Näkökulma: Montrealissa palaa jo

Viaplay LogoVoit seurata maailman kovinta kiekkoliigaa kattavasti Viaplay -palvelun kautta.

Kun NHL:ää on pelattu vasta hieman päälle viikko, voidaan todeta yhdessä seurassa olevan täysi paniikki päällä. 24 Stanley Cupin Montreal Canadiens lähti kauteen perinteisen kovin odotuksin. Joukkue oli pari vuotta sitten Stanley Cup -kisassa täysillä mukana, ja tällä kaudella joukkueen tuli nousta takaisin. Kesken viime kauden Montrealiin palannut päävalmentaja Claude Julien sai kesän aikaa luoda oman pelisysteeminsä. Nyt kuitenkin palaa jo.

Tukkaan tulee

Montreal on napannut ensimmäisestä kahdeksasta ottelustaan vain yhden voiton. Tämäkin tuli jatkoajalla heikkoa Buffaloa vastaan. Tappioita on kasaantunut jo seitsemän putkeen. Lyhyellä länsirannikon kiertueella joukkue jäi San Josen ja LA Kingsin ja Anaheimin jalkoihin tavalla mikä ei millään kuulu huippujoukkueen repertuaariin. Ei edes kauden alussa. Montreal on julma kaupunki, jos joukkue ei menesty. Edellinen päävalmentaja Michel Therrien sai alusta asti kovaa kritiikkiä, vaikka joukkue oli vuosikauden NHL:n kärkipäätä. Therrieniä ei pelastunut edes ranskankielisyys. Kaupunki on julma niin pelaajille kuin valmentajillekin. Montrealin lehdistö ja muu media haistaa jo nyt veren ja päävalmentaja Julienin lähtölaskentaa ollaan aloittelemassa.

Joukkueen murheenkryyni on ollut koko alkukauden maalinteko. Kahdeksaan otteluun Habs on takonut varsinaisella peliajalla vain 12 maalia. New Yorkissa joukkue jäi jopa maaleitta. Kesän kärkihankinta Jonathan Drouin ei ole kyennyt lunastamaan odotuksia ja tehotilastossa ”komeilevat” lukemat 2+3. Samaan aikaan joukkueen selkäranka puolustus ja erityisesti maalivahti Carey Price ovat pelanneet hyvin kaukana omasta tasostaan. Samaiseen kahdeksaan otteluun on varsinaisella peliajalla punalamppu syttynyt Canadiensin maalin takana pelottavat 32 kertaa.

Carey Pricen kausi ei ole käynnistynyt totuttuun tapaan. Kuva: Francois Laplante/Freestylephotography/Getty Images

Peli hukassa

Montreal on jo vuosikaudet pohjannut menestyksensä erinomaiseen puolustamiseen. Joukkueen ykköstähti ja Kanadan maajoukkueen ykkösmaalivahti Carey Price on illasta toiseen pitänyt joukkueen voitoissa kiinni. Price on jo usean vuoden aikana kääntänyt pelejä Montrealille. Vaikka joukkue edessä pelaisikin korkeintaan sarjan keskitason kiekkoa, kaatuu huippujoukkueet illasta toiseen Pricen huippupelaamiseen. Tällä kaudella tätä dominointia ei ole nähty. Toki joukkue edessä on pelannut erittäin heikosti, mutta Price ei ole tällä kaudella kyennyt pelastamaan kenttäpelaajia totuttuun tapaan.

Montrealin seurajohto ei ole tunnettu kovinkaan sähäköistä liikkeistään. Erittäin konservatiivinen GM Marc Bergevin vaihtoi puolustusvoittoisen ranskankielisen päävalmentajan toiseen puolustusvoittoiseen rankankieliseen päävalmentajaan viime kaudella. Vuosikaudet joukkueen heikko pelaaminen näkyi kuuhun asti, vaikka Price pitkin joukkueen sarjan kärjessä. Viime kautta mentiin aivan viimeiselle rannalle asti ennen kuin Therrienille uskallettiin antaa lähtöpassit. Muutoksen piti kuitenkin olla helppo. Joukkue on vuosikauden rakennettu puolustuksen kautta ja uusi päävalmentaja Claude Julien yksi NHL:n parhaita puolustuksen organisoijia. Carey Price pohjalla on hyvä lähteä rakentamaan, mutta samalla tämä on paljastanut seurajohdon kyvyttömyyden joukkueen kasaamisessa. Sentteriosasto on pienikokoista ja työteliästä, mutta tehotonta. Joukkueen pelaaminen ei ole jäänyt työmäärästä kiinni, mutta viimeinkin tällä kaudella käsien puute on alkanut näkyä myös voittotilastossa.

Toki 82 ottelun kautta on takana vasta seitsemän ottelua ja joukkue on kokenut. Nimet kuten Gallagher, Galchenyuk ja Pacioretty ovat laatupelaajia ja pelanneet jo vuosia yhdessä. Maalinteko ei kuitenkaan perustu työmoraaliin vaan osaamiseen ja tätä osaamista ei Montrealissa ole riittävästi. Claude Julienin repertuaarista tuskin löytyy uusia hyökkäyspelimalleja, kun koko ura on perustunut erinomaiseen puolustamiseen. Nyt olisi seurajohdon paikka tehdä muutoksia, jos kausi halutaan pelastaa. Joukkue kaipaa aitoa maalintekijää. Vanhat merkit antavat kuitenkin ymmärtää, ettei muutoksia ole tapahtumassa. Montrealissa palaa jo. Ainoat jotka sitä eivät näe istuvat seuran toimistolla.

Kansikuva: Richard Wolowicz/Getty Images