Viikkokatsaus rapakon taakse: Näin huonoa joukkuetta ei olla nähty NHL:ssä vuosiin

Listaamme viikkokatsauksessa viime viikon kuumimmat ja kylmimmät joukkueet.

Viikon kuumimmat

2015 Honda NHL All-Star Skills Competition

Brian Elliot on ottanut selfieiden lisäksi koppejakin (Getty)

1. St. Louis Blues

Blues on juuri nyt liigan kuumin joukkue. 10 viimeisestä 11 ottelustaan voittaneet nuottipaidat ovat lyöneet toisen vaihteen päälle, kun Central divisioonaa johtava Nashville Predators on ollut haavoittuvainen ilman ykkösvahti Pekka Rinnettä.

Martin Brodeur ilmoitti ripustavansa patjat naulaan, mutta jatkaa Bluesin organisaatiossa toimiston puolella. Brian Elliott on ollut itse varmuus palattuaan sairastuvalta, joten maalinsuulla joukkueella ei ole minkäänlaista hätää.

Joukkueen tärkeimmäksi puolustajaksi tällä kaudella noussut Kevin Shattenkirk loukkaantui viikon päätteeksi, eikä vamman laadusta ole vielä tietoa. Kamppailu Central divisioonan voitosta on vielä täysin auki, ja Blues haluaa varmasti välttää viime keväiltä tuttuja Los Angeles Kingsiä ja Chicago Blackhawksia ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

2. Philadelphia Flyers

Neljän ottelun voittoputkessa viime viikon jälkeen liitävä Flyers ei ole vielä heittänyt pyyhettä kehään tämän kauden osalta, mutta tie pudotuspeliviivan paremmalle puolelle on pitkä ja kivinen. Pudotuspelipaikka vaatisi jatkuvan voittoputken lisäksi myös apua viimeisessä paikassa kiinni olevalta Washington Capitalsilta, jolla on vaikeampi viikko takanaan. Michael Del Zotto oli voitokkaan viikon kapellimestari ratkaisuhetkillä.

3. San Jose Sharks

Sharks haukkasi isoja suupaloja kaatamalla Anaheim Ducksin ja nollaamalla Chicago Blackhawksin, joiden myötä haiparvi ui kolmen ottelun voittoputkessa. Matkaa Pacific divisioonaa johtavaan Anaheim Ducksiin on kymmenen pistettä, eikä takaa-ajoa helpota se, etteivät joukkueet kohtaa enää runkosarjan aikana. Varaamaton ruotsalaislöytö Melker Karlsson on noussut varkain tärkeään rooliin joukkueen kärkiketjussa viimeistellen pelaamaassa 21 ottelussaan 13 tehopistettä.

4. Boston Bruins

Vajaa kuukausi sitten spekuloitiin, ettei viime vuosien kestomenestyjä Bruins pääsisi pudotuspeleihin ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen. Joukkue todisti kuitenkin epäilijöilleen olevansa täysillä mukana kevään kannujahdissa tälläkin kaudella –  joukkue on voittanut viimeisestä kymmenestä ottelustaan kahdeksan. Zdeno Charan paluu alkukauden loukkaantumisen jälkeen on näkynyt selvästi Bruinsin otteissa eikä ole sattumaa, että joukkueen voittotilasto näyttää 12-4-6 Charan paluun jälkeen. Tuukka Rask on löytänyt viime kauden Vezina-vireensä päästämättä enempää kuin kaksi kiekkoa taakseen ottelua kohden viimeiseen kuuteen starttiin.

5. Minnesota Wild

Devan Dubnykin hankinta on osoittautunut hyväksi korjausliikkeeksi, sillä Wild on voittanut viisi seitsemästä pelistään Dubnykin saapumisen jälkeen. Mikael Granlund palasi sairastuvalta ja osoitti pirteillä peliesityksillään olevansa jälleen kunnossa. Joukkueella on kuitenkin vielä matkaa pudotuspeliviivaan ja sen on tehtävä todellinen urakka mennäkseen ohi kolmesta kovasta joukkueesta (Colorado, Dallas ja Los Angeles), mutta tällä hetkellä suunta on oikea.

Viikon kylmimmät

1. Buffalo Sabres

Sabres ei ansainnut pistettäkään tammikuun aikana surkeilla peliesityksillään. Kuun 12:sta ottelusta kaikki päättyivät tappioon varsinaisella peliajalla, ja surkuhupaisa putki venyi jo 14 ottelun pituiseksi. Voittaminen karttaa joukkuetta niinkin paljon, että seuraa All Stars -ottelussa edustanut latvialainen Zemgus Girgensons oli häviävänä osapuolena myös tähdistöottelussa. Joukkueen tuleva otteluohjelma Montrealia, Dallasia, St. Louisia ja Islandersia vastaan mahdollistaa tappiokierteen jatkuvan vielä jonkin aikaa. Welcome to Buffalo, Connor McDavid!

2. Toronto Maple Leafs

Yhdeksän putkeen hävinnyt Maple Leafs on jälleen sulamassa tärkeällä hetkellä, joka saa torontolaismedian keskittymään sen olennaisen sijasta kaikkeen muuhun. Joukkueen pudotuspelijuna meni jo, ja nyt olisi tärkeää suunnata katse ensi kautta varten. Maple Leafsin johto GM Dave Nonisin johdolla tulee tehdä suuria päätöksiä kevään aikana, sillä joukkueen nykyisellä pelaajarungolla ei olla menestytty vuosiin eikä tulla menestymään jatkossakaan. Kauppahuhuissa liipaisimella ovat lähes kaikki joukkueen pelaajat James Van Riemsdykia ja nuorempia pelaajia lukuunottamatta.

3. Winnipeg Jets

Juuri kun näytti siltä, ettei Jetsin ensimmäistä pudotuspelipaikkaa sitten kaupungin vaihdoksen jälkeen uhkaa kukaan, alkoi joukkueen moottori yskiä pahemman kerran. 15 maalia kolmeen otteluun päästänyt Jets oli aivan kuin eri joukkue verrattuna toissaviikkoiseen lentoon. Kaikki on toistaiseksi vielä omissa käsissä, ja Jets-miehistön on omalla tekemisellään käännettävä kurssi voittoisaksi.

4. Washington Capitals

Hyvät uutiset: Alex Ovechkin nousi maalipörssin kärkeen.

Huonot uutiset: Capitals on voittanut seitsemästä viime ottelustaan vain yhden.

Joukkueen vaihtelevien peliesitysten sarja jatkuu. Vahvan joulukuun ansiosta Metropolitan divisioonan kolmospaikalle kivunnut Capitals otti tammikuun aikana pahasti takapakkia ja on enää kiinni viimeisessä villi kortti -paikassa. Ykkösvahti Braden Holtby pelaa tilanteesta huolimatta elämänsä kautta, mutta kakkosvahti Justin Peters tasoittaa tilannetta päästämällä kahdeksassa pelaamassaan ottelussa peräti 27 kiekkoa taakseen.

5. Florida Panthers

Piste-ero viimeiseen villi kortti -paikkaan jatkaa kasvamistaan ja Panthers häviää pelejä juuri kriittisimmällä hetkellä, kun tärkeitä pisteitä pitäisi saada kerättyä. Viime viikolla joukkueella oli erinomainen tilaisuus kaventaa eroa pudotuspeliviivaan, mutta tilaisuus jäi käyttämättä ja Panthers varmistaa tällä menolla kauden päättyvän runkosarjaan. Seitsemän kahdeksasta viime pelistään hävinnyt Panthers ei ole pudotuspelijoukkue vielä tänä keväänä, mutta kaudesta jää silti positiivinen maku.