NHL:n kuittivihkokulttuuri elää ja voi hyvin

Jääkiekossa on virallisen sääntökirjan lisäksi lukuisia lainalaisuuksia ja kirjoittamattomia sääntöjä. Varsinkin Pohjois-Amerikassa ollaan edelleen paikoin todella konservatiivisia tietynlaisen käytöskoodiston suhteen.

Calgary Flamesin 19-vuotias Matthew Tkachuk iski kyynärpäällään Los Angeles Kingsin tähtipuolustaja Drew Doughtya viime sunnuntaina joukkueiden kohdatessa Calgaryssa. Tulokaskauttaan pelaava Tkachuk ei saanut kolttosestaan heti edes jäähyä, mutta nuorukaiselle langetettiin jälkikäteen kahden ottelun pelikielto. Tkachuk menettää pelikieltonsa aikana noin 10 277 dollaria palkkatuloja. Vaikka pelikiellon pituus oli odotettu, sanktiota voidaan silti pitää pienenä ja Kings tuskin jättää Norris-puolustajansa telomista tähän.

NHL:ssä vallitsee edelleen tiukasti kuittivihkokulttuuri, ja hyvä niin. Se tekee hienosta lajista vieläkin kiehtovamman. Pelaajat joutuvat tilille tekemistään koiruuksista, ennemmin tai myöhemmin. Aivan lähihistoriastakin löytyy useita mainioita esimerkkejä.

Aiemmin tässä kuussa jopa pehmeistä käsistään tunnettu Pittsburgh Penguins-hyökkääjä Evgeni Malkin joutui vastaamaan kolttosistaan. Venäläistähti oli taklannut helmikuussa Winnipeg Jetsin Blake Wheeleriä päähän. Jets-kapteeni haki hyvitystä haastamalla Malkinin tappeluun joukkueiden kohdatessa Winnipegissä muutama viikko sitten. Malkin hävisi, mutta sai omien joukkuekavereiden sekä vastustajien varauksettoman kunnioituksen vastattuaan suoraselkäisesti puhelimeen.

Viime kaudella pehmeänä joukkueena tunnettu New York Rangers otti oikeuden omiin käsiinsä Philadelphia Flyersiä vastaan. Kovaotteisen Wayne Simmondsin runneltua aivotärähdyksistä kärsinyttä Rangers-kippari Ryan McDonaghia, nosti sinipaidat ison Dylan McIllrathin farmista joukkueiden seuraavaan kohtaamiseen. Rangers-puolustaja ilmoitti Simmondsille jo alkulämmittelyissä kuitin tulevan, ja tilit tasattiinkin heti ottelun ensimmäisellä peliminuutilla.

Edmonton Oilersin ja San Jose Sharksin välillä kuohui viime keväänä. Oilersin nuori Darnell Nurse rusikoi yksipuolisesti Sharks-pakki Roman Polakin. Polakilta murtui päällekarkauksen seurauksena nenä, ja seuraavassa joukkueiden välisessä kohtaamisessa farmista Shakrksin kokoonpanoon nostettu betoninyrkki Micheal Haley pääsi opettamaan Nurselle käytöstapoja.

NHL:n kurinpito olisi halutessaan voinut lätkäistä Tkachukille tuntuvan pelikiellon täysin tarkoituksellisesta päätiltistä. Tulokashyökkääjä olisi saattanut samalla oppia, että vahingoittamisilla on seurauksensa.

Nyt hän selviää kahden ottelun huililla, mutta löytänee asian edestään vielä uudemman kerran.

Keith Tkachukin poika Matthew on ollut erinomainen Flamesin miehistössä heti tulokaskaudellaan. (Minas Panagiotakis/Getty Images)

Runkosarja päättyy reilun kahden viikon päästä, mutta Flamesin ja Kingsin tiet yhtyvät sitä ennen vielä kahdesti. Jo ensi viikon keskiviikkona joukkueet kohtaavat Calgaryn Saddledomessa. Viikkoa myöhemmin pelataan Los Angelesissa Kingsin kotijäällä Staples Centerissä.

Kingsin joukkue on yksi koko liigan isokokoisimpia. Kokoonpanossa on Kyle Cliffordin ja Jordan Nolanin kaltaisia pelaajia, jotka eivät ole koskaan epäröineet pudottaa hanskoja, tarpeen niin vaatiessa. Reservistä farmin puolelta löytyy esimerkiksi järkälemäinen Kurtis MacDermid, AHL:n jäähy- ja tappelutilastojen kärkinimi. Mikäli pudotuspelipaikka ehtii karata lopullisesti losangelesilaisilta, voi olla että MacDermid pääsee tekemään NHL-debyyttinsä juuri Flamesia vastaan ja toimimaan samalla viestinviejänä.

Saattaa myös olla, että Kings ottaa tähtäimeen Johnny Gaudreaun kaltaisia pieniä tähtistatuksen pelaajia. Kohdistamalla heihin korostetun kovia taklauksia, se pakottaisi Tkachukin astumaan itse esiin.

Doughty itse oli varsin suorasanainen Tkachukin toimista:

— Se poika on aika likainen pelaaja. Hän on vasta tulokas, mutta pelaa silti tuolla tavalla. Melko yllättävää, Doughty sanoi Calgary Heraldille.

Kuluvan viikon sunnuntaina tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta Detroit Red Wingsin ja Colorado Avalanchen välisen, liki legendaariset mittasuhteet saaneen, sodan syttymisestä. Vihanpito roihahti ilmiliekkeihin 26.3.1997, kun Red Wingsin Darren McCarty pieksi Avalanchea vastaan käydyssä ottelussa armottomasti Claude Lemieuxin.  Lemieux oli taklannut edellisellä kaudella Red Wingsin Kris Draperia niin pahasti, että tältä oli murtunut kasvoista useita luita. Lisäksi kivulias leukamurtuma pakotti Draperin kirjaimellisesti pilliruokintaan viikoiksi tapahtuman jälkeen.

Koko Detroitin kaupunki janosi kostoa. Jopa paikallislehdessä oli Lemieuxin kuva, ”Wanted” otsikolla kuorrutettuna. Hallin pihalla myytiin ottelun alla tuhansia ja taas tuhansia paitoja, jossa oli ruuvimeisselin (screwdriver) kuva tekstillä ”Screw Lemieux”.

Red Wings sai kostonsa ja liiga uuden tulisen taisteluparin. Joukkueiden väliset ottelut sähköistyivät vuosiksi eteenpäin. Sekä Colorado että Detroit vihasivat avoimesti toisiaan. Ottelut olivat suuria puheenaiheita joissa sattui ja tapahtui joka kerta. Varsinkin sattui.

McCarty kertoi vuonna 2013 julkaistussa omaelämänkerrassaan ”My last fight – True Story of a Hockey Rock Star”, että ei ikinä halunnut satuttaa ketään niin pahasti, kuin Lemieuxia vuonna 1997.

NHL-kiekko on vuosien saatossa muuttunut entistä nopeammaksi ja steriilimmäksi. Peliä on siistitty monin eri keinoin. Vanhan koulukunnan ”goonit” ovat kadonneet jo liki kokonaan lajista. Tietyt kirjoittamattomat lait pätevät silti ja perinne elää pohjoisamerikkalaisessa kiekkoilussa edelleen. Kurinpidosta vastaava Department of players safety on komealta kalskahtava elin, mutta siitä huolimatta viimeinen tuomio luetaan edelleen jäällä.

Viaplay Logo SeuraaCalgaryn ja Los Angelesin revanssiottelut suorina lähetyksinä Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa!

 

Artikkelikuva : Sean M. Haffey / Getty