NHL:n suomalaiskatsaus: Alkukauden suurimmat onnistujat ja pettymykset

NHL-kausi on alkanut suomalaisittain erinomaisesti, kun peräti 39 pelaajaa on jo saanut minuutteja ”ylhäällä”. Lisäksi monet nuoret ovat säväyttäneet ja napanneet ison roolin joukkueissaan. Mukaan mahtuu myös pelaajia, joilta vaaditaan enemmän. Tässä jutussa pohditaan, ketkä ovat olleet alkukauden suurimpia suomalaisonnistujia ja keiltä ei ole vielä nähty parasta.

Alkukauden suomalaisonnistujat:

1. Sebastian Aho

21-vuotias Aho näyttää kehittyvän vuosi vuodelta, ja hyvä niin! Ahosta on kovaa kyytiä tulossa NHL:n yksi parhaimmista senttereistä, ja ainakin alkukauden perusteella hän on jo sitä. Aho on iskenyt Carolina Hurricanesin paidassa seitsemässä ottelussa tehot 4+8=12, ja kaiken lisäksi nuori hyökkääjä on pelannut aiempaakin vahvempaa kahden suunnan peliä. Ahoa voi jo tituleerata supertähdeksi.

2. Kasperi Kapanen

Kapaselle oli kauteen lähdettäessä tärkeintä, että hän pystyy pitämään paikkansa Toronto Maple Leafsin miehistössä. Hän aloitti kauden neloskentässä, mutta lopulta mies siirrettiin kärkikenttiin Auston Matthewsin rinnalle, ja loppu onkin historiaa: Kapanen on ollut uudessa roolissaan ilmiliekeissä, ja hän on tekemässä todellista läpimurtoa NHL:ään. Seitsemässä ottelussa on syntynyt tehot 4+4=8, mutta Kapasen kaikki pisteet ovat syntyneet viidessä viimeisessä ottelussa, kun hän on saanut pelata Matthewsin vierellä.

3. Mikko Rantanen

Colorado Avalanchen voimahyökkääjä on osoittamassa, etteivät viime kauden hirmutehot olleet sattumaa. Rantanen on tykittänyt kuudessa ottelussa tehot 1+8=9, eli miehen pistetahti on ollut vaatimaton 1.5 pistettä per peli. Rantanen on saanut jatkaa Avsin ykköskentässä Nathan MacKinnonin ja Gabriel Landeskogin vierellä, jossa tehoja syntyy pomminvarmasti. Näin ollen Rantaselle voidaan jälleen povata erittäin tehokasta kautta.

4. Pekka Rinne

35-vuotiaan Rinteen tahti ei tunnu hyytyvän, sillä mies on jälleen osoittanut olevansa Vezina-kunnossa. Ennen kautta povattiin, että konkarivahti saattaisi menettää ykkösmaalivahdin asemansa, mutta mikään ei viittaa siihen. Rinne on torjunut Nashville Predatorsille neljässä ottelussa kolme voittoa päästäen vain seitsemän osumaa selän taakseen. Miehen päästettyjen maalien keskiarvo on komea 1,75 ja torjuntaprosentti 94,3%.

5. Henri Jokiharju

Chicago Blackhawksin 19-vuotias suomalaispuolustaja on takonut viidessä ottelussa tehot 0+5, mikä on käsittämättömän upea suoritus. Jokiharjun pistetehtailu ei tule jatkumaan samanlaisena, mutta nuorukaisen alku NHL:ssä on ollut kuitenkin erinomainen. Pisteiden lisäksi mies on esittänyt kypsää peliä niin kiekollisena kuin kiekottomanakin, ja olisi pieni ihme, jos Jokiharju ei saisi pelata loppukautta NHL:ssä.

Alkukauden suomalaispettymykset:

1. Patrik Laine

Winnipeg Jetsin Laine iski viime kaudella 44 maalia ja taisteli lähes loppuun asti koko sarjan maalipörssin voitosta. Miehen kesä meni hyvin, kun Laine tiputti painoaan ja yritti hankkia lisää nopeutta, miksi laiturin uskottiin yltävän vielä parempaan. Ja vielä hän ehtiikin yltää parempaan, mutta kauden ensimmäiset kuusi ottelua eivät ole olleet parhaimmasta päästä. Laine on toki latonut kaksi maalia, mutta häneltä vaaditaan kokonaisvaltaisesti parempaa peliä. Sentteri Paul Stastnyn lähtö kesällä näyttäisi tehneen ison loven Laineen peliin.

2. Olli Määttä

Määttä on laadukas yleispuolustaja, mutta hänen alkukautensa olisi voinut sujua paremminkin. Pahimmillaan Määttä on joutunut katsella Pittsburgh Penguinsin pelejä katsomon puolelta, kun hän on joutunut tekemään tilaa muun muassa maanmiehelleen, Juuso Riikolalle. Määtän hyvyyttä ei aina mitata pisteissä, joten kiikaritehot eivät nosta häntä tälle listalle. Syy on kokonaisvaltaisessa pelaamisessa, missä JYP-kasvatilta odotetaan parempaa tekemistä.

3. Jesse Puljujärvi

Puljujärveltä odotetaan tällä kaudella todellista läpimurtoa NHL:ään, sillä harjoitusottelut näyttivät suomalaisen menneen selkeästi eteenpäin. Runkosarjan alku on ollut kuitenkin hankala, ja Puljujärvi onkin saanut hakea vauhtia Oilersin neloskentästä. Hyökkääjä pelasi kolme ensimmäistä ottelua pisteittä, mutta kauden neljäs ottelu avasi miehen maalihanat, ja jatko näyttää taas paremmalta.

4. Erik Haula

Haula oli iso osa viime kauden sensaatiojoukkue Vegas Golden Knightsia, kun hän iski runkosarjassa upeat 29 maalia ja 55 tehopistettä. Tämä kausi on alkanut kuitenkin huonommin – niin Haulalla kuin Vegasillakin. Suomalaissentteri on iskenyt seitsemässä ottelussa vain yhden tehopisteen. Positiivista on kuitenkin se, että Haulasta on paljon hyötyä puolustavassa roolissa, miksi hänen hyvyyttään ei mitata pelkästään hyökkäyspään tempuilla. Viime kausi antoi kuitenkin luvan odottaa parempaa tulosta.

5. Julius Honka

Hongan läpimurtoa NHL:ään on odotettu, mutta vieläkään ei näyttäisi olevan sen aika. Taitava puolustaja on joutunut katsella otteluita katsomon puolelta, ja hänen tililleen on kertynyt vasta kolme ottelua. Muun muassa Miro Heiskanen on ajanut selkeästi Hongan ohi Dallas Starsin pakkihierarkiassa. Miehen tulevaisuus Dallasissa ei vaikuta hyvältä, joten hänen kannaltaan olisi tärkeää päästä uusiin maisemiin.

Kansikuva: Getty Images