Nuorten ja lupaavien pelaajien esiinmarssi on jatkunut tänäkin syksynä – tässä on alkukauden mielenkiintoisimmat tulokaspelaajat NHL:ssä

Viaplay LogoUusi NHL-kausi 2018-2019 on alkanut. Katso maailman parasta jääkiekkoa suorina lähetyksinä Viaplay-palvelusta!

Kuuma kesä on jo kaukana takanapäin, märän ja viileän syystuulen kurittaessa maisemaa ja pimentäessä iltojamme Suomessa. Tämä tarkoittaa toki myös sitä, että tuore NHL-kausi on päässyt täyteen vauhtiin rapakon takana. Maailman parhaimpaan jääkiekkosarjaan on noussut tänäkin vuonna jälleen useita erittäin kiinnostavia tulokaspelaajia. Vaikka sesonki on vielä varhainen, on osa ensimmäistä kauttaan taalaliigassa pelaavista nuorista ehtinyt tehdä jo vaikutuksen. Tässä mielenkiintoisimmat tapaukset.

Maxime Lajoie, Ottawa Senators

Ottawa Senatorsin Maxime Lajoie on aloittanut kautensa odotettua pirteämmin. Kesän 2016 varaustilaisuudessa vasta viidennellä kierroksella kiinnitetty hyökkäävä puolustaja esiintyi vakuuttavasti jo harjoituskaudella ja vahva myötätuuli tuntuu kantaneen nuorta pelaajaa myös alkukauden otteluissa. 20-vuotias kanadanranskalainen on iskenyt Senatorsin kahdeksassa pelissä tähän mennessä 4+3=7 pistettä, ollen näin yksi joukkueensa tehokkaimmista hyökkäyspään aseista.

Myös valmentaja Guy Boucher luottanut Lajoieen, sillä puolustaja on saanut jääaikaa keskimäärin karvan alta 21 minuuttia ottelua kohden. Nähtäväksi jää, miten Lajoijen vire säilyy kun rasitus ja pelien määrä kasvaa kauden edetessä. Ainakin alkukauden perusteella Senatorsin kykyjenetsijöille voi tarjota sulkaa hattuun nappiin osuneesta kiinnityksestä.

Brady Tkachuk, Ottawa Senators

Toinen Ottawa Senatorsin tulokaspelaaja, Brady Tkachuk, ehti saada paljon huomiota ja palstamillimetrejä jo ennen ensimmäistäkään peliä kunnioitusta herättävän sukunimensä ansiosta.  Hän missasi kauden kaksi ensimmäistä peliä pienen loukkaantumisen vuoksi, mutta teki välittömästi vaikutuksen raapaistuaan ensipiirrot NHL-jäillä. Ensimmäisissä neljässä pelissään laitahyökkääjä ahkeroi kolme maalia, kuusi tehopistettä ja toi hurjan määrän energiaa kentälle. Myös plus-minus saldo +5 on tulokaspelaajien eliittiä ja Senators onkin saanut Tkachukista alkukauden perusteella oivan yleispelaajan. Kookas, mutta taitava pelaaja on vaarallinen hyökkäyspäässä ja hänen ollessaan jäällä yleensä sattuu ja tapahtuu mielenkiintoisia asioita.

Erik Karlssonin lähdön jälkeen Ottawassa on käynnissä uusi jälleenrakennusvaihe, eikä organisaation odoteta menestyvän lähivuosina. Senators ei kuitenkaan ole ollut niin surkea kuin ennakkoon povattiin ja yksi suurista syistä siihen on juuri Tkachukin kypsät otteet.

Brady Tkachuk on Senatorsin mielenkiintoisimpia pelaajia tällä kaudella. (Bruce Bennett/Getty Images)

Dennis Cholowski, Detroit Red Wings

Monet eivät ole kuulleet Detroit Red Wingsin takalinjoilla operoivasta Dennis Cholowskista mitään, mutta 20-vuotias tulokaspelaaja on murtautunut väkevästi perinteikkään seuran pelaavaan kokoonpanoon heti kauden alkumetreiltä saakka. Kanadalaispakki on tulokkaiden jääaikakuningas, kellotettuan tällä kaudella keskimäärin 22:14 minuuttia jääaikaa ottelua kohden.  Cholowski on kiittänyt luottamuksesta, iskien kaksi maalia ja kolme syöttöä alkukauden otteluissa. Hän on ottanut rohkeasti kiekkollista roolia eikä pelkää virheitä jäällä.

Kaiken kaikkiaan Cholowskin otteet maailman parhaassa kiekkosarjassa ovat olleet todella vaikuttavia ja nuoresta puolustajasta on jo nyt kasvamassa tärkeä palanen uutta pelaajarunkoa parhaillaan rakentavan Red Wingsin riveissä.

Elias Pettersson, Vancouver Canucks

Ruotsalainen Elias Pettersson on ollut kenties vakuuttavin tulokas Vancouver Canucksissa moneen, moneen vuoteen. Hän on ollut kovien odotusten väärti heti ensimmäisestä ottelustaan saakka ja nuori mies on ollut Canucksin paras pelaaja tähän mennessä. Sundsvallista lähtöisin oleva keskushyökkääjä johtaa seuran pistetilastoa viidellä maalillaan ja yhteensä kahdeksalla tehopisteellään, vaikka on pelannut neljä peliä joukkuetovereitaan vähemmän. Tilastojen lisäksi hän on ollut todella vakuuttava jäällä, pelaten kypsää peliä jota katsomalla ei todellakaan uskoisi nuoren miehen pelaavan vasta ensimmäistä kauttaan NHL:ssä.

Kiekkofanien harmiksi Pettersson on tällä hetkellä loukkaantuneena sivussa, jouduttuaan Florida Panthersin Mike Mathesonin runtelemaksi pari viikkoa sitten. Jos isot vammat jättävät ruotsalaistaiturin jatkossa rauhaan, tulee hän olemaan yksi potentiaalisimmista ehdokkaista vuoden tulokkaalle jaettavan Calder-pystin saajaksi.

Elias Petterssonia on povattu jopa Vuoden tulokkaaksi. (Rich Lam/Getty Images)

Maxime Comtois, Anaheim Ducks

Anaheim Ducks joutui tulemaan alkukauden ajan toimeen ilman useita avainpelaajiaan, kun Ryan Getzlafin ja Corey Perryn kaltaiset supertähdet olivat sivussa tositoimista. Ankkalauman onneksi reservistä on löytynyt päteviä paikkaajia. Yksi tällaisista on 19-vuotias kanadalaishyökkääjä Max Comtois, joka on tarttunut saamaansa mahdollisuuteen ja esiintynyt väkevästi ensimmäisissä peleissään kirkkaimmissa valoissa. Laitahyökkkääjä teki ensimmäisen NHL-maalinsa heti ensimmäisessä pelissään, vain 49 sekunnin jälkeen.

Tähän mennessä Ducks-laituri on merkkauttanut kaikkiaan seitsemän tehopistettä. Harva osasi odottaa toisen kierroksen varaukselta moista sisääntuloa, mutta quebecilaislähtöistä pelaajaa ei kasvanut vastuu ole näyttänyt huimaavan pätkääkään.

Henri Jokiharju, Chicago Blackhawks

Suomalaispuolustaja Henri Jokiharju on myös yksi alkukauden ehdottomista sensaatioista ja varsinkin härmäläislasien läpi katsottuna yksi miellyttävimmistä alkusyksyn yllättäjistä. 19-vuotias teki välittömän vaikutuksen Chicago Blackhawksin riveissä jo harjoituskaudella. Myös tosipelien alettua meno jatkui hurjana. Suomalainen merkkautti viisi syöttöpistettä viidessä ensimmäisessä ottelussaan NHL:ssä ja on noussut nopeassa ajassa merkittävään rooliin Blackhawksin takalinjoilla.

Jokiharju on kellottanut jääaikaa keskimäärin 21:02 ottelua kohden, mikä on toiseksi eniten kaikista tulokkaista. Kova temppu, ottaen huomioon, että suomalainen pelaa perinteikkäässä kiekkokaupungissa menestykseen tottuneen kotiyleisön edessä, jossa pelipaikan saaminen ei ole helppoa. Jokiharjun tulevaisuus Windy Cityssä näyttää juuri tällä hetkellä erittäin valoisalta.

Artikkelikuva: Getty Images