Huippulupaus Jonne Tammela hukkasi kokonaisen vuoden – nyt hän raivaa tietään NHL:ään

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplayssa

Kaudella 2014-15 KalPan Liiga-joukkueeseen nousi kesken kauden nuori, pienikokoinen ja tuntematon pelaaja, joka säväytti täydellisellä luistelutekniikallaan sekä ennakkoluulottomalla haastamisellaan. Kyseinen pelaaja ei aristellut, vaikka hän oli vasta B-juniori-ikäinen. Tuo nuori pelaajan alku oli Jonne Tammela, joka sai vielä samana vuonna NHL-varauksen, kun Tampa Bay Lightning huusi lahjakkuuden nimen neljännellä kierroksella.

Tammelasta huokui iso potentiaali, ja vaikka pituutta löytyi vain noin 180-senttimetriä, pystyi hän osallistumaan fyysiseenkin peliin miesten sarjoissa. NHL-unelma oli enää itsestä kiinni. Taidot sinne riittäisivät.

Tammelan ensimmäinen täysi Liiga-kausi ei ollut pelkkää tähtiloistoa, mutta 18-vuotiaaksi hyökkääjäksi hän pelasi hyvää kiekkoa. Saman kauden jälkeen Tampa sorvasi 18-vuotiaalle Tammelalle NHL-sopimuksen, ja ylivieskalaislähtöinen taituri pääsi haistelemaan AHL-piirejä loppukauden ajaksi.

Ensimmäisellä Pohjois-Amerikan kaudella Tammela ei saanut paikkaa AHL:stä, vaan Tampa-johto näki suomalaiselle parhaaksi paikaksi juniorisarja OHL:ssä pelaavan Peterborough Petesin. OHL:ssä Tammela saisi pelata isoja minuutteja ja tehdä tuhoisaa jälkeä samalla kun hän opettelee paikallista kulttuuria.

Tällöin kuitenkin urakäyrä kääntyi laskuun oltuaan jyrkässä nousussa.

Tammela ehti pelata OHL:ssä kaksi ottelua, kunnes hän joutui jäädä polvivammansa vuoksi sivuun. Siitä alkoi suoranainen helvetti. Tammela joutui peräti kolmeen polvileikkaukseen. Kaksi kertaa oikean polven takia, kerran vasemman polven takia. On selvää, että nuorukainen joutui ollaan pitkään sivussa. Hieman tarkemmin sanottuna Tammela oli sivussa reilusti yli vuoden, kun hän loukkaantui kauden 2016-17 ensimmäisissä otteluissa ja teki paluun tositoimiin tammikuussa 2018.

Nyt hän on kunnossa ja pelannut jo kuusi AHL-ottelua Tampan farmissa Syracuse Crunchissa. Tilille on napsahtanut jo uran ensimmäinen AHL-maali, jota voit ihastella täältä.

Voisi melkein sanoa, että YJK-kasvatti teki paluun jäille kreivin aikaan. Mittarissa on vasta 20 vuotta, ja nyt hän ehtii vielä hakea pelituntumaa koko kevään ajan. Mikäli kaikki menee hyvin, saa Tammela harjoitella ensi kesänä terveenä ja saada kuntonsa sille tasolle, jolla sen pitäisi olla nyt. Jos hän pääsee lähtemään ensi kauteen terveissä merkeissä, voidaan Tammelalta odottaa jo ensi kaudella kovia temppuja farmissa.

Ja vielä kun Tammela saa pelata Tampan farmissa, ovat pullat hyvin uunissa: Tampan organisaatiossa tehdään uskomattoman laadukasta farmityötä, minkä vuoksi Bolts pystyy kehittämään itselleen laadukkaita NHL-pelaajia omavaraisesti. Yksilöitä kehitetään määrätietoisesti, ja heille annetaan mahdollisuus napata paikka ”ylhäältä”. Tämän vuoksi ei olisikaan suuri ihme, jos Jonne Tammela vielä raivaisi tiensä joku päivä Bolts-nuttuun. Se ei tapahdu vuodessa, mutta parikin vuotta voi jo tehdä ihmeitä.

Lyö vetoa Grand Slam -turnauksesta ja nappaa 10 euron riskitön veto sekä 20 ilmaiskierrosta

Kansikuva: Getty Images