TOP 5: Suomalaiset, joille siirto olisi pelastus

Avaa tili Unibetille ja tee 10 € talletus – saat liittymislahjaksi pipon!

NHL:n siirtorajaan on aikaa muutama viikko. Huhupuheet mahdollisista siirroista sinkoilevat pitkin Pohjois-Amerikkaa ja valtaosa niistä kantautuu Suomeen asti. Suomalaisetkin pyörivät huhuissa.

Tässä tekstissä tosin emme nojaa pelkästään kantautuneisiin siirtohuhuihin. Jotkut spekulaatiot rakentuvat leijuville puheille, toiset ovat kirjoittajan henkilökohtaisen aivotyön tulosta.

Kenelle siirto voisi olla jopa pelastus?

5. Petteri Lindbohm

23-vuotias St. Louis Bluesin organisaatiossa leipäänsä ansaitseva puolustaja on kiekkoillut kirkkaiden valojen puolella yhteensä 38 ottelua tehoin 2+1. Tehopisteet syntyivät ensimmäisellä Pohjois-Amerikan-kaudella 2014 – 2015, joka on muuten sama kausi, jolloin Lindbohm pyörähteli vielä Vaasan Sportin paidassa Pitsiturnauksessa. Harva pelaaja on samalla kaudella pelannut elokuussa Raumalla ja myöhemmin talvella NHL:ssä.

Lindbohmiin ei kohdistu aivan mielettömiä odotusarvoja. Joka tapauksessa helsinkiläinen on todistanut olevansa muovattavissa NHL-vauhtiin. Nuottipaitojen puolustuskalusto on vain auttamatta liian kova. Ilman loukkaantumisia suomalaista ei juuri NHL:n puolella nähdä. Avaisiko kenties Kevin Shattenkirkin kauppaaminen jo ovet Lindbohmille?

Jossain toisessa organisaatiossa pääsisi varmasti keräämään tiheämmin kokemusta show’n puolelta.

Mahdolliset siirtokohteet: Buffalo Sabres, New Jersey Devils

4. Joel Armia

Porilaislaituri on tällä hetkellä arvostettu tekijä Winnipegin joukkueessa, mutta ehkä hieman väärässä roolissa. Kolmoskenttä on saanut hommansa toimimaan Armian, Adam Lowryn ja Shawn Matthiaksen ohjeistamana. Kyseinen kenttä on noussut otsikoihin lähinnä siksi, että siltä ei odoteta tehoja, mutta niitä nyt vain on sopivasti syntynyt.

Armian Ässät-ajasta ei ole vielä niin kauan, etteikö 23-vuotiaan hyökkääjän taidot olisi tiedossa. Niihin rinnastaen on hieman kummallista, ettei Armia pääse kokeilemaan kunnolla Jetsin ylivoimassa tai hyökkäävämmässä roolissa.

Jets on materiaaliltaan sitä luokkaa, että näytönpaikkaa luulisi tippuvan. Vaikea kuvitella, että jossain muussa organisaatiossa iskettäisiin herkemmin tulosvastuuseen. Kaiken lisäksi Armia oli tärkeä palanen treidissä Sabresin ja Jetsin välillä taannoin.

Armian alivoimatyömoraalilla olisi varmasti käyttöä kevään tosipeleissä. Mikäli Jets lipsuu yhä kauemmas pudotuspeliviivasta, voisiko Armia liikahtaa jopa kilpailijan paitaan?

Mahdolliset siirtokohteet: Chicago Blackhawks, Pittsburgh Penguins

3. Valtteri Filppula

Tampa Bay Lightning on pelannut kuluvan kauden rajusti alakanttiin. Tällaisissa tilanteissa katseet kohdistuvat toki organisaation kallispalkkaisimpiin pelaajiin.

Valtteri Filppula pelaa todella hyvää jääkiekkoa, eikä se ole varmasti mennyt keneltäkään ohi. Ei kannattajilta, vastustajilta tai vastustajien toimitusjohtajilta. Hinta on varmasti sen mukainen ja se saattaa vesittää Filppulan kauppaamisen.

Suomalaissentteri tuo laadukasta tekemistä molempiin suuntiin. Filppulalla on kyvyt myös stuntteihin vaativissa tulosyksikön rooleissa. Liikuttelun estävä pykälä sopimuksessa luo isot rajoitteet.

Mahdolliset siirtokohteet: Columbus Blue Jackets, Montreal Canadiens

2. Sami Vatanen

Suomalaispuolustaja syö Ducksin palkkakatosta tällä haavaa vajaat viisi miljoonaa dollaria kevääseen 2020 asti. Organisaatio on määrätietoisesti kasvattanut NHL-vauhdissa pärjääviä puolustajia viime kausina, joten Vatasesta irti päästäminen ei olisi täydellinen katastrofi.

Vatasen vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä, kun taas heikkoudet ovat omassa päässä, ja näissä tapauksissa hyvän ja huonon illan ero on melkoinen. Hinta muodostuu hyvän illan mukaan, mutta otteet kaukalossa ovat useammin valitettavasti lähellä huonoa iltaa. Vaikea yhtälö sekä myyvälle että ostavalle toimitusjohtajalle.

Ducksin palkkakattorakenne on melkoisen etupainotteinen, joten vajaan viiden miljoonan dollarin kevennys voisi olla pitkällä aikavälillä erittäin hyödyllistä. Liike sisältää huomattavasti riskitekijöitä, sillä useimmat puolustajaprospectit ovat vasta uransa alkuaskelilla.

Mahdolliset siirtokohteet: New Jersey Devils, Vancouver Canucks

1. Kari Lehtonen

Dallas Starsin toimitusjohtajan Jim Nillin uhkapeli suomalaisella maalivahtitandemilla ei ole onnistumassa parhaimmalla mahdollisella tavalla. Kari Lehtosella ja Antti Niemellä on haastavaa voittaa Stanley Cup.

Suomalaiskaverukset niistävät Teksasin ylpeyden palkkakatosta yhteensä yli kymmenen miljoonaa. Toisen puolikkaan korvaaminen maksimissaan miljoonan kakkosvahdilla jättää pelimerkkejä esimerkiksi puolustuksen vahventamiseen.

Tilinauhansa vuoksi Lehtonen ei ole lähtökohtaisesti varavahti, joten kauppakumppanin on haettava pienellä riskillä itselleen aloittavaa maalivahtia. Riskinottajien lista ei ole kovinkaan pitkä. Joko Lehtosen tai Niemen siirto Starsista olisi luultavammin pelastus molemmille.

Mahdolliset siirtokohteet: Buffalo Sabres, Winnipeg Jets

Voit hypätä NHL:n kiihtyvään sykkeeseen Viasatin kanavilta sekä Viaplay-palvelun kautta. Kattavan kerroinvalikoiman NHL:ään löydät Unibetilta.

Kansikuva: Getty Images