Näkökulma: Erik Karlssonin siirrosta hyötyy usea joukkue

Viaplay LogoVoit seurata NHL:n kattavasti Viaplay -palvelun kautta

KILPAILU: Voita huikea NFL-matka Lontooseen kärkijengien kohtaamiseen!

Ympyrä sulkeutui viimein, kun keväästä asti voimistuneiden kauppahuhujen kohteena ollut 28-vuotias huippupakki Erik Karlsson siirtyi Ottawa Senatorsista. Heinäkuusta alkaen Karlssonin varmana siirtymiskohteena pidettiin milloin mitäkin NHL-joukkuetta, mutta etenkin Vegasia, Tampa Bayta sekä Dallasia arioitiin kaikista kiinnostuneimpina joukkueina. Kun mikään joukkueista ei päässyt Ottawan toivomaan vaihtoarvoon asti, osui paikaksi San Jose. Vaikka Karlssonin sopimus kattaa vain ensi kauden, ja uusi sopimus San Josen kanssa ei syntynyt kaupan yhteydessä, on hänen vaihtoarvonsa täytynyt pudota paljon viimeisen kahden kuukauden aikana.

Vaihto

San Jose:

  • Erik Karlsson
  • Francis Perron

Ottawa:

  • Chris Tierney
  • Dylan DeMelo
  • Josh Norris
  • Rūdolfs Balcers
  • Ensimmäisen kierroksen varausvuoro (2019 tai 2020)
  • Toisen kierroksen varausvuoro (2019)
  • Ehdollinen toisen kierroksen varausvuoro (2021)
  • Ehdollinen ensimmäisen kierroksen varausvuoro (viimeistään 2022)

Kuten vaihdosta näkee, jäi se oletetun ”hyvä Karlssonin korvaava puolustaja ja lupaava puolustajalupaus” oletusarvon alle. Hyökkääjä Chris Tierney ja puolustaja Dylan DeMelo ovat Ottawalle todennäköisesti kaupan ainoat vakiokokoonpano-pelaajat, joista kumpikaan ei ole paljon syvyyttä tuovia viimeisten ketjujen pelaajia kummoisempia. Latvialainen Rūdolfs Balcers on vuoden 2015 viimeisen kierroksen varaus, joka on pystynyt nostamaan itsensä Pohjois-Amerikan juniorisarjan kautta AHL:ään, missä tehoja syntyi viimekaudella kelpo 0.72 piste per peli tahdilla. Senatorsin omistajan Eugene Melnykin toivoi tämän viikon haastattelussa Senatorsin pelaavan tulevan kauden noin kymmenellä tulokkaalla. On siis oletettavaa, että Balcers voi mahdollisesti saada Senatorsista isompaa näytönpaikkaa jo heti kauden alusta.

Senatorsin seuraomistaja Eugene Melnyk ja toimitusjohtaja Pierre Dorion ovat viimeisen vuoden aikana tekemillä muutoksillaan joutuneet kovan kritiikin kohteeksi. Maalia vaille Stanely Cup -finaalista puolitoistavuotta sitten jääneen Senatorsin kokoonpano on kokenut suuria muutoksia, mikä on jättänyt jälkeensä joukon vihaisia faneja. Kuva: Getty Images

Ottawa siirtyy haastavaan uudelleenrakennukseen

Vaikka Ottawa kärsii kaupan seurauksista tulevilla kausilla, tulee se olemaan joukkueelle parempi ratkaisu pidemmällä aikavälillä. Seuraavat lähivuodet ovat mahdollisesti Sharksin viimeiset mahdolliset vuodet mestaruuden tavoittelemiseen, ja kuka tietää mitä Ottawa voi kovassa divisioonassa ikääntyvän San Josen ensimmäisen kierroksen varauksista saada kalasteltua. Kun Karlssonin sopimusta on jäljellä vain vuosi, luo tämä samalla eräänlaisia paineita Sharksin johtoon. Sopimus on Karlssonista itsestään kiinni, ja ellei kausi mene hänen odotuksiensa mukaisesti, saa hän itse päättää jatkostaan. Sopimusneuvotteluissa vastaan voi tulla myös palkkakatto, joka Sharksilla on hyvin pieni, ja johon pitäisi mahduttaa Karlssonin lisäksi esimerkiksi joukkueen sentteri Joe Pavelski.

Karlssonin menetys huonossa jamassa etenevälle Senatorsille ja sen faneille on yksi uusi takaisku. Se saattaa parantaa välejä joukkueen pukukopissa, mutta ei seuran välejä faneihinsa. Vähäinen kiinnostus johtaa samalla pienempiin lipputuloihin, mikä vaikuttaa seuran omistaja Melnykiin, joka kauden aikana tokaisi haastattelussa olevansa valmis muuttamaan joukkueensa muualle, ellei bisnes Ottawassa pyöri.

Ottawan tulevaisuutta on vaikea arvioida, sillä todennäköisesti lähivuosina NHL:n pohjajoukkueisiin asettuva Senators ei omista omaa tulevan kesän ensimmäisen kierroksen varaustaan, mikä olisi joukkueen tulevaisuuden ja nopean uudelleenrakennuksen kannalta tärkeä. Karlssonin kauppaaminen, ja avainpelaajien, kuten Mark Stonen ja Matt Duchenen vain ensikauden kattavat sopimukset ajavat joukkueen pitkään ja haastavaan uudelleenrakennukseen, jonka suunnan voi selkeästi nähdä vasta useamman vuoden päästä. Positiivisiakin asioita joukkueesta kuitenkin löytyy, sillä hyökkäykseen kesällä varattu Brady Tkachuk tulee yhdessä joukkueen nuoren puolustajan, Thomas Chabotin kanssa muodostamaan Ottawa Senatorsin nuoren joukkueen rungon.

Karlssoninkin parina jääaikaa viimekaudella saanut 21-vuotias Thomas Chabot kuuluu puolustajalupauksissa NHL:n parhaimmistoon. Omien sanojensa mukaan tarkkaan Karlssonin tilannetta kesän aikana seurannut Chabot toivoi Karlssonin jäävän Ottawaan. Kun näin ei kuitenkaan käynyt, tulee Senators olemaan valmis antamaan Chabotille kaiken mahdollisuuden kasvaa joukkueen tulevaksi ykköspuolustajaksi. Kuva: Getty Images

Kaupasta hyötyy usea joukkue

Karlssonin tasoisen huippupuolustajan liikkuminen idästä länteen tietää varmaa etua itäisen divisioonan joukkueille. Vaikka Senatorsia ei lähtökohtaisesti ennustettu pudotuspelijoukkueeksi, vie Karlsson-kauppa todennäköisesti viimeisenkin yllätysvaran joukkueesta. Tämä taas helpottaa muita Atlantin-divisioonan joukkueita, kuten Buffaloa ja Floridaa, joilla on nyt edellistäkin paremmat mahdollisuudet taistella pudotuspelipaikoista vahvistuneina joukkueina. Kaupasta selkeästi eniten hyötyvät kuitenkin kaksi joukkuetta, jotka ovat San Jose Sharks ja Colorado Avalanche.

Sen lisäksi että Sharks sai NHL:n parhaan hyökkäävän puolustajan, sai GM Doug Wilson hänet myös suhteellisen halvalla hinnalla, menettämättä ainuttakaan avainpelaajaansa. Jo valmiiksi Brent Burnsin, yhden NHL:n parhaimman puolustajan omistaneen San Josen puolustus tulee Karlssonin myötä olemaan eittämättä NHL:n vahvin. Burnsin ja Karlssonin tasoiset oikealta ampuvat dynaamiset puolustajat mahdollistavat Sharksille vapaamman tavan jakaa peliaikaa kahden puolustusparin välillä. Kun tähän lisätään vielä Karlssonin pakkipari, NHL:n parhaimmaksi puolustavaksi puolustajaksikin arvioitu Marc-Edouard Vlasic, tulee hyvänä puolustusjoukkueena tunnettu Sharks tuottamaan edellistäkin hankalampaa päänvaivaa vastustajilleen.

Kaupan toisena voittajan voidaan pitää Coloradoa, joka viime marraskuussa tapahtuneen Duchene-kaupan osana hankki itselleen Ottawan tämän kesän ensimmäisen kierroksen varauksen. Johtuen kuitenkin varauksen sisältämistä ehdoista, ja Senatorsin kehnosta kaudesta, sai Ottawa päättää varauksen ajankohdan joko tälle- tai ensikesälle. Koska neljännen varauksen vaihtaminen niin sanotusti tulevan kesän mahdolliseen mysteerivaraukseen olisi Ottawalle ollut liian suuri riski, päätti se ojentaa tulevan kauden varauksen Coloradolle. Ottawa otti kuitenkin tietoisen riskin valinnassaan, sillä sijoittuminen pudotuspelien ulkopuolelle tulevalla kaudella tietäisi arpajaisvarauksen siirtymistä Coloradolle, jolle avautuisi mahdollisuus voittaa eliittipotentiaalin amerikkalaissentteri Jack Hughes.

Ottawan tilan nopea eskaloituminen Karlssonin siirron, sekä samana päivänä tapahtuneen Ottawan kakkossentteri Jean-Gabriel Pageaun ainakin kuuden kuukauden mittaisen loukkaantumisen myötä on saanut monen pohtimaan Senatorsin ratkaisua pitää varaus, ja olisiko se sittenkin pitänyt myöntää Avalanchelle heti kättelyssä, jolloin joukkue olisi saanut aloittaa kauden puhtaalta pöydältä.

Tämä on kuitenkin vain pieni kysymysmerkki kaikkien muiden Ottawaa ympäröivien kysymysten keskellä, eikä ole vain vaikea arvioida Ottawan tulevaisuutta, vaan myös vaikea ymmärtää, mikä toissakaudella konferenssifinaaliin yltäneellä joukkueella meni näin pahasti pieleen. Tilanne Ottawassa on todellakin hyvin akuutti, mikä palvelee useita joukkueita, ja jonka eduista tulee hyötymään vielä moni seura.

Kansikuva: Getty Images