Kommentti: Teuvo Teräväinen on NHL:n aliarvostetuin suomalaispelaaja

KOHTI MANCHESTERIA – Voita matka Old Traffordille Manchester Unitedin ja Arsenalin väliseen otteluun

NHL:ssä on nähty tällä kaudella suomalaisittain melkoista tykitystä, kun nuoret suomalaispelaajat ovat tehneet nousua kohti NHL:n kärkeä. Etenkin Patrik Laine, Sebastian Aho, Mikko Rantanen ja Alexander Barkov ovat varastaneet kaiken huomion, eivätkä aivan syyttä.

Näiden huippuyksilöiden hurjien tekojen vuoksi monet muut suomalaiset jäävät kuitenkin vähemmälle huomiolle. Kovatkin teot unohtuvat tai jäävät täysin pimentoon.

Näin tuntuu olevan ainakin Teuvo Teräväisen kohdalla. Carolina Hurricanesin suurimpiin tähtii lukeutuva hyökkääjä ei ole nauttinut Suomessa kovin suuresta huomiosta. Siis tällä tai viime kaudella.

Kun aletaan katsoa Teräväisen tämän kauden tekoja, alkaa syitä hänen ylistämiselle löytyä. Teräväinen on puhtaasti offensiivinen ase, jonka pääasiallinen onnistuminen mitataan hyökkäyspään teoilla. Senpä vuoksi on syytä tarkastella Helsingin Jokereista Pohjois-Amerikkaan ponnistaneen taiturin pistesaldoa.

Teräväinen on latonut tällä kaudella 70 runkosarjaottelussa 21 maalia ja 56 tehopistettä. Eli miehen pistetahti on ollut 0,8 pistettä per peli, mikä tarkottaisi täyden runkosarjan aikana noin 65 pisteen kautta. Canes ei ole mikään tähtisikermä, jossa pisteitä tulee muiden siivillä, mikä tekee Teräväisen suorituksesta vielä kovemman. Suomalaishyökkääjä onkin seuransa paras pistemies, ja hän on takonut selvästi enemmän pisteitä kuin muun muassa Jeff Skinner tai Jordan Staal. Ainoastaan hänen ketjukaverinsa Aho pystyy haastamaan Teräväisen pisteissä, sillä nuori tähti on iskenyt vain pisteen vähemmän.

Teräväinen on myös kaikkien NHL:n suomalaisten pistepörssin viidentenä. Edellä ovat vain Laine, Barkov, Rantanen ja Mikael Granlund. Jos oletetaan Teräväisen jatkavan kauttaan samanlaiseen tahtiin, tulee hän ylittämään runkosarjassa 60 tehopisteen rajan, eikä se ole todellakaan jokapäiväistä herkkua suomalaisille.

Viime kaudella 60 tehopisteen rajapyykin suomalaisista rikkoivat Granlund ja Barkov. Sitä edeltävänä kautena suomalaisista löytyi vain yksi pelaaja, joka ylsi 60 pisteeseen, ja se oli Jussi Jokinen, joka keräsi kasaan tasan 60 tehopistettä. Sitten saadaankin mennä aina kauteen 2011-12, kun löydetään seuraavat suomalaiset 60 tehopisteen ylittäjät: kuutisen vuotta sitten Teemu Selänne ja Valtteri Filppula takoivat 66 tehopistettä sekä Olli Jokinen 61 tehopistettä.

Teräväisen pistetahdista kertoo paljon se, että kevään 2012 jälkeen Suomesta on löytynyt ennen tätä kautta vain kolme pelaajaa, jotka ovat ylittäneet kyseisen rajapyykin. Tällä kaudella saavutukseen saattaa yltää jopa kuusi suomalaispelaajaa, mutta se ei ole Teräväiseltä pois. Mutta juuri tästä johtuen Teräväisen erinomainen kausi on jäänyt ja tulee jäämään pienelle huomiolle.

23-vuotiaan Canes-hyökkääjän pistetehtailun arvoa nostaa vielä se, että jos unohdetaan meneillään oleva kausi, on Teräväisestä tulossa Patrik Laineen jälkeen nuorin suomalainen 60 tehopisteen ylittäjä sitten Teemu Selänteen tulokaskauden. Toki muutamat pelaajat olisivat tällä välin yltäneet 60 tehopisteeseen ilman loukkaantumisia, mutta hekin ovat vähissä.

Mutta jotta tämä juttu ei mene vain tilastoniiloiluksi, todettakoon Teräväisen pistetehtailun johtuvan hänen kehittyneestä pelistään. Aiemmilla kausilla nuori taitoniekka on väläytellyt taitojaan, mutta Teräväisen taso on ailahdellut isosti. Jopa pelien sisällä. Tällä kaudella hän on kuitenkin pystynyt pelaamaan tasaisesti läpi kauden, mikä johtuu etenkin miehen kehittyneestä fysiikasta: Teräväinen on selvästi aiempaa vahvempi pelaaja, joka jaksaa vääntää kulmissa ja maalin edustalla. Se näkyy myös miehen kahden suunnan pelissä, ja Teräväinen pystyykin pelaamaan huomattavasti laadukkaammin omalla alueella kuin aiemmilla kausilla.

On upea asia, että Laine ja kumppanit ovat nousseet ryminällä NHL:n eliittipelaajien joukkoon, mutta on myös hienoa, että Suomesta löytyy tänä päivänä tasaisesti tähtipelaajia ilman, että kärjen, keskitason ja häntäpään tasoerot kasvaisivat liian suuriksi.

Teräväiselläkin on vielä varaa kehittyä, mutta tällä hetkellä on turvallista sanoa, että suomalaishyökkääjästä on muotoutumassa laatupelaaja, joka pystyy takomaan kaudesta toiseen 60-70 tehopistettä runkosarjassa. Ja se on järjettömän kova suoritus.