Näkökulma: Montreal Canadiensin kuoleman kesä

Viaplay LogoVoit seurata NHL:n kattavasti Viaplay -palvelun kautta

Maailman menestynein jääkiekkoseura on vaikeassa tienhaarassa. Montreal Canadiens pelasi kauden pahasti penkin alle ja nyt joukkue on hajoamassa käsiin. Kausi 2017 -2018 osoitti julmalla tavalla epäonnistumiset joukkueen kasaamisessa. Montrealista puuttui laadukkaita keskushyökkääjiä, puolustus on heikko ja joukkue on ollut jo kohta vuosikymmenen maalivahti Carey Pricen varassa. Maailman kenties kiihkeimmät kiekkofanit vaativat nopeaa korjausliikettä. Uudelleenrakennus on kirosana, jota kukaan ei osaa sanoa. Onko tämä kesä GM Marc Bergevinin lopullinen kujanjuoksu?

Tyhjää keskikaistalla

Montreal on julma kiekkokaupunki. Michel Therrien oli lähes vihattu mies, vaikka johdatti joukkueen vuosikaudet sarjan kärkipaikoille. Therrienin potkujen jälkeen joukkue on sukeltanut pahasti mestarivalmentaja Claude Julienin alaisuudessa. Molemmilla herroilla on ollut sama ongelma joukkueen kanssa. Montrealissa ei ole mestarijoukkueen mitat täyttävää keskushyökkääjää ja joukkue pelaa heikon hyökkäämisen takia liikaa maalivahtinsa varassa. Vuosien vitkastelun jälkeen tämä ongelma näytettiin ymmärrettävän myös Habsin toimistolla. GM Marc Bergevin varasin ison liudan keskushyökkääjiä, kärkenään suomalainen Jesperi Kotkaniemi. Nämä varaukset eivät kuitenkaan auta joukkuetta vielä pariin vuoteen. Kesän aikana olisi siis kyettävä hankkimaan vapailta markkinoilta kova keskushyökkääjä. Seura uskoi vuosikaudet vuoden 2012 kolmosvaraukseen Alex Galchenyukiin. Lopulta tänä keväänä seurajohdolta loppui hermo keskushyökkääjän kanssa, joka mieluummin pelaa laidassa. Nyt Montreal kaipaa kipeästi sentteriä. Seuralla ei näytä olevan mahdollisuuksia kesän kuumimpaan vapaaseen agenttiin John Tavaresiin. Montrealiin onkin huhuiltu Paul Stastnya, Ryan O´Reillya ja jopa Joe Thorntonia. Oli pelaaja kuka tahansa. Montrealissa odottaa valtavat paineet. Seurassa vaaditaan voittoja. Eikä pelkästään siksi, että GM Marc Bergevinin työpaikka saattaa olla vaarassa, jos tulevakin kausi menee penkin alle.

Jos GM Bergevinillä on kädet täynnä keskikaistan kanssa, on nurkan takana seuraava murhe. Joukkueen puolustus on auttamattoman heikko. Shea Weberin kunto on kysymysmerkki, eikä takaa löydy juurikaan tukea. Montreal on siis pulassa NHL:n vaikeimmilla pelipaikoilla. Keskushyökkääjä ja kiekollinen puolustaja ovat sellaista varallisuutta nyky-NHL:ssä, että jopa huippumaalivahti jää usein näiden taakse. NHL:ssä on viime vuodet ollut iso liuta hyviä maalivahteja, mutta vain harva laadukas keskushyökkääjä vapaalla jalalla. Sama pätee kiekolliseen rightin puolustajaan. Jos jollain ilmeellä Montreal saa hankittua keskushyökkääjän, on puolustus vähintäänkin samantasoinen haaste.

Jesperi Kotkaniemi varattiin kolmantena Montrealiin kesän varaustilaisuudessa. Kuva: Matthew Pearce/Icon Sportswire/AOP.

Rebuild vai retool?

Montrealissa uudelleenrakennus draftin kautta on kirosana. Fanit pitävät seuraa liian suurena, jotta se voisi hävitä tahallaan. Tyly totuus on kuitenkin, ettei Quebecissa ole tarpeeksi laadukasta joukkuetta kasassa. Montreal tarvitsee jo keskisuuren ihmeen, jotta se voisi palata takaisin huipulle. Joukkue oli vielä pari vuotta takaperin kovasti kilpailemassa jopa Stanley Cupista. Kevään 2014 konferenssifinaalien jälkeen joukkue on kuitenkin luisunut tasaisesti poispäin NHL kärkipaikoilta. Tuosta 2014 joukkueesta on päästetty pois nimet kuten Lars Eller, Alex Galchenyuk, P.K. Subban, Andrei Markov ja Tomas Plekanec. Ei siis ihme, että GM Bergevin saa jatkuvaa kritiikkiä huippujoukkueen hajottamisesta. Tähän listaan vielä Alexander Radulovin nimi mukaan, eikä ihme että kritiikkiä tulee.

Kuten mainittua niin tahallaan joukkueen heikentäminen ei taida vieläkään kuulua Montreal Canadiensin repertuaariin. Joukkuetta on siis kyettävä vahvistamaan tämän kesän aikana. Draftista saattaa tulla helpotusta 2020-luvulle, mutta tälle vuosikymmenelle ei apuja juuri löydy. Joukkue on menettänyt kovia nimiä viime vuosina ja nyt jopa kapteeni Max Paciorettya pidetään myyntilistan kärkinimenä. Montreal on siis kovaa tahtia uudistanut joukkuettaan, mutta tulos kiertää kaukaa. Seura pyrkinee löytämään nykyisistä pelaajistaan sopivia nimiä vaihtokauppoihin, jotta keskikaistalle saataisiin laatunimiä. Kanadan ikuinen kriisiseura Edmonton saattaa olla vastaus tähän. Läntisestä konferenssista saattaa olla irrotettavissa koviakin nimiä, jos löytyy tahtoa luopua omista tähdistään. Tässä tapauksessa kapteeni Pacioretty saattaa tulla kysymykseen. Joka tapauksessa, nyt eletään kriittisiä aikoja Quebecissa. Seuran fanit eivät siedä toista floppikautta perättäin. Marc Bergevinin on onnistuttava lähes mahdottomassa muuten saattaa olla työtön kauden päätteeksi.

Kansikuva: Minas Panagiotakis/Getty Images