Magnitogorskin nuori lupaus Igor Shvyryov yllättävään NHL-sopimukseen – miten tähän oikein päädyttiin?

Viaplay LogoVoit seurata NHL:ää kattavasti Viaplay-palvelun kautta.

Monelle Euroopassa asuvalle lätkäpojalle hyppy rapakon taakse on suuri unelma, johon uoristain harva yltää. Toisille taas pysyminen kotimaassa ja pelaaminen oman maansa korkeimmalla sarjatasolla on vieläkin isompi tavoite. Tämä oli tavoitteena myös 19-vuotiaalla keskushyökkääjä Igor Shvyryovilla, joka ilmaisi haluttomuutensa pelata NHL:ssä niin voimakkaasti, ettei mikään NHL-seura noteerannut häntä hänen ensimmäisenä varausvuotenaan 2016. Pelattuaan Venäjän nuorten jääkiekkoliigassa MHL:ssä huippukauden 16-17, päätti Colorado kokeilla onneaan varaamalla monen kykyjenetsijän toiselle kierrokselle arvioiman Shvyryovin vasta viidennellä kierroksella. Yritys ryöstää Shvyryov toimi, kun hän solmi tulokassopimuksensa seuran kanssa viime tiistaina.

Shvyryovin ura on kuin noususuhdanteinen vuoristorata

Venäjän Magnitogorskista lähtöisin olevan Shvyrovin uran suunta on kausi kaudelta pysynyt noususuhdanteessa. Kaudella 14-15 Shvyryov pelasi Venäjän alle 17-vuotiaiden sarjassa, missä hän tehoili 33 maalia ja 66 syöttöpistettä vain 32 pelissä. Myös Shvyryovin 3.09 piste per peli -tahti oli koko sarjan kaikkien aikojen parasta. Pelitaidot veivät jo tulevana kautena 15-16 MHL:ään, missä hän teki 44 pelissä 38 pistettä. Luvut saattavat kuulostaa Venäjältä tulleille NHL-kaliiberin pelaajille alhaisilta, mutta suhteutettuna näitä lukuja muihin alle 18-vuotiaana sarjassa pelanneisiin pelaajiin, ovat luvut kovat. Esimerkiksi Shvyryovin MHL:ssä aikaansaama 0.86 piste per peli -tahti oli nykyisen Columbus Blue Jackets -tähtihyökkääjän Artemi Panarinin kanssa täysin sama. Kauden jälkeen oli Shvyryovilla mahdollisuus tulla varatuksi NHL:ään, mutta moni joukkue oli ehtinyt jo pyyhkiä Shvyryovin nimen pelaajalistoiltaan hyvissä ajoin, eikä hän täten tullut myöskään varatuksi.

Artemi Panarin on jatkanut erinomaisia otteita myös Pohjois-Amerikassa. 243 NHL-ottelussa tehopisteitä on kertynyt peräti 233. Kuva: Jim McIsaac/Getty Images)

Shvyryov lähti kaudelle 16-17 jo MHL-veteraanina. Hän tiesi mitä häneltä odotettiin, ja mitä hänen täytyi tehdä yltääkseen pysyvästi maan korkeimpaan jääkiekkoliigaan KHL:ään, jonka kovuudesta hän sai jo edeltävänä kautena vivahteita yhden pelin verran. Oli aika Shvyryovin monsterikauden, kun hän dominoi liigaa tehden 70 pistettä vain 40 pelissä, sijoittuen 1.75 piste per peli -kategoriassa jaetulle ykkössijalle liigan pistepörssin voittaneen Omskin Artyom Manukyanin kanssa. Tahtia voidaan verrata Tampa Bay Lightning -tähden Nikita Kucherovin samassa iässä ja samassa liigassa tekemään piste per peli -tahtiin. Tämä kiinnitti kykyjenetsijöiden huomion, mutta kun Shvyryov ei ollut kiinnostunut unelmasta Pohjois-Amerikassa, ei häntä taaskaan huomioitu. Vaikka Shvyryovin ei tuntenut mielenkiintoa NHL:ää kohtaan, hän oletti kuitenkin tulevansa varatuksi. Näin myös kävi, kun Colorado Avalanche varasi hänet yllättäen viidennellä kierroksella. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut Shvyryoviin, joka päätti jättää oletetusti tulematta mihinkään lehdistötilaisuuteen, tai seuran nuorten pelaajien harjoitusleirille. Shvyryovilla oli päämääränä päästä pelaamaan KHL:ssä. Hän pelasikin edeltävän kauden aikana kymmenessä KHL-ottelussa, muttei vielä myöhemmin ongelmaksi muodostuneen minimaalisen peliaikansa johdosta saanut tehoja aikaan. Kauden jälkeen Shvyryovilla oli vyön alla kokemusta nuorten sarjasta ja tietoa KHL:stä. Tulevalle kaudelle 17-18 oli Shvyryovilla vain yksi päämäärä, ja tämä oli KHL.

Kun Shvyryov teki heti kauden alkuun ensimmäisen ja kauden viimeiseksi jääneen KHL-maalinsa, oli Shvyryovilla toiveet korkealla. Pettymys kuitenkin tuli, kun Shvyryovin peliaika laski peli peliltä. Tämä johti välillä peleihin, joissa Shvyryov kuului pelaavaan kokoonpanoon, mutta istui koko pelin vaihtopenkillä pelaamatta vaihdon vaihtoa. Lokakuussa Colorado Avalanchen eurooppalaisen fan clubin Eurolanchen tekemässä haastattelussa Shvyryov kertoi kuitenkin olevansa tyytyväinen kehityksensä etenemiseen ja ymmärtää vähäisen peliaikansa. Onhan hän vasta lupaus. Myöhemmin haastattelussa nousee kysymykseksi Igorin halu tulla pelaamaan Pohjois-Amerikassa, johon hän kaikkien yllätykseksi vastasikin myönteisesti. Kirjaten kauden 32 KHL-ottelussa jääajakseen keskimääräisesti alle 3 minuuttia pelissä, ehti Shvyryov pelaamaan myös MHL:ssä. Täällä hän tapansa mukaisesti onnistui kirjaamaan pisteitä lähes kaksi pistettä per peli -tahdilla.

Mitä odottaa tulevaisuudelta?

Shvyryovia voidaan pitää hyvin erikoisena lupauksena. Hänellä on paljon hyvää, mutta myös paljon parannettavaa. 185 senttinen ja 87 kiloinen Shvyryov on pelinrakentaja, erinomainen kahden suunnan keskushyökkääjä, ja omaa todella hyvät aloitustaidot. Shvyryovin syöttötaito on todella hyvä, ja hän pystyy löytämään syötöillään pelaajia mitä erikoisemmistakin paikoista. Hän pyörittää ylivoimaa laidalta, ja pystyy rakentamaan tilanteita hyvillä harhautuksillaan myös pienissä tiloissa, mikä on hyvä asia siirryttäessä Pohjois-Amerikan pienemmille kentille. Shvyryov omaa nopean ja tarkan vedon, mutta käyttää tätä ehkä vähän liiankin harvoin. Shvyryovin luistelussa on paljon kehittämisen varaa, mutta Coloradossa hän saa siihen paljon oppia ensikesän harjoitusleireillä, ja tulevan kauden aikana. Positiivinen asia Shvyryovin kehityksessä on se, ettei hänen pelinsä epäkohdat ole esimerkiksi heikossa puolustustietoisuudessa, jota olisi jo heinäkuussa 20-vuotta täyttävälle Shvyryoville paljon hankalampaa opettaa. Shvyryovin pelin kypsyydestä kertoo jo se fakta, että vähäisestä jää ajastaan huolimatta hän kuului 32 KHL-pelin aloituskokoonpanoon. Tämä on jotakin, mitä 19-vuotiaalta harvoin näkee. Tasoisekseen hän on pelannut kuitenkin todella pienen määrän kansainvälisiä pelejä, joista pisteitä ei ole pahemmin tullut.

Mikko Rantanen on noussut kolmen kauden aikana Coloradon johtavien pelaajien joukkoon. Kuva: Bruce Bennett/Getty Images

Hyppy Pohjois-Amerikkaan ensi kaudeksi voi muodostua vaikeaksi. Shvyryov tulee kohtaamaan uuden kulttuurin, eikä hän puhu englantia. Tämä yhdistelmä on hankala, ja esimerkiksi juuri viimekaudella Coloradon farmissa suurimman osan kaudesta pelannut venäläinen Andrei Mironov lähti takaisin kotimaahansa juurikin näistä syistä. Hyvä asia voi tosin olla, ettei Shvyryovilla tule ainakaan heti olemaan halua lähteä takaisin kotimaahansa, ellei hänelle jo valmiiksi luvata varmaa peliaikaa KHL:ssä. Myös Avalanchen farmijoukkueen siirtyminen ensikaudeksi samaan osavaltioon voi helpottaa Shvyryovin oloa. Hän saa olla lähellä maanmiehiään Nikita Zadorovia ja Semyon Varlamovia. Ja kuka tietää, vaikka Colorado hommaisikin venäläisen veteraanin tulevaan AHL-seuraansa  Colorado Eaglesiin  opettamaan Shvyryoville elämää Amerikassa.

Kaiken kaikkiaan on melko vaikea sanoa, kuinka hyvin Shvyryovin peli siirtyy pienelle jäälle. Hän on paketti, joka sisältää erinomaiset molempien päiden tietoisuudet, mutta tarvitsee vielä oppia jokaisella osa-alueella. Kaiken mennessä nappiin hänestä voidaan odottaa jopa NHL:n seuraavaa venäläistä supertähteä, joka olisi muutaman vuoden sisällä Coloradon huippupelaaja Nathan MacKinnonin taakse kova lisäys.

Kansikuva: Doug Pensinger/Getty Images