Nykyisen NHL-sukupolven tähdet – numerot 91

Viaplay LogoKaikki NHL-ottelut ja kohokohdat suorana Viaplayn kanavilta, myös jälkilähetyksinä.

Kaikki jääkiekkoa enemmän seuranneet tuntevat legendaariset pelaajat, Wayne Gretzkyn ja Mario Lemieuxin NHL-kaukaloista. Ainoastaan Gretzkyn numero 99 on virallisesti jäädytetty koko NHL:ssä ja sitä ei tulla enää koskaan käyttämään. Epävirallisesti myös Mario Lemieuxin pelinumero 66 on ”pyhä” ja siihen ei näin ollen saisi yleisen mielipiteen vuoksi koskea.

Lemieuxin pelinumeroa on käytetty historian saatossa vain kahdesti, mutta molemmilla kerroilla pelaajat ovat joutuneet vaihtamaan sen toiseen. Ensimmäisessä tapauksessa Calgary Flamesin TJ Brodie vaihtoi pelinumeroaan jouduttuaan fanien vihapostin kohteeksi ja NY Islandersia edustanut Josh Ho-Sangin paidassa ollut 66 vaihtui toiseen uuden valmentajan myötä.

Legendaaristen numeroiden 99 ja 66 takana uutta sukupolvea edustaa kaksi tähtipelaajaa, jotka käyttävät molemmat numeroa 91. NHL:n tähdistöottelussakin menneenä viikonloppuna esiintyneet John Tavares ja Steven Stamkos pelasivat All-Star-ottelun tutkaparina samalla numerolla.

Tavaresille numerolla 91 on aivan erityinen merkitys. Vuoden 2009 koko NHL:n ykkösvaraus kertoo nhl.com-sivuston mukaan, että ”yhdeksän on aina ollut numero perheessäni. Enoni käytti tuota numeroa pelatessaan haavipalloa. Lisäksi äitini on syntynyt 9. joulukuuta ja olen itse syntynyt syyskuussa, yhdeksäntenä kuukautena”.

Numero yhdeksän on kuitenkin vain puoli totuutta nykyisestä pelinumerosta. Juniorivuosiensa aikana Tavares käytti numeroa yhdeksän, mutta numero 19 oli silti enemmän käytössä. Viimeisenä juniorivuotenaan ennen varaustilaisuutta joukkueessa oli toinen pelaaja, joka ei halunnut luopua pelinumerostaan, joten Tavares käänsi pelinumeronsa ylösalaisin, numeroon 91.

Tavaresin ensimmäinen NHL-kausi sujui hyvin ja hänen lisäkseen vain Sergei Fedorov käytti tuolloin samaa numeroa, joten hän halusi ryhtyä luomaan mainetta juuri numerolle 91.

Steven Stamkosin pelinumerolta 91 ei löydy yhtä mielenkiintoista historiaa, mutta sitäkin enemmän yhteyksiä on John Tavaresin suuntaan. NHL:n ollessa molemmille vain kaukainen haave, olivat he tavanneet toisensa kesällä järjestetyssä liigassa. Stamkosin ja Tavaresin edustama joukkue oli edennyt voitosta voittoon ja ainoa tappio tuli rangaistuslaukauskilpailussa, kun Tavares ei onnistunut yrityksessään. Stamkos kertoi, että hänen isänsä, joukkueen valmentaja oli valinnut Tavaresin laukomaan.

Sekä Stamkosin että Tavaresin nimet ovat olleet tuosta päivästä lähtien hyvin lähellä toisiaan ja kummankin pelinumerot ovat olleet alusta lähtien samat. Molemmat ovat syntyneet vuonna 1990, kumpikin on varattu NHL:ään koko sarjan ykkösvarauksena. Tavares pelasi monta vuotta New York Islandersin riveissä ja vaihtoi täksi kaudeksi Toronto Maple Leafsin paitaan. Stamkos on edustanut koko uransa Tampa Bay Lightningia.

Tähänastisella urallaan Tavares on pelaamissaan 718 NHL-ottelussa saavuttanut tehot 302 + 373 = 675 ja Stamkosin vastaavat lukemat ovat 713 NHL-ottelussa 374 + 351 = 725. Kun molemmat ovat edustaneet Kanadaa arvokisoissa samaan aikaan, on Stamkos saanut pitää numeronsa 91, kun taas Tavares on valinnut pelinumeron 20.

Kansikuva: Brian Blanco/Getty Images

Lähde: nhl.com, rawcharge.com