Kommentti: Vielä kerran, Jussi Jokinen?

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplayssa

Jussi Jokisen NHL-ura on mennyt rajusti alas päin, kun hän joutui tammikuussa jo toisen treidin kohteeksi kuluvan kauden aikana. Kauden kolmas seura on Columbus Blue Jackets, ja kyseessä on suomalaishyökkääjän viimeinen oljenkorsi. Ilman onnistumista Jokinen saa palata ensi kaudella eurojäille.

Jokinen pelasi alkukaudesta Edmonton Oilersissa 14 ottelua saalistaen vain yhden syöttöpisteen. Seuraavaksi mies siirtyi Kaliforniaan ja Los Angeles Kingsiin, jonka paidassa Jokinen pelasi 18 ottelua tehoin 1+4. Tämän kauden meriitit ovat suoraan sanoen huonot, mutta ne eivät kerro koko totuutta.

Laitahyökkääjä jätti viime kauden jälkeen Florida Panthersin, joten Jokinen sai taas kerran hakea paikkaansa uudessa seurassa. Edmontonissa luottamus jäi vähäiseksi, ja lopulta samoin kävi Los Angelesissa. Jokinen sai tyytyä pieneen rooliin, jonka hän hoiti hyvin, mutta pienipalkkaisena alempien kenttien konkarina hänet on ollut helppo syrjäyttää. Kalajokelaislähtöinen pelaaja on ollut helppo laittaa alempiin kenttiin, katsomoon ja lopulta toiseen seuraan, koska hänen statuksensa joukkueen sisällä on ollut pieni.

Tyystin vastaavanlaisessa tilanteessa Jokinen ei ole urallaan ollut, mutta treidien kohteeksi hän on joutunut usein. Jokinen on monipuolinen ja arvostettu pelaaja, joka ei nauti seuran suurinta palkkaa eikä hän ole koskaan ollut joukkueensa suurimpia tähtiä. Se on tehnyt Jokisesta aina täydellisen kauppatavaran, ja sen vuoksi mies onkin saanut edustaa NHL-urallaan jo kahdeksaa eri seuraa.

Huomioitavaa kuitenkin on, että Jokinen on aina tullut takaisin hankalienkin jaksojen jälkeen. Hän on ajautunut Tampa Bay Lightningin ja Carolina Hurricanesin organisaatioissa ongelmiin, milloin spekuloitiin jo suomalaisen NHL-uran loppumisella. Jokinen kuitenkin selvitti ongelmat ja palasi huipulle.

Ensiksi pitää miettiä, miksi Jokinen on joutunut joissain seuroissa ongelmiin. Hän on pelaajana äärimmäisen viisas, sillä hän sijoittuu käytännössä aina oikein, eikä hän tee tyhmiä ratkaisuja kiekon kanssa. Jokinen on tunnollinen kahden suunnan pelaaja, jonka hyvyys perustuu hänen näkymättömään työhönsä. Samaan aikaan hän kuitenkin lukee peliä hyvin ja käsittelee kiekkoa pehmeästi. Tällainen pelaaja on valmentajalle ihanteellinen: Jokisen kaltaisen pelaajan voi heittää neloskentän keskellä tai ykköskentän laitaan. Homma hoituu kyllä. Mutta tällöin hän joutuu kuitenkin koko ajan sopeutumaan uudelleen, ja jos valmentaja haluaa käyttää Jokista alemmissa kentissä, näkyy se suoraan tehopisteissäkin.

Tämän vuoksi Jokisen – ja kuten monen muunkin pelaajan – uran kannalta merkittävässä roolissa on päävalmentaja. Kuinka valmentaja näkee hänet pelaajana? Kun JHT-kasvatti tuli Tampaan kesken kauden 2007-08, nautti hän John Tortorellan suosiosta. Seuraavalla kaudella Tampaan tuli pääkäskijäksi Barry Melrose, jonka suosikkeihin Jokinen ei kuulunut, ja tällöin suomalainen joutuikin treidin kohteeksi kesken kauden.

Uusi koti löytyi Carolinesta Hurricanesin organisaatiosta. Silloinen päävalmentaja Paul Maurice otti Jokisen heti omakseen ja antoi miehelle vastuuta. Lopputulemana oli Jokisen paluu huipputasolle, ja Mauricen alaisuudessa laituri onkin painanut uransa parhaan kauden: 81 ottelussa syntyi 30 maalia ja 65 tehopistettä. Mutta mistä suomalaisen alamäki alkoi Carolinassa? No, tietenkin siitä, kun Kirk Muller korvasi Mauricen. Lopputulemana oli siirto Pittsburgh Penguinsiin, jossa Jokinen pisti uransa jälleen raiteilleen.

Pens-ajan jälkeen Jokinen sai kerrankin etsiä uuden seuran vapaana agenttina, ja valinta kohdistui Floridaan. Kaksi hyvää kautta Gerard Gallantin alaisuudessa, ja alamäki alkoi viimeistään Gallantin saatua potkut. Tällä kaudella Jokisen ura ei ole lähtenyt uuteen lentoon, kuten aiemmin ongelmien jälkeen on lähtenyt, mutta nyt jos joskus siihen on hyvä mahdollisuus.

Columbuksessa pääkoutsina häärii John Tortorella, joka luotti Jokiseen Tampassa. Tortorella tietää, mitä Jokisesta saa irti, ja sen myötä suomalaislaituri tulee saamaan näytönpaikkansa. Blue Jacketsissa ei ole edessä liikaa laadukkaita hyökkääjiä, ja joukkue tarvitsee kokemusta riveihinsä. Toisin kuin Edmontonissa ja Los Angelesissa, Jokisella voi olla Columbuksessa merkittävä rooli. Tällöin kalajokelainen on aina noussut takaisin raiteilleen, joten miksi ei nousisi nytkin?

Kansikuva: Getty Images

Lyö vetoa Grand Slam -turnauksesta ja nappaa 10 euron riskitön veto sekä 20 ilmaiskierrosta!