NHL Mock Draft: sijat 21-31

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

NHL:n varaustilaisuus käydään tulevana viikonloppuna Yhdysvalloissa Dallasissa. Faneille.com esittelee oman näkemyksensä draftin ensimmäisen kierroksen varauksista. Ensimmäisessä osiossa esitellään varaustilaisuuden sijat 21-31.

31. Washington Capitals –Ryan Merkley, Kanada

Merkley ihastutti menneellä kaudella juniorisarja OHL:ssä, jossa hän oli puolustajien pistepörssin kolmas iskettyään 63 ottelussa 67 tehopistettä. Merkley on äärimmäisen viisas tapaus, joka ei tee hätiköityjä ratkaisuja. Hän lukee peliä lähes täydellisesti, ja Merkley pystyykin pelaamaan myös omissa laadukkaasti hyvän sijoittumisensa turvin. Merkleyllä on kokoa vain 181 senttimetriä, eikä hän ole pelityyliltään järin fyysinen, miksi hän ei taistele varaustilaisuuden kärkisijoista. Jokin seura saattaa kuitenkin ottaa riskin ensimmäisen kierroksen loppupäässä, sillä kyseessä on pelaaja, jonka potentiaali huitelee korkealla.

30. Detroit Red Wings – Kirill Marchenko, Venäjä

Iso venäläishyökkääjä on taidoiltaan pomminvarma ykköskierroksen varaus, mutta kansalaisuus verottaa. Mikäli Marchenko on osoittanut NHL-seuroille haluavansa pelata NHLssä eikä KHL:ssä, voi miehen nimi kuulua jo paljon aikaisemminkin. Kyseessä on taidokas ja hyvin liikkuva pelaaja, joka pystyy pelaamaan myös kovaa. Marchenko pelasi menneen kauden Venäjän pääjuniorisarja MHL:ssä, ja hän operoi myös Venäjän U18-maajoukkueessa ollen joukkueensa tähtipelaajia.

29. St Louis Blues – Jonatan Berggren, Ruotsi

Tämän kesän draft on ruotsalaisille erinomainen, sillä ensimmäisen kahden kierroksen aikana huudetaan todennäköisesti vähintään kymmenen ruotsalaisen pelaajan nimi. Yksi heistä on Jonatan Berggren, joka ei ole länsinaapurimme kuumimpia nimiä, mutta ensimmäisen kierroksen loppupään varaus on täysin mahdollinen. Hyökkääjä Berggren pelasi viime kaudella SHL:ssä kymmenen ottelua, mutta pääosa kaudesta kului junioreissa, joissa hän teki kovaa jälkeä. Myös kansainväliset pelit sujuivat, ja Berggren iskikin U18-MM-kisoissa seitsemässä ottelussa tehot 5+5=10. Berggren on monipuolinen taitohyökkääjä, jonka potentiaali on korkealla. Fyysinen puoli on pieni miinus, mutta sitä ehtii kehittää.

28. New York Rangers – Benoit-Olivier Groulx

Kanadanranskalainen sentteri pelasi menneen kauden QMJHL:ssä, jossa hän keräsi 68 ottelussa 55 tehopistettä. Groulx operoi pohjoisamerikkalaisella mentaliteetilla, joten jokin NHL-seura saa hänestä erittäin työteliään hyökkääjälahjakkuuden. Groulx lukee peliä hyvin, ja hän onkin nousemassa ykköskierroksen varaukseksi hyvän kahden suunnan pelinsä turvin. Hän ei ole draftin kiekollisesti pätevimpiä pelaajia, mutta Groulx’lta löytyy tarpeeksi taitoa menestyäkseen NHL:ssä.

27. Chicago Blackhawks – Ryan McLeod, Kanada

McLeodilla on allaan hyvä kausi OHL:ssä, jossa hän toimi Missisauga Steelheadsin kapteenistossa. McLeod on johtaja, joka tykkää ottaa vastuuta niin kiekon kanssa kuin ilmankin. Menneellä kaudella hän takoi pisteitä yli piste per peli -tahtia nostaen itseään draft-arvioissa. McLeod operoi erinomaisella nopeudella, ja mikä tärkeintä, hänellä pysyy kiekko matkassa vauhdin kasvaessa. McLeod ei ole millään mittarilla varaustilaisuuden kiekollisesti pätevimpiä pelaajia, mutta hänestä on kasvamassa hyvä kakkos-kolmos-kentän hyökkääjä NHL:ään.

26. New York Rangers – K’Andre Miller, Yhdysvallat

Isokokoinen jenkkipakki pelaa aina varmasti ja kovaa. Hän siivoaa oman maalin edustaa ansiokkaasti, mutta samalla häneltä löytyy myös kiekollista taitoa. 194-senttinen Miller ei ole ensimmäinen pelaaja, joka heitetään ylivoimalle, mutta hän pystyy aina antamaan laadukkaan avaussyötön sekä myös tukemaan hyökkäyksiä. Miller on pystynyt takomaan juniorina hyviä tehopistemääriä, mutta NHL:ssä hän jäänee hyväksi shutdown-puolustajaksi. Millerin potentiaali ei ole korkein mahdollinen, mutta hänen NHL-näkymänsä ovat paljon todennäköisemmät kuin monella muulla ykköskierroksen varauksella.

25. Toronto Maple Leafs – Akil Thomas, Kanada

Kanadalaishyökkääjä Thomas saatetaan varata paljon aiemminkin, sillä hänessä piilee valtava potentiaali. Thomas on offensiivinen ase, jolla on hyvä laukaus, hyvä pelisilmä ja erinomainen luistelutekniikka. Hän on iskenyt junioritasolla hyviä pistemääriä, ja viime kaudella Thomas latoi OHL:ssä 68 ottelussa upeat 81 tehopistettä. Thomas ei ole kuitenkaan kovin iso, ja hänen kokonaisvaltaista pelaamista voidaan pitää ongelmana. Parhaimmassa tapauksessa Thomaksesta muotoutuu kuitenkin huippuluokan NHL-pelaaja, josta on hyötyä etenkin ylivoimalla.

24. Minnesota Wild – Adam Ginning, Ruotsi

191-senttinen ruotsalaispakki pelasi jo toissakaudella SHL:ssä 12 ottelua. Viime kaudella Ginning sai tililleen 28 SHL-ottelua. Se kertoo hänen kypsyydestään paljon. Ginning on jo nyt fyysisesti miehen mitoissa, mutta hän myös pelaa kuin kokenut ammattilainen. Hän liikkuu isoksi mieheksi hyvin ja pystyy myös pelaamaan kiekon kanssa. Ginningin suurimmat vahvuudet ovat pelinlukemisessa sekä rauhallisuudessa. Nämä kun yhdistetään ruotsalaisen hyviin fyysisiin mittoihin, on hänestä kasvamassa erinomainen puolustaja NHL:ään. Pistepotentiaali ei ole ehkä korkea, mutta hänestä on hyötyä monella muulla saralla.

23. Anaheim Ducks – Grigori Denisenko, Venäjä

Kuten myös maanmiehellään Marchenkolla, on Denisenkonkin ympärillä huoli siitä, haluaako hän luoda uraa NHL:ssä KHL:n sijaan. Hänkin on taidoiltaan huippuluokkaa, mistä osoituksena se, että hän pääsi viime keväänä pelaamaan KHL:n pudotuspeleissä Lokomotiv Jaroslavin paidassa. Denisenko ei ole kovin isokokoinen, mutta hän on erittäin nopea ja taitava laituri, josta voi tulla huippuluokan NHL-hyökkääjä. Varausintoa ei todennäköisesti helpota se, että miehellä on taskussaan kaksivuotinen KHL-sopimus.

22. Ottawa Senators – Isac Lundeström, Ruotsi

Lundeström on todennäköisesti draftin kolmas ruotsalaisvaraus. 99-ikäluokkaa oleva hyökkääjä pelasi upean kauden SHL:ssä Luulajan paidassa, kun hän iski 42 ottelussa 15 tehopistettä. Mies myös nousi Ruotsin A-maajoukkueen rinkiin, mikä kertoo hänen tasostaan paljon. Lundeström on monipuolinen hyökkääjä, joka pystyy pelaamaan niin keskellä kuin laidassakin. Hyvän kahden suunnan pelin lisäksi miehellä on myös erinomaiset kiekolliset taidot sekä pelisilmä. Näihin ominaisuuksiin kun vielä liittää hyvän luistelutekniikan, puhutaan erittäin tasokkaasta lupauksesta. Ei olisi ihme, jos hyökkääjän nimi kuullaan jo paljon aikaisemminkin.

21. San Jose Sharks – Vitali Kravtsov, Venäjä

Kravtsovista voi tulla jopa koko draftin isoin ryöstö. Taidoiltaan hän on varaustilaisuuden parhaimpia pelaajia, mutta Venäjän kansalaisuus tulee todennäköisesti verottamaan sijoitusta. Mikäli hän haluaa tulevaisuudessa luoda uraa rapakon takana, voi jokin NHL-seura osua varauksellaan todelliseen kultasuoneen. Sen verran loistavasta hyökkääjästä on kyse. Viime kaudella hyökkääjä pelasi 35 KHL-ottelua tehoin 4+3=7. Jo pelkästään KHL:ssä pelaaminen on merkillinen teko tämän ikäiseltä pelaajan alulta. Kravtsov on 189-senttinen laituri, joka on perinteiseen venäläiseen tapaan hyvin liikkuva ja erittäin taitava. Kaiken lisäksi Kravtsov tykkää pelata kovaa ja jämäkästi, ja hänestä tuleekin mieleen eräänlainen köyhän miehen Jevgeni Malkin. Jos Kravtsov on vakuuttanut NHL-seuroille, että hän haluaa luoda uraa Pohjois-Amerikassa, saatetaan mies huutaa jo ensimmäisen kymmenen vuoron joukossa. Mikäli hän on empinyt asian suhteen, tippunee varausnumero selkeästi.

Kansikuva: Getty Images