TOP 5: NHL-kauden suurimmat suomalaisyllättäjät

Suomalaisten runkosarja NHL:ssä sujui paremmin kuin hyvin, kun peräti kuusi eri suomalaispelaajaa onnistui ylittämään 60 tehopisteen rajapyykin. Sen lisäksi, että moni pelaaja on pystynyt pitämään tasonsa tai ottamaan odotetun kehitysaskeleen urallaan, on moni pystynyt myös yllättämään teoillaan. Faneille.comin listasi maaliskuussa NHL-kauden viisi suurinta suomalaispettymystä, jotka voit katsoa täältä, mutta tässä jutussa nostetaan esiin kauden viisi suurinta suomalaisyllättäjää.

5. Teuvo Teräväinen, Carolina Hurricanes

23-vuotias hyökkääjä pelasi ylivoimaisesti uransa parhaan kauden, kun Teräväinen iski 82 ottelussa upeat 23 maalia ja 64 tehopistettä. Taitava hyökkääjä ei ollut osoittanut parin viime kauden aikana kovin isoja kehityksen merkkejä, minkä vuoksi moni pohti, tuleeko Teräväisesti koskaan kovan luokan NHL-tähteä? Nyt voidaan sanoa, että tulee. Hän on edelleen nuori mies, jolla on paljon varaa kehittyä, ja hänen nykyinenkin tasonsa on jo hyvä. Teräväistä on helppo pitää kauden yhtenä suurimpana suomalaisyllättäjänä.

4. Markus Nutivaara, Columbus Blue Jackets

Nutivaaran uralla on nähty lukuisia yllätyksiä, ja niin nähtiin tälläkin kaudella. 23-vuotias puolustaja nousi Blue Jacketsin vakiomiehistöön, ja hän oli heti Seth Jones-Zach Werenski-kaksikon jälkeen joukkueen tärkeimpiä kiekollisia alakerran luutia. Nutivaara iski kauden 61 ottelussa 23 tehopistettä, mikä on erinomainen saldo nuorelle suomalaiselle. Nutivaara ei ole koskaan ollut mikään huippulupaus, ja hän pelasikin vielä B-juniori-iässä Haukiputaan Ahmoissa B-juniorien kolmosdivaria. Hän ei edustanut Suomea MM-tasolla juniorimaajoukkueissa, ja Nutivaara nousi Liiga-jäillekin vasta parikymppisenä, kun ikäluokan ykkösnimet olivat jo Pohjois-Amerikassa tai matkalla sinne. Kehitys on tuskin vielä loppunut, joten yllätyksiä nähdään jatkossakin.

3. Patrik Laine, Winnipeg Jets

Laine tuli NHL-jäille 18-vuotiaana ja iski heti tulokaskaudellaan 36 maalia ja 64 tehopistettä. Toisesta kaudesta ennakoitiin hankalampaa, koska nyt suomalaistähden harteille oli asetettu jättimäiset odotukset. Tällaisissa olosuhteissa Laineelle olisi riittänyt se, että hän olisi pystynyt pelaamaan samalla tasolla kuin ensimmäisellä kaudellaan, mutta mitä vielä? Tamperelaislähtöinen laituri vaihtoi vaihdetta suurempaan nousten koko NHL:n kärkihyökkääjien joukkoon. Laine iski 82 ottelussa 44 maalia ja 70 tehopistettä, ja hän taisteli aina loppuun asti koko NHL:n maalipörssin voitosta. Alexander Ovechkin oli piirun verran parempi voittaen pörssin 49 osumallaan. Joka tapauksessa Laine ylitti jälleen odotukset kuuluen suomalaispelaajien suurimpiin yllättäjiin.

2. Erik Haula, Vegas Golden Knights

Työteliäästä Haulasta oli muotoutunut Minnesota Wildissa luotettu työjuhta, joka teki erinomaista duunia alemmissa kentissä. Työjuhdan maineestaan huolimatta hän oli iskenyt parhaalla kaudellaan 34 tehopistettä, joten potentiaali oli edelleen olemassa. Sitä ei vain haluttu kaivaa Wildissa esiin. Vegasissa haluttiin, ja lopputulos on komea: nopea sentteri takoi 76 ottelussa 29 maalia ja 55 tehopistettä ollen sarjatulokkaan kärkihyökkääjiä. Haulan uskottiin pelaavan Vegasissa toistaiseksi paras kautensa, mutta näin upea sesonki oli silti yllätys.

1. Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Coloradon tähtilaituri pelasi järjettömän kovan kauden, kun hän iski runkosarjassa peräti 84 tehopistettä! Suomalaisilla on ollut viime vuosina tiukassa 70 tehopisteenkin rikkominen. Historian aikana NHL:ssä on ollut ennen Rantasta vain kolme suomalaista, jotka ovat yltäneet vähintään 80 tehopisteeseen yhden kauden aikana. He ovat Teemu Selänne, Jari Kurri ja Olli Jokinen, mikä kertoo Avs-hyökkääjän saavutuksesta kaiken oleellisen. On totta, että Rantasen tehoilusta saa kiittää etenkin Nathan MacKinnonia, mutta MacKinnon saa myös kiittää nappikaudestaan Rantasta. He täydentävät toisiaan uskomattoman hyvin, ja ilman toisiaan he eivät olisi olleet näin hyviä. Rantanen on ehdottomasti kauden suurin suomalaisyllättäjä, sillä hän iski tällaiset tehot jo toisella NHL-kaudellaan. Tulokaskaudellaan suomalainen takoi 20 maalia ja 38 tehopistettä, mikä oli oiva suoritus, mutta tällainen parannus toisella sesongilla on jotain uskomatonta.

Kansikuva: Getty Images