Kommentti: Mestarisuosikit tekivät erinomaisia peliliikkeitä siirtomarkkinoilla

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplayssa

NHL:n siirtoraja umpeutui eilen kello 22 Suomen aikaa, ja viimeinen treidipäivä oli perinteitä kunnioittaen vilkas.

Kuvio oli luonnollisesti se, että jotkin seurat tekivät siirtoja tätä kevättä ajatellen ja jotkin tulevia kausia. Pudotuspelien ulkopuolelle jäävistä joukkueista moni onnistui nappaamaan nuoria lahjakkuuksia riveihinsä päästen samalla eroon kokeneista pelaajistaan, joilla ei ollut tulevaisuutta kyseisessä seurassa.

Mutta tämän hetken todelliset siirtomarkkinoiden voittajat löytyvät NHL:n kärkipäästä. Monet pudotuspeleihin menevät joukkueet onnistuivat vahvistamaan ryhmiään.

Isoimmat voittajat ovat myös suurimpia mestarisuosikkeja. NHL:n yksi suurimpia mestarisuosikkeja on Pittsburgh Penguins, ja tämä seura teki vahvaa jälkeä siirtomarkkinoilla. Pens haki luonnollisesti tätä kevättä ajatellen vahvistuksia, ja se joutuikin luopua yhdestä kokeneesta laiturista, yhdestä kokeneesta puolustajasta, yhdestä lahjakkaasta maalivahdista ja yhdestä NHL-AHL-välimaaston hyökkääjästä. Sen sijaan Penguinsin organisaatio sai juuri sitä, mitä he kaipasivatkin: laadukkaan sentterin Sidney Crosbyn ja Evgeni Malkinin taakse. Tuo sentteri oli Derick Brassard, joka oli Ottawa Senatorsin parhaimpia hyökkääjiä.

Brassardin tulon myötä Penguinsin sentteriosastosta tuli kertaheitolla erinomainen. Päänvaivaa jäi kuitenkin aiheuttamaan pakkitilanne, sillä Pens ei löytänyt markkinoilta laadukasta puolustajaa. Brassardin hankinta oli kuitenkin seuran kannalta niin iso asia, että Pensin siirtohulinoita voi kutsua onnistuneeksi.

Pens ei ollut markkinoiden suurin voittaja, mutta se teki itsestään entistä suuremman mestarisuosikin. Myös Tampa Bay Lightning nosti asemaansa mestaruustaistossa, kun se onnistui naaraamaan New York Rangersista pari kovan luokan tekijää.

Bolts lähetti Manhattanille upeaa kautta pelanneen Vladislav Namestnikovin sekä nuoret huippulahjakkuudet Libor Hajekin ja Brett Howdenin. Lisäksi Bolts luopui parista varausvuorostaan. Tilalle tuli puolustaja Ryan McDonagh sekä hyökkääjä J.T. Miller. Koska Bolts on tänä keväänä kannujahdissa, voidaan tätä siirtoa pitää erinomaisena.

Ensinnäkin Namestnikov ei ole korvaamaton, ja Miller tulee täyttämään hänen roolinsa paremmin kuin hyvin. Tampassa on erinomainen tilanne tulevaisuuden suhteen, eikä sen tulevaisuus tule kaatumaan Hajekin, Howdenin ja varausvuorojen menettämiseen. Sen sijaan McDonaghin hankinta saattaa olla juuri se ratkaiseva tekijä mestaruustaistossa. Hänen myötä Boltsin pakisto on suorastaan timanttinen, kun alakerrassa häärivät ennestään jo Victor Hedmanin, Mikhail Sergachyovin, Anton Strålmanin ja Dan Girardin tasoisia pelimiehiä. Vielä kun Tampan hyökkäyksessä on rutkasti tulivoimaa, tulee joukkue olemaan erittäin vahvoilla kevään ratkaisupeleissä.

Vahvoilla tulee olemaan myös Nashville Predators, joka vahvisti rivejään parilla hyökkääjällä. Preds sai luopua Pontus Åbergista, yhdestä lupauksesta ja parista farmipelaajasta, mutta tavoitteena on Stanley Cup -pysti, joten Ryan Hartmanin hankinta oli onnistunut kauppa. Chicagosta kantrikaupunkiin tuleva Hartman on erinomainen lisä Predsin hyökkäykseen, sillä hän pystyy tehopisteiden lisäksi pelaamaan erinomaista kahden suunnan peliä.

Monipuolisena pelaaja Hartmania voi käyttää laidassa tai keskellä, ykköskentässä tai neloskentässä, joten Peter Laviolette sai yhden variaatiomahdollisuuden lisää. Hartmanin nappaaminen on myös sijoitus tulevaisuuteen, joten GM David Poile saa pisteet tästä kaupasta.

Lisäksi Poile kiinnitti vapaana pelaajana Mike Fischerin, joka tuo ryhmään ainakin tärkeää kokemusta. Fischerin pelillisestä panoksesta on vielä hankala sanoa mitään, mutta hän ei ainakaan heikennä Predsin ryhmää.

Muista NHL:n kärkijoukkueista kehut voidaan antaa Winnipegiin, sillä Jets kiinnitti riveihinsä Paul Stastnyn ja Joe Morrow’n luopuen yhdestä lupaavasta hyökkääjästä ja varausvuoroista. Se kielii vain ja ainoastaan sitä, että Jets on tänä keväänä tosissaan kannujahdissa.

Etenkin Stastnyn hankinta on merkittävä, sillä taitava sentteri tekee Jetsin keskushyökkääjäosastosta pelottavan kovan. Tämän taiturin lisäksi Jetsin keskustasta löytyvät Mark Scheifele, Bryan Little ja Matt Hendricks, joten tällaisella arsenaalilla kelpaa lähteä kevään tosipeleihin. GM Kevin Cheveldayoff sai tämän kevään siirroista ison sulan hattuunsa.

Muista mestaruutta havittelevista joukkueista merkittävää jälkeä teki muun muassa Boston Bruins, joka hankki riveihinsä Rick Nashin, Brian Giontan, Tommy Wingelsin ja Nick Holdenin. Potentiaaliltaan hankinnat olivat hyviä, mutta mestaruuteen Bruinsilla ei pitäisi olla asiaa edes näiden hankintojen myötä. Näiden siirtojen myötä Bruins hankaloitti kuitenkin tulevaisuuttaan, kun se menetti muun muassa lupaavan puolustajan ja varausvuoroja.

Viimeisenä mainittakoon San Jose Sharks, joka lähetti Buffaloon varausvuoroja ja yhden NHL-AHL-välimaaston hyökkääjän saadakseen Evander Kanen. Kanen taitoja ei epäile kukaan, mutta mies ei ole mitenkään helpon pelaajan maineessa, joten koituuko siirto sittenkin Sharksin kannalta negatiiviseksi? Lähtökohtaisesti Sharks teki hyvän siirron, mutta uhkakuviakin löytyy.

Kansikuva: Getty Images