SM-liigasta tuttu maalivahti on muuttanut tempuillaan jo kahden jääkiekkosarjan sääntökirjaa, myös NHL harkitsee muutosta

Viaplay LogoNHL-kauden kaikki ottelut ja huippuhetket suorana Viasatilta ja Viaplaysta

Kumman sinä valitsisit maalivahtina, yhden pelaajan läpiajon vai kahdella nollaa vastaan -hyökkäyksen? Vastaus on helppo, mutta taannoin SM-liigassakin kiekkoilleen maalivahdin ”työnäytteen” vuoksi jääkiekon sääntöjä on jouduttu rukkaamaan.

David Leggion SM-liigavisiitistä on jo lähemmäs kymmenen vuotta. Tuolloin hän oli yksi TPS:n maalinsuun tukipilareista aisaparinsa Joni Ortion kanssa. Leggion visiitti päättyi mestaruuskauden 2009-2010 jälkeen ja mies palasi Buffalo Sabresin organisaatioon, mutta ”ylhäällä” ei tullut yhtään peliaikaa ja mies torjui AHL:ssä kauden aikana 36 ottelua.

AHL-ura jatkui vielä kolme seuraavaakin kautta ja niistä viimeisellä nähtiin episodi, joka sai päättäjiä harkitsemaan muutosta sääntökirjaan. Leggio nimittäin siirsi maalin paikoiltaan, vastustajan päästessä kahdella nollaa vastaan ja tasoitti tilannetta ”vähentämällä” yhden hyökkääjän pois. Sama temppu toistui myöhemmin myös Saksan DEL-liigan visiitillä.

AHL:ssä muutos tehtiin pikatahdilla ja vastaavaan temppuun syyllistyminen tuo jatkossa pelirangaistuksen maalivahdille ja sen myötä viiden minuutin ylivoiman. Saksassa sääntökirjan kohta muutettiin suoraan maaliksi, mikäli maalivahti siirtäisi maalin 2vs0 -hyökkäyksessä.

NHL:ssä tapahtumat ovat herättäneet keskustelua ja tilanteen harvinaisuudesta huolimatta myös NHL saattaa muuttaa sääntökirjaansa.

Tapa se on tämäkin jäädä kiekkohistoriaan – maalin siirtämissääntö tunnetaan jatkossa ns. Leggio-sääntönä.

Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Lähde: scoutingtherefs.com