TOP 10: NHL:n alkukauden parhaimmat tulokkaat

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplayssa

NHL:ssä joukkueet lähestyvät kymmenen pelatun ottelun rajaa, joten nyt on hyvä aika tehdä katsaus alkukauden säväyttävimpiin tulokaspelaajiin. Alkukauden perusteella Calder Trophysta taistelee realistisesti ainakin viisi eri pelaajaa. TOP 10 -listalle käveltiin tällä kertaa tehokkuuden ansiosta, minkä vuoksi moni upeasti esiintynyt tulokas tippui listalta pois. Tulokaspalkinto kun perinteisesti jaetaan tehopisteitä tuijottaen. Esimerkiksi Philadelphia Flyersin puolustaja Robert Hägg on aloittanut kautensa vahvasti, mutta ilman tehoilua miehellä ei ole mitään asiaa nousta Calder-kisaan.

10. Adrian Kempe, Los Angeles Kings

21-vuotias ruotsalaishyökkääjä on noussut parin AHL-kauden jälkeen Kingsin vakiomiehistöön. Kempe ei nauti peliajallisesti kovin suuresta suosiosta, mutta tällaisten otteiden jatkuessa hän tulee nostamaan peliaikaansa pakostakin. Hyökkääjä on pelannut pitkälti kymmenen minuutin peliajalla, mutta onnistunut silti iskemään tehot 5+2 yhdeksässä ottelussa. Viime ottelussa Kempen peliaika jo nousi, ja hän kiitti luottamuksesta iskemällä tehot 1+1.

9. Sonny Milano, Columbus Blue Jackets

Tuulennopea ja huipputaitava laituri alkaa viimeinkin lunastaa odotuksiaan: Milano on iskenyt kauden kahdeksassa ottelussa peräti viisi maalia, ja hän näyttäisi tulleen NHL:ään jäädäkseen. Milano pelasi kaksi viime kautta AHL:ssä ilman sen suurempia urotekoja, mikä sai Columbus-faneja hieman huolestumaankin, mutta nyt jenkkihyökkääjä on vastannut huutoon.

8. Anders Bjork, Boston Bruins

Boston Bruins ei tiennyt vielä kesällä 2014, millaisen ryöstön seura oli tehnyt NHL Draftin viidennellä kierroksella, josta mukaan tarttui Anders Bjork. Nopea ja aina kaikkensa antava Bjork on ottanut isoa roolia tulokaskaudellaan Bruinsissa ja tehnyt seitsemässä ottelussa tehot 3+3. Bjorkista tulee olemaan vielä paljon iloa bostonilaisille tällä kaudella, sillä hän on tullut NHL:ään jäädäkseen. Bjork voi olla jopa tulokaspistepörssin kärkisijoilla, kun kausi päättyy.

7. Jesper Bratt, New Jersey Devils

Ruotsalainen 19-vuotias laituri yllätti kaikki ja nousi suoraan Ruotsin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta NHL:ään. Hän teki näyttävän sisääntulon maailman parhaaseen kiekkoliigaan iskien kolmessa ensimmäisessä ottelussa kolme maalia ja kuusi tehopistettä. Sen jälkeen viidessä pelissä ei ole syntynyt pisteen pistettäkään, mutta nuori hyökkääjä ansaitsee silti paikan TOP 10 -listalta. Bratt on nopea pelimies, jonka pää raksuttaa mallikkaasti vaihdosta toiseen. Vaikka pisteitä ei ole enää syntynytkään, on hän hämmästyttävän monipuolinen ja kypsä pelaaja, jonka arvoa ei mitata vain pisteissä. Tuskin taistelee silti Calderista.

Jesper Brattin nousu NHL:ään hakee vertaistaan. Kuva: Getty Images

6. Brock Boeser, Vancouver Canucks

Vasta 20-vuotias Boeser vaihtoi yliopistokiekon täksi kaudeksi NHL-kiekkoon, ja mies on ylittänyt kaikki odotukset tähän mennessä. Loistavalla vedolla varustettu hyökkääjä on latonut seitsemään otteluun tehot 2+4, ja hän on onnistunut pelaamaan kelvollista kahden suunnan peliä. Boeser ei ole kaukalon nopein tai taitavin pelaaja, mutta mies lukee peliä hyvin, minkä avulla hän pääsee maalintekopaikkoihin. Pisteodotukset ovat korkealla jatkossakin.

5. Nico Hischier, New Jersey Devils

18-vuotias sveitsiläinen varattiin viime kesän varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana, ja hänen odotettiin saman tien nousevan NHL:ään, kuten hän nousikin. Hischier katseli ensimmäiset pelit rauhassa ja alkoi sen jälkeen tehdä tulosta. Viimeiset neljä peliä ovat tuoneet miehelle kuusi tehopistettä, ja koko kaudella Hischier on latonut tehot 2+5. Nopea ja taitava professori on vakuuttanut, ja hän on varmasti suurimpia suosikkeja Calder-kisassa.

4. Charlie McAvoy, Boston Bruins

19-vuotias puolustaja oli suurimpia suosikkeja tulokaskisaan ennen kautta, eikä McAvoy ole pettänyt. Nuori Bruins-pakki on pystynyt pelaamaan vahvasti niin omassa päässä kuin hyökkäyspäässäkin, ja hän on iskenyt kauden seitsemässä ottelussa tehot 1+6. Monipuolinen ja kypsä paketti, joka on jo tällä kaudella Bruinsin tärkeimpiä puolustajia.

Charlie McAvoy (vas.) ja Anders Bjork (oik.) ovat nyt ja tulevaisuudessa iso osa Boston Bruinsia. Kuva: Getty Images

3. Will Butcher, New Jersey Devils

Tulokaspörssin kärkipaikkaa lähes koko alkukauden hallussaan pitänyt puolustaja tippui viime yönä ykkössijalta. Yliopistosta täksi kaudeksi NHL:ään tullut Butcher on iskenyt tehot 0+9, mikä riittää tulokaspörssissä nyt kolmanteen sijaan. Butcher on älykäs ja taitava puolustaja, joka latoo etenkin ylivoimalla hyviä pistemääriä. Hänellä on vielä puutteita pelissään, mutta tehokkuutta löytyy jo nyt, ja Butcher on varmasti loppukaudestakin Calder-kisan suurimpia suosikkeja, vaikka viime peleissä tehot ovatkin hiipuneet.

2. Mikhail Sergachyov, Tampa Bay Lightning

Sergachyovista tuli kesällä Tampan mies, kun Montreal otti vaihdossa Jonathan Drouinin Floridan auringosta ja lähetti 19-vuotiaan venäläispuolustajan toiseen suuntaan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Tampalle kauppa oli lottovoitto. Sergachyovin annettiin näyttää alkukaudesta osaamistaan NHL:ssä enintään yhdeksän ottelun verran. Tällöin miehen sopimuksesta ei palaisi vielä ensimmäistä sopimusvuotta. Nyt kun mies on pelannut tasan kymmenen ottelua NHL:ssä, ei häntä enää yksinkertaisesti voi lähettää junioreihin, sillä nuorukainen on tehnyt näissä otteluissa tehot 4+5. Kyseessä on siis 19-vuotias puolustaja! Sergachyov tekee edelleen pieniä junnumaisia virheitä, mutta hän on heittämällä hyvän tason NHL-pelaaja. Hän nousee tällä listalla Butcherin edelle, koska Sergachyov on osoittanut pystyvänsä astetta monipuolisempaan peliin kuin Devils-sensaatio.

1. Clayton Keller, Arizona Coyotes

19-vuotias Keller on ottanut jättimäisen roolin aavikolla, kun hyökkääjä on nakuttanut yhdeksässä ottelussa kuusi maalia ja kymmenen tehopistettä pelaten keskimäärin noin 20 minuuttia pelissä. Huima alkukausi ei ole sattumaa, ja hän tulee taatusti takomaan tällä kaudella komeat tehot. Taitava Keller saa pelata koko kauden suuressa roolissa, ja hän on suurin suosikki tulokaspörssin voittajaksi. 60 tehopisteen kausi ei ole utopiaa. Sen vuoksi hän on myös suurin suosikki Calderin voittajaksi, sillä pisteahnein tulokaspelaaja on aina vahvoilla voittajaksi, vaikka rinnalla olisikin tehokkaita puolustajia.