Näkökulma: Olli Juolevin ura ei ole lähtenyt odotetunlaiseen lentoon – NHL on vielä kaukainen unelma

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa

Olli Juolevia on pidetty yhtenä Suomen lahjakkaimmista puolustajalupauksista eikä syyttä: 20-vuotias puolustaja on ehtinyt tehdä huimaa jälkeä lyhyellä urallaan loistaen niin Pohjois-Amerikassa kuin Euroopassakin.

Ensimmäiset merkit poikkeuksellisesta lupauksesta nähtiin kaudella 2014-15, kun hän nousi 16 vuoden iässä Jokerien A-junioreihin. Hän nousi saman tien koko sarjan parhaimpien puolustajien joukkoon, ja IHK-kasvatti toimi myös vuotta vanhempien maajoukkueen avainpelaajana. Seuraavalla kaudella hän siirtyi Kanadaan maailman kovimpaan junioriliigaan, OHL:ään, jossa hyvät otteet saivat jatkoa. Juolevi oli joukkueensa London Knightsin tehokkain puolustaja niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin. Kausi päättyi lopulta OHL:n, WHL:n ja QMJHL:n katto-organisaation CHL:n mestaruuteen. Juolevi valittiin tuolloin CHL:n lopputurnauksen, Memorial Cupin, tähdistökentälliseen.

Urotekoja nähtiin myös maajoukkueessa, kun Juolevi edusti Suomea alle 20-vuotiaiden MM-kotikisoissa. Kaikki muistavat Patrik Laineen, Jesse Puljujärven ja Sebastian Ahon dominoinnin, mutta yhtä upeaa jälkeä teki puolustaja Juolevi, joka iski seitsemässä ottelussa tehot 0+9 ja sai valinnan turnauksen tähdistöön.

Huima kausi päättyi siihen, että Juolevi varattiin NHL Draftissa viidentenä Vancouver Canucksiin. Edellä oli vain neljä hyökkääjää: Auston Matthews, Pierre-Luc Dubois, Laine ja Puljujärvi. Tuolloin Juolevia oli helppo tituleerata Suomen lupaavimmaksi puolustajaksi. Ehkä jopa kaikkien aikojen yhdeksi kovimmaksi suomalaiseksi pakkilahjakkuudeksi.

Kyse ei ollut vain tilastoista ja teoista: Juolevi todellakin osoitti suurta potentiaalia. Sen lisäksi, että hän esitti loistavia kiekollisia otteita, oli hänen pelissään todellista kypsyyttä ja rauhallisuutta. Ikään kuin hän olisi pelannut jääkiekkoa ammatikseen jo 20 vuotta. Juolevi osaa mennä kulmiin ja ottaa siellä taklauksia vastaan. Hän operoi loistavalla tasapainolla, ja nuorukainen on aina tilanteen tasalla. Hänen pelissään näkyi tällaisia elementtejä läpi kauden. Vielä kun Juolevin luistelutekniikka on hyvä, ja miehellä on kokoakin 191 senttimetriä, ei ole ihme, miksi häntä ylistettiin kilpaa.

Mahtisesongin jälkeen kehitys ei ole kuitenkaan ollut toivotunlaista: toinen OHL-kausi sujui henkilökohtaisesti yhtä hyvin kuin debyyttikausikin, mutta odotukset olivat jo korkeammalla. Saman kauden alle 20-vuotiaiden MM-jäillä Juolevi kantoi rinnassaan C-kirjainta, ja hänen piti johdattaa Nuoret Leijonat jälleen pitkälle. Juolevin kisat meni muidenkin pelaajien tavoin tyystin pieleen, ja Suomi löysi lopulta itsensä karsintasarjasta. Viime vuoden Juolevi oli täysin poissa.

Juolevi jätti OHL-jäät reilu vuosi sitten, sillä 19-vuotiaan lahjakkuuden oli aika siirtyi ammattilaiskaukaloihin. Toiveena oli pelipaikka Vancouver Canucksin NHL-miehistössä, ja hän saikin tavoitella unelmaansa syksyn harjoitusleirillä. Lopputulema oli kuitenkin se, että suomalaisnuorukainen oli poikanen miesten joukossa, eikä NHL-paikka ollut lähelläkään.

Niinpä Juolevi lähettiin Turkuun oppimaan ammattilaiskiekon saloja, ja hänen Liiga-kautensa olikin kokonaisuudessaan hyvä. 38 ottelussa syntyi 19 tehopistettä, mikä on suorastaan erinomainen saldo nuorelle puolustajalle. Pelillisesti Juolevi oli vahva, mutta joskin kokemattomuus näkyi ajoittain.

Hyvästä Liiga-kaudesta huolimatta on selvää, että miehen täytyy kehittyä vielä rutkasti päästäkseen NHL:ään. Hänen kiekolliset taitonsa ja kypsyys eivät ole kadonneet mihinkään, mutta Juolevi ei ole pystynyt kehittämään odotetunlaisesti fyysisiä ominaisuuksiaan. Hän on edelleen täysi raakile, joka tarvitsee paljon voimaa ja kovuutta. Sitä kautta hän pystyy olemaan nopeampi ja kestävyydeltään parempi.

Ehkä ainut huolenaihe on se, että miksi Juolevin fysiikka ei ole ottanut isoja harppauksia viimeisen kahden kauden aikana? Onko syy valmentajissa vai hänessä itsessään? Oli kumpi oli, se aiheuttaa pientä huolta.

Lisää huolta aiheuttaa viime viikolla tullut uutinen, jonka mukaan Juolevi joutuu kesällä leikkaukseen. Hänelle tehdään nikamavälilevyn poistoleikkaus. Sen myötä miehen NHL-unelman tavoittelu hankaloitui entisestään. Miehen poissaolon pituutta ei vielä varmuudella tiedetä, mutta aivan parilla viikolla operaatiosta ei selviä. Leikkauksen myötä Juolevi menettää hänen kannaltaan vuoden tärkeimpiä viikkoja tai jopa kuukausia. Kesä oli hänen tilaisuutensa rakentaa fysiikkansa huomattavasti parempaan kuntoon, jotta hän voisi taistella paikasta NHL-ryhmään.

Tällä erää Juolevin NHL:n valloitus on kaukainen unelma, sillä leikkauksesta toipuminen ottaa aikansa, ja sen jälkeen hänen täytyy päästä uudelleen hyvään kuntoon. Ensi kausi menee lähes pomminvarmasti AHL-jäillä.

Hyvä uutinen on se, että Juolevi on edelleen erittäin nuori kiekkoilijan alku, jolla on vielä hieno ura edessään. Vaikka tuleva kausi menisikin pipariksi, on hänellä runsaasti aikaa kasvaa NHL-tason puolustajaksi. Miehen pelilliset taidot eivät ole kadonneet.

Kun Juolevi pääsee takaisin pelikuntoon, on hänellä tehtävänään sisäistää etenkin yksi asia. Kuinka elää ammattiurheilijan elämää. Lepo, ruokavalio, kehonhuolto ja harjoitteiden laadukas suorittaminen. Kun nuori urheilija sisäistää nämä asiat, tulee hänestä pikavauhtia huomattavasti parempi urheilija kaikilla osa-alueilla. Kuten todettu, Juolevilla on kyvyt pelata NHL:ssä, joten ammattilaisuuden ymmärtäminen on kaiken a ja o.

Kansikuva: All Over Press