Rangers ja Senators iskevät yhteen itäisen konferenssin välierässä — Tässä sarjan tiukimmat pointit

Viaplay Logo SeuraaNHL:n pudotuspelit alusta loppuun Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa!

Sekä New York Rangers että Ottawa Senators kaatoivat vastustajansa NHL:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Niin Montreal Canadiens kuin Boston Bruinskin jäivät jalkoihin kuudessa ottelussa.

Nyt Rangers ja Senators kohtaavat toisensa itäisen konferenssin välierissä, jotka alkavat näiden joukkueiden osalta torstain ja perjantain välisenä yönä. Ennakkoon jännittävässä otteluparissa on lukuisia mielenkiintoisia elementtejä.

Derick Brassard vs. Mika Zibanejad

Senatorsin varmistuttua Rangersin seuraavaksi vastustajaksi, manhattanilaisten päävalmentaja Alan Vigneault muistutti pelaajiaan heti, että seuraavien parin viikon ajan Ottawassa nykyisin vaikuttava Derick Brassard ei tule olemaan heidän kaveri, vaan vihollinen.

Brass oli rakastettu pelaaja New Yorkissa, hänen edustaessaan seuraa reilun kolmen kauden ajan. Kanadalainen teki isoja maaleja ja miehellä oli erityisen lämmin suhde faneihin. Rangersin Mats Zuccarello ja Brassard olivat parhaita kavereita pelatessaan samassa joukkueessa. Ei ihme että koko Rangers-yhteisö hämmästyi, kun Brassard kaupattiin kesällä Ottawaan, vaihdossa ruotsalaiseen Mika Zibanejadiin.

Zibanejad on pelannut varsin hyvin ensimmäisellä kaudellaan Broadwayn sinipaitojen riveissä, vaikka joutuikin olemaan sivussa loukkaantumisen takia osan runkosarjasta. Montreal Canadiensia vastaan käydyssä pudotuspelisarjassa hänellä kesti hetken aikaa päästä rytmiin mukaan, mutta astui lopulta isosti esiin käänteentekevässä viidennessä pelissä Montrealissa. Tukholmalaislähtöinen hyökkääjä alusti ensin Jesper Fastin tekemän maalin ja ratkaisi myöhemmin ottelun jatkoajalla komealla osumalla.

Kun kaksi saman pelipaikan pelaajaa treidataan keskenään, ei vertailulta voida välttyä. Kannattajat ja analyytikot mittaavat pelaajien edesottamuksia ja sitä, kumpi joukkueista voitti vaihtokaupassa. Tuleva ottelusarja tuokin erinomaisella tavalla nämä kaksi tähtisentteriä framille, kaikkien silmien alle.

Zibanejad on muodostanut toimivan ketjun Chris Kreiderin ja Pavel Buchnevichin kanssa viime aikoina. Triossa on voimaa, kokoa ja taitoa hyvässä suhteessa ja kukin täydentää toisiaan varsin hyvin.

Brassard on pelannut pääosin Bobby Ryanin kanssa. Toinen laitahyökkääjä on vaihdellut Mark Stonen, Viktor Stalbergin ja Mike Hoffmanin välillä. Ryan on ollut erinomainen pudotuspelien alettua, surkeasti menneen runkosarjan jälkeen. Hoffman ja Stone suorittavat illasta toiseen tasaisen vahvasti ja Stalberg pystyy antamaan myös tukea maalintekoon. Oli kombinaatio mikä tahansa, kestää se vertailun Zibanejadin vitjaan täysin.

Craig Andersonin tunnelataus

Senatorsin ykkösmaalivahti Craig Anderson joutui käymään läpi erittäin ikäviä ja valitettavia asioita aiemmin tällä kaudella. Hänen vaimollaan Nichollella diagnosoitiin syöpä syksyllä ja Anderson päätti jättää joukkueen hetkeksi, ollakseen rakkaan elämänkumppaninsa tukena vaikeana aikana.

Andersonin paluu takaisin tolppien väliin oli kuin suoraan satukirjasta. Hän pelasi nollapelin Edmontonissa Oilersia vastaan, saaden hurjat suosionosoitukset pelin jälkeen jopa edmontonilaisyleisöltä.

Ei olisi ihme jos Anderson yltäisi jälleen aivan huippuluokan suorituksiin, sillä näin on käynyt ennenkin. Aika ajoin tunnepuolen asioilla on taipumusta nostaa pelaajan suoritustasoa aivan korkeimmalle huipulle.

New Yorkissa muistetaan edelleen, kuinka veteraanihyökkääjä Martin St. Louisin henkilökohtainen tragedia keväällä 2014 innosti koko joukkueen uudelle tasolle. St. Louisin äiti menehtyi yllättäen, kesken Pittsburgh Penguinsia käytävän pudotuspelisarjan. Rangers oli tappiolla otteluvoitoin 3-1, kunnes suunta muuttui täydellisesti. St. Louis teki avausmaalin viidennessä pelissä. Oli kuin kohtalon ivaa, että peli sattui olemaan vieläpä juuri äitienpäivänä. Tunnemyrskyssä taistelleen St.Louisin tarmo tarttui koko joukkueeseen, joka lopulta käänsi koko sarjan ja vei manhattanilaiset aina Stanley Cupin finaaleihin saakka.

Anderson on huippuluokan maalivahti ja pelannut aiemminkin hyvin Rangersia vastaan. Hänen vaimonsa lienee katsomossa kannustamassa miestään, ja on helppo uskoa koettelemusten kääntyvän vielä Andersonin voimavaraksi panosten koventuessa. Kevät on kiekkokaukaloissa henkien taistoa ja marginaalien kaventuessa tunnepuoli nousee ratkaisevaan rooliin.

Ja tunnetta – sitä Andersonilla tulee riittämään.

Erik Karlssonin jalkavamma

Kuten hyvin tiedetään, joukkueet eivät koskaan kommentoi eikä julkista vammojaan, ennen kauden päättymistä. Heikkouksien paljastumista vastustajaleiriin vältetään viimeiseen asti.

Ottawan lähetettyä Boston Bruins kesälaitumille, vuoti julkisuuteen tieto, että Norris Trophyn voittaneella puolustaja Erik Karlsson kärsisi edelleen kahdesta hiusmurtumasta kantapäässään. Runkosarjan lopussa tullutta jalkavammaa hoidetaan puudutuspiikkien avulla, koska lepomahdollisuutta ei tässä vaiheessa kautta ole.

Puolustaja Erik Karlsson on todellinen hyökkäyspelote. (Kuva: Getty Images)

Senatorsin kapteenina toimiva Världens bästa Karlsson on ehdottomasti joukkueensa tärkein yksittäinen pelaaja. Jos hän pelaa hyvin, koko joukkue hänen rinnallaan näyttää hyvältä. Niin yksinkertaista se on.

Karlsson on hieman ristiriitaisesti todennäköisesti maailman paras puolustaja, mutta jonka parhaimmat avut tulevat esiin vasta vastustajan puolustusalueella.

Rangers pyrkii varmasti ottamaan hyödyn irti Karlssonin mahdollisesta vammasta. Hänen silkinpehmeä luistelu ei pääse täydellisesti oikeuksiinsa jos ruotsalaistähti on puolikuntoinen. Tässä on sinipaidoilla iskun paikka. Rangersilla on nopea joukkue, ja sen suunnanmuutospeli on sarjan parasta.

Pudotuspeleissä elintila jäällä kaventuu entisestään runkosarjaan verrattuna. Aikaa ei enää ole. Mikäli Karlssonin liike on vajavaista, Rangersin on helpompi tehdä Senators-kapteenin elämä vaikeaksi. Karlssonin pimentäessään, Rangers ottaisi tukevan otteen koko ottelusarjan voitosta.

Myös kahden valovoimaisimman ruotsalaistähden kohtaaminen tuo mielenkiintoisen vastakkain asettelun. Henrik Lundqvist vastaan Karlsson.

Pystyykö King Henrik nollaamaan Världens bästa Karlssonin?