Näkökulma: Anaheim Ducksin Ondřej Kaše on nousemassa täydelliseksi varausryöstöksi

Viaplay LogoVoit seurata NHL:n kattavasti Viaplay -palvelun kautta

Toissa viikolla Anaheim Ducks pääsi kolmen vuoden ja 2.6 miljoonan vuotuiseen sopimukseen joukkueen tšekkiläisen hyökkääjän Ondřej Kašen, 22, kanssa. Sopimuksen koko herätti faneissa varsin erilaisia mielipiteitä, sillä hyvin näkymättömäksi jääneestä Kašesta ei moni NHL:ää seurannutkaan ollut kuullut. Tähän löytyy kuitenkin selityksensä, sillä Kaše oli vasta seitsemännen kierroksen varaus, kun Anaheim hänet varasi vuoden 2014 varaustilaisuudessa sijalla 205. Maalintekijänä tunnetun Kašen tie vei mutkien kautta NHL:ään, missä jo toissakaudella lupaavia näyttöjä antanut Kaše oli viimekaudella Anaheimin viidenneksi paras pistemies. Jo tämä kertoo siitä, kuinka halpa sovittelu mielessä tehty sopimus todellisuudessa on.

Kuka on Ondrej Kaše?

Jääkiekkoperheeseen syntynyt Ondřej seurasi jääkiekon parissa ammattilaisuraa tehneen isänsä Robert Kašen jalanjälkiä. Vaikka isän uran aikana syntyneet saavutukset eivät kuitenkaan olleet niin merkittäviä, oli hänen roolinsa poikansa kehittymisessä tärkeä. Ondřejn valmentajana toimineen Robertin opit siirtyivät isältä pojalle.

Kašen kasvu ja kehittyminen kävi vuosi vuodelta nopeasti, mikä käy ilmi hänen nopeasta etenemisestään nuorten sarjatasoilta toiselle. Vaikka varausvuonnaan kolmen eri tason välillä hyppinyt Kaše ei vähäisen peliaikansa takia kyennyt Tšekin pääsarjatasolla ihmeisiin, oli hän dominoiva pelaaja heti junioreihin palatessaan. Kaudelle 15-16 Pohjois-Amerikkaan lähtenyt Kaše on sekä farmissa että ylhäällä pystynyt kausi kaudelta takomaan pisteitä noin 0.50 pistettä per peli tahdilla.

Ennen varausvuottaan Kašen heikkoudeksi arvioitua kehnoa fyysistä taitoa hän on saanut kehitettyä huimasti, minkä vaikutukset voi nähdä hänen onnistumisistaan myös pudotuspeleissä. 182 senttisen ja 84 kiloisen Kašen vahvuuksiin kuuluvat nopeus, ja erittäin napakka veto.

Kašen varausarvion kova romahdus on kysymysmerkki

Kašen tippuminen vuoden 2014 varaustilaisuudessa on iso kysymysmerkki, sillä varaustilaisuuden kolmanneksi parhaimmaksi tšekkiläiseksi arvioidun Kašen odotettiin menevän ensimmäisen 60 pelaajan joukossa. Vaikka mahdollisia syitä Kašen varaus sijoituksen romahtamiseen on monia, eivät nämä johtuneet hänen kokonaisvaltaisesta, pelillisestä esiintymisestään. Varausvuonnaan junioreissa sekä nuorten kansainvälisellä tasolla käynyt Kaše osoitti selvästikin potentiaalia kasvaa ei ainoastaan hyväksi tšekkiläispelaajaksi, vaan myös NHL-tason pelaajaksi. Mikä sitten johti Kašen luisumiseen viimeiselle kierrokselle?

Vuosina 2013-2014 tehdyissä arvioissa Kašea pidettiin hyvin ajavana ja nopeana, miltei ”terrierimäisenä” pelaajana, joka omaa loistavan vedon lisäksi peliälyn. Vaikka Kaše sai paljon hyviä arvioita, löytyi hänen pelistään muitakin huomiota. Esimerkiksi Kašen liukkaana pidetyn luistelutaidon uskottiin kiihtymisen ja huippunopeuden puolesta hivenen ontuvan. Pienenä pelaajana hänen fyysistä kykyään pidettiin isona ongelmana. Myös Kašen peli puolustus suuntaan oli kehno, jonka kehittymistä ei auttanut hänen minimaalinen peliaikansa aikuisten tasolla. Sen sijaan että NHL-joukkueen toimitusjohtaja olisi riskeerannut asemansa varaamalla ”osuma tai huti” tyylisen pelaajan kolmen ensimmäisen kierroksen sisällä, oli tämä turvallisempaa jättää väliin, mikä myös johti Kašen luisumiseen vasta seitsemännelle kierrokselle.

Kašen vimekauden kahdestakymmenestä maalista vain yksi syntyi ylivoimalla. Jo tämä kertoo hänen vedonsa vaarallisuudesta jokaisessa pelitilanteessa. Kuva: Getty Images

Ondřej Kašella mahdollisuus nousta tähdeksi – GM Bob Murraylla neroksi

Viimeisen kahden kauden ajan Kaše on kyennyt vakiinnuttamaan paikkansa NHL:ssä, ja viimekaudella hän rikkoi kahdenkymmenen maalin rajan. Vaikka Kašen pisteet eivät suoranaisesti osoita hänen hyvyyttään, löytyy Kašelta selkeästi kaikki ominaisuudet eliittipelaajaksi nousemiseen. Hän on pystynyt kehittämään fyysistä peliään huimasti, mitä on edesauttanut vasta varauksen jälkeen tapahtunut pituuskasvu. Myös Kašen puolustustaito on kehittynyt, ja hänen kokonaisvaltainen pelinsä on paljon kypsempi.

On vaikea löytää huonosti menestyviä pelaajia, joilla olisi yhtä napakka veto kuin Kašella. Vedon merkityksestä pelaajan menestykseen on myös muita hyviä esimerkkejä, kuten San Josen kuudennen kierroksen varaus Kevin Lebanc, ja Columbuksen kolmannen kierroksen varaus Oliver Björkstrand. Molemmat pelaajat ovat hyvillä vedoillaan pystyneet tekemään tuhoja, jotka ovat nostaneet heidät NHL-tason kiekkoilijoiksi. Myös tämä kertoo siitä, minkä takia juuri Kaše on nostanut itsensä viimeiseltä kierrokselta NHL:ään.

Sen lisäksi että Anaheimin toimitusjohtaja Bob Murray teki uskomattoman varausryöstön, onnistui hän mahdollisesti myös solmimaan mainion sopimuksen Kašen välillä. 2.6 miljoonan vuosipalkka on nykyisessä NHL:ssä todella halpa jopa pohjakenttien pelaajille, mikä on jo Kašen nykyisen tason huomioiden palkan leikkaus. Jos Kašen kehitys jatkuu suunnitelman mukaan, voi hänen uutta sopimustaan pitää NHL:n parhaimpana jo tulevan kauden jälkeen.

Kansikuva: Getty Images