Näkökulma: Mikael Granlundin uuden jatkosopimuksen suurin voittaja on Minnesota Wild

Viaplay Logo Katso huippukiekkoa Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa!

Minnesota Wildilla oli kaksi selkeää tavoitetta viime kauden päätyttyä. Ensinnäkin seuran oli pyrittävä suoriutumaan laajennusdraftista mahdollisimman kuivin jaloin. Tärkeimmistä pelaajista oli pyrittävä pitämään kiinni keinolla millä hyvänsä. Wild menetti lopulta vain Alex Tuchin ja suomalaishyökkääjä Erik Haulan Vegas Golden Knightsille.

Toinen tavoite oli lukita rajoitetuiksi vapaiksi agenteiksi tulleet Nino Niederreiter ja Mikael Granlund seuraan tuleviksi vuosiksi. Niederreiter pisti nimen uuteen sopimuspaperiin viime viikolla ja tällä viikolla seura uutisoi myös Granlundin jatkopahvista, joka vaikuttaa täydelliseltä diililtä varsinkin Wildille.

Oululaislähtöinen Granlund pelasi viime kaudella tähänastisen NHL-uransa parhaimman kauden. 26+43=69 pistettä nakuttanut pehmeäkätinen hyökkääjä oli joukkueensa paras pistemies runkosarjassa, siivittäen myös Minnesotan koko läntisen konferenssin toiseksi.

Eipä siis ihme, että Wildilla oli selkeänä tahtotilana saada uusi sopimus aikaiseksi.

Tällä viikolla julkistettua 17,25 miljoonan dollarin arvoista kolmen vuoden jatkosopimusta voidaan pitää melkoinen ryöstönä organisaation puolelta. Granlund oli viime kaudella NHL:n 20:n parhaimman pistemiehen joukossa. Se ei silti näy hyökkääjän palkkapussissa. Hänen uuden sopimuksensa 5,25 miljoonan dollarin keskivuosiansio sijoittuu NHL:n palkkatilastossa vasta sijalle 132, joten Wildia on helppo pitää näiden sopimusneuvotteluiden voittajana.

Vaikka palkka-asiat jätettäisiin kokonaan taka-alalle, on uudesta kontrahdista löydettävissä myös seuran etua palvelevia seikkoja. Yksi niistä on sopimuksen pituus. Kolmen vuoden kesto teki diilistä entistä paremman Minnesotalle. Vaikka Granlund loisti läpi pitkän runkosarjan, ei hänkään muun joukkueen tavoin onnistunut pudotuspeleissä. Itseasiassa, kahden viime vuoden pudotuspelisaldo kärppäkasvatin osalta on varsin vaatimaton. Yksi maali ja neljä syöttöä 11 pelissä. Varsinkin viime kaudella St. Louis Blues sai pimennettyä Granlundin täysin.

Tästä päästäänkin siihen, kuinka hyvin Granlundin pelitapa istuu Wild-organisaation pitkän tähtäimen suunnitelmaan. Melko pienikokoisena pelaajana hän ymmärrettävästi perustaa pelinsä pitkälti nopeuteen. Tämä on toiminut runkosarjassa mutta ei pudotuspeleissä, joissa pelin entistä kovempi intensiteetti ja lisääntynyt fyysisyys ovat vaikuttaneet selvästi Granlundin suorituksiin jäällä.

Avainpelaajan roolissa kärkiketjuissa operoivan Granlundin pitää pystyä näyttämään, että hän on kykenevä pelaamaan isojen poikien kanssa keväällä panosten kasvaessa. Joukkueen parhaan pistemiehen on yksinkertaisesti tuotava pöytään enemmän kuin vain pari hajapistettä. Muuten Minnesotan kiekkokevät on tulevinakin vuosina yhtä lyhyt kuin viime kaudella.

Granlund kurvailee Xcel Energy.Centerin yleisön suosikkina myös seuraavat kolme kautta. (Kuva: Hannah Foslien/Getty Images)

Lyhyehkössä sopimuksessa on toki etunsa myös Granlundin näkökulmasta. Se antaa yhä nousussa olevalle tähdelle mahdollisuuden näyttää, että hän pystyy olemaan ratkaisupelaaja myös pudotuspeleissä. Sinne on tähdätty myös koko organisaation fokus. Wild ei ole päässyt toista kierrosta pidemmälle nyt viitenä perättäisenä vuonna, ja se haluaa ehdottomasti menestystä myös runkosarjan jälkeen.

Mikäli Granlundista ei olisi jatkossakaan kevään johtavaksi pelaajaksi, joutusi Wild etsimään korvaajan muualta. Jos seura päätyisi tähän ratkaisuun, pystyisi se vaivatta päästämään pelaajasta irti kolmen vuoden päästä. Toinen vaihtoehto olisi treidata mies muualle, sillä markkina-arvo olisi korkea ja ottajia todennäköisesti löytyisi.

Kaiken kaikkiaan Granlundin tuore sopimus on erinomainen ja palvelee loppujen lopuksi kumpaakin osapuolta. Granlund on kiistatta yksi joukkueensa parhaista pelaajista. Lisäksi suomalainen on 25-vuoden ikäisenä edelleen nuori, ja kehittynee sopimuskautensa aikana entisestään. Minnesotan joukkue tarvitsee Granlundia. Jos Granlund pystyy siirtämään runkosarjan dominanssinsa myös pudotuspeleihin, tietäisi se miehelle liki varmasti uutta, järkälemäistä jatkosopimusta Wildin kanssa. Mutta ennen sitä, Granlundin on osoitettava olevansa sen arvoinen.

Artikkelikuva: Getty Images