Näkökulma: NHL:stä tulossa nuorten supertähtien liiga

Viaplay LogoVoit seurata NHL:ää myös ensi kaudella tuttuun tapaan Viasatin kanavilla tai Viaplay -palvelun kautta.

Viimeisen vuosikymmenen aikana jääkiekko on muuttunut pelinä valtavasti. Samalla se on antanut enemmän tilaa taidolle ja luovuudelle. 2010-luvun suurin mullistus on ollut nuorten supertähtien nousu suoraan NHL:n eliittiin. NHL:stä on tullut nuorten supertähtien liiga.

Nuoret tähdet

Connor McDavid, Auston Matthews, Patrik Laine. Siinä lyhyt lista pelaajista jotka nousivat supertähdiksi heti ensimmäisellä kaudellaan. Alle 20-vuotiaana, juuri ja juuri täysi-ikäisenä. Nämä nuoret valtaavat tilaa vanhemmilta pelaajilta ennenäkemättömällä tahdilla. Kuvaavaa muutokselle on, että lähes jokaisella NHL joukkueella on parikymppinen tähti palkkalistoillaan. Kirkkaimmat näistä tähdistä muuttavat jopa yhdessä kaudessa koko organisaation suunnan. Näin tekivät esimerkiksi kuluvalla kaudella juuri Laine ja Matthews. Molemmat kipusivat ensimmäisellä NHL kaudellaan maalintekijätilaston kärkikymmenikköön. Laine jopa loukkaantumisistaan huolimatta. Parikymppinen McDavid vei koko liigan pistepörssin. Varsin vakuuttavaa kun ottaa huomioon, että tämän milleniumin suurin tähti Sidney Crosby pelasi itselleen harvinaisen runsaan 75 ottelun kauden. Kärkikymmenikön ainoa yli kolmekymppinen pelaaja oli sijalla yhdeksän San Josen puolustaja Brent Burns. Kahdenkymmenen parhaan joukostakaan ei löytynyt kuin kolme pelaajaa lisää jotka olivat ehtineet kolmeenkymmeneen ikävuoteen.

Muutos näkyy siinä kuinka montaa organisaatiota kaukalossa johtaa parikymppinen supertähti. Buffalossa Jack Eichel, Coloradossa Nathan MacKinnon, Dallasissa Tyler Seguin, ja lista jatkuu. Kärkivaraukset nousevat lähes poikkeuksetta suoraan vakiokokoonpanoon ja kärkipaikoille. 2000-luvulla alettiin nähdä kuinka kärkivaraukset voivat muuttaa koko organisaation menestyksen. Sidney Crosby ja Alexander Ovechkin käänsivät vuodessa riutuvat joukkueensa menestyksen tielle. Moni on tämän jälkeen yrittänyt ja useat jopa onnistuneetkin samanlaisessa ”öljynvaihdossa”.

 

Crosby ja Ovechkin johtivat jääkiekon muutosta taitavampaan suuntaan. Kuva: Jamie Sabau/Getty Images

Muuttunut peli

2000-luvun puolivälissä tapahtui suuri muutos jääkiekkomaailmassa. NHL tarkistutti sääntötulkintojaan ja peli muuttui entistäkin nopeammaksi. Kahvausta ja nyhjäystä vähennettiin voimakkaasti ja jäähyjen merkitys korostui. Pelejä kykeni ratkomaan ylivoimalla, jos vastustaja ei pysynyt poissa jäähyaitioista. Samalla tilaa jäi huomattavasti enemmän taidolle. 2000-luvun alkupuolen kärkivaraukset Crosby ja Ovechkin kiittivät ja nostivat pelin uusiin ulottuvuuksiin. Jääkiekosta tuli jälleen hyökkäysvoittoinen peli.

Sääntöuudistuksen jälkeen pelaajat olivat kuitenkin samoja vanhoja. Pikkuhiljaa järkälemäiset pakit hitaine jalkoineen katosivat liigasta samoin kuin Scott Stevens tyyppiset pommikoneet, jotka eivät kerenneet enää aiheuttaa tuhojaan nopeutuneessa pelissä. Derian Hatcherin kaltaiset järkäleet eivät enää kerenneet peleissä taitavien hyökkääjien iholle, kun mailalla ei saanut avittaa. Uusi sukupolvi odotti kuitenkin tulemistaan. 1980-luvun ikäluokat saivat vielä suuren osan kiekkokasvatuksestaan ennen sääntöuudistusta ja näin painopisteet olivat hyvin erilaisia kuin nykyään. 90-luvulla ja erityisesti sen puolivälin jälkeen syntyneet pelasivat jo juniorina aivan eri peliä. Tämä helpotti uusien tähtien kun Aleksander Barkovin ja Jonathan Huberdeaun kaltaisten pelaajien nopeaa nousua NHL:ään. Peli ei enää perustunut fyysiseen voimaan ja sen hyödyntämiseen. William Nylanderin kaltaiset pienemmät nopeat pelaajat alkoivat jälleen saada enemmän tilaa. Matin St.Louis oli omana aikanaan yksi harvoista pienikokoisista tähdistä NHL:ssä. Tällä hetkellä alle 180cm pitkiä pelaajia on tulossa useampia tähtikategoriaan. Tämän vuoden varaustilaisuudessa varattiin jo ensimmäisellä kierroksella useampi alle 180cm pelaaja.

Peli on siis muuttunut ja nyt myös pelaajat sen mukana. Tämä on ollut iso tekijä nuorten pelaajien vallankumoukseen maailman kovimmassa kiekkoliigassa. Ei ole sattumaa, että satojen miljoonien arvoiset organisaatiot laittavat rahansa kiinni parikymppisiin tähtipelaajiin. Pelin vaatimukset muuttuvat ja nuoret edustavat parhaiten nykyjääkiekon painopisteitä taidon ja nopeuden puolella. NHL:stä tulee kovenevalla vauhdilla nuorten miesten liiga ja tulevina vuosina vauhti vain kiihtyy.

Kansikuva: AOP

Edit. Korjaus viimeiseen kappaleeseen: ”rahat kiinni”.