? Keränen on päässyt kokeilemaan siipiään Wildissa, mutta NHL-vauhti tuntuu olevan hänellä vielä liikaa. Tie Senatorsin kokoonpanoon on pitkä ja Keränen pelaa sopimuksensa viimeistä vuotta, joten käytännössä hänen kohdallaan siirto ei muuta asioita suuntaan tai toiseen. 26-vuotias hyökkääjä palannee tämän kauden jälkeen Eurooppaan.

Saarelalle siirto oli puolestaan lähes lottovoitto. Rangersilla on vuodesta toiseen kova rosteri, johon ei ole helppo murtautua. Canes on taas uudelleenrakennusvaiheessa eikä seurasta löydy liikaa talenttia. Carolinan kokoonpanoon on suorastaan helppo murtautua muutaman seuraavan kauden aikana, ellei suurempia ihmeitä tapahdu.

Hyppää maailman parhaan kiekkoliigaan kyytiin Viaplay-palvelussa.

Kansikuva: Getty Images