TOP 10: NHL:n tulokkaat – myös suomalaisväriä mukana

Viaplay LogoNHL-kausi on polkaistu vauhdikkaasti käyntiin. Voit seurata otteluita tiiviistii Viaplay-palvelun kautta.

Alkaneella NHL-kaudella nähdään iso liuta lahjakkuuksia. Faneille.com listasi kymmenen kärjen kuumimmista lahjakkuuksista. Kuka lunastaa lupauksensa ja kenelle minuutteja on tarjolla?

10. Tyson Jost, Colorado Avalanche

Colorado oli viime kauden NHL:n murheenkryyni. Seurasta löytyy lahjakkuutta ja osaamista. Palaset eivät vain loksahtaneet kohdalleen. Tämä kaaoksen keskelle saapui jo keväällä lahjakas Tyson Jost. Nuori hyökkääjä teki kesän ajan kovasti töitä fysiikkapuolella ja on valmis nappaamaan ison ruudun Avalanchessa. Jost ei luonnollisesti kykene vielä kamppailemaan Nathan MacKinnonin tai Matt Duchenen kanssa roolista, mutta näiden takana minuutteja on tarjolla. Viime kauden jälkeen odotukset eivät ole Coloradossa katossa. Jostilla on siis hyvin aikaa kehittää peliään.

9.  Mikhail Sergachev, Tampa Bay Lightning

Nuorten venäläisten lahjakkuuksien määrä NHL:ssä on laskenut dramaattisesti viime vuosina. Mikhail Sergachev tuo mukavan poikkeuksen viime vuosien trendiin. Isokokoinen ja hyvin liikkuva puolustaja liikkui kesän aikana Montrealista Tampaan isossa kaupassa. Kanadaan liikkunut Jonathan Drouin oli korkealla Tampan tulevaisuuden kaavailuissa. Sergachevin kaltainen puolustajatalentti tulee kuitenkin vastaan niin harvoin, että tilaisuuteen oli tartuttava. Nuori venäläinen on päällisin puolin valmis isojen poikien peleihin. Nähtäväksi jää kykeneekö nuori puolustaja pelaamaan tasapainoisen kauden. Mahdollisuus siihen on kuitenkin olemassa.

8. Alex DeBrincat, Chicago Blackhawks

Yksi kiinnostavimmista tulokkaista löytyy hieman yllättäen Chicagosta. Viime vuosien kestomenestyjä teki kesällä 2016 todellisen ryöstön kun se varasi toisella kierroksella Alex DeBrincatin. Viime kaudella DeBrincat tehoili 127 tehopistettä Erie Ottersissa. Nuori yhdysvaltalainen kärsii pienestä koostaan, mutta oikean roolin saadessaan kykenee tehoihin jo avauskaudellaan. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka suurta roolia piinkova Chicago tarjoaa nuorelle lahjakkuudelle.

7. Mathew Barzal, New York Islanders

New York Islanders on yksi viime vuosien surullisimmista NHL-organisaatioista. 1980-luvun alun dynastia on jo vuosikymmeniä etsinyt uutta Mike Bossya johtamaan seuran menestykseen. John Tavares saanee vihdoinkin arvoisensa kakkosmiehen johdattamaan Brooklynin saarelaiset takaisin NHL:n huipulle. Mathew Barzal on huipputaitava hyökkääjä joka saa oikeassa roolissa suuria tuhoja aikaan. Hyökkäyspään erikoismies ei ole vielä kokonaisvaltainen pelaaja, mutta NHL:n tähtikeskeinen peli sallinee nuorelle miehelle aikaa kehittyä. Tavaresin soittaessa ykkösviulua, voi Barzal taituroida ja kehittyä rauhassa ilman paineita.

6. Julius Honka, Dallas Stars

Kotimaan kiekkoa seuraaville massoille harvinainen tuttavuus Julius Honka on erinomainen esimerkki nykypäivän skandinaavipuolustajasta. Liikkuva ja taitava jyväskyläläinen pelasi 16 ottelua viime kaudella Dallasissa. Tälle kaudelle paikka ylhäältä tuli hieman yllättäen jo kauden alussa. Tämä on selkeä osoitus siitä, että organisaatio on valmistautunut antamaan nuorukaiselle tarvitsemansa minuutit jo alkukaudesta. Jo vuosia Pohjois-Amerikassa viihtynyt Honka seuraa jyväskyläläisten puolustajien uusin painos pelanneekin positiivisen kauden NHL:ssä.

Julius Honka on yksi mielenkiintoisimmista nimistä tälle kaudelle. Kuva: AOP

5. Charlie McAvoy, Boston Bruins

Puolustuspään suurin kiinnostuksen kohde on ehdottomasti Charlie McAvoy. Nuori pakkilahjakkuus pääsi jo viime keväänä maistamaan NHL:n playoffeja. McAvoy vakuutti koko kiekkoilevan maailman erinomaisilla otteillaan. Vanttera puolustaja osoitti kykenevänsä miesten peleihin jo nuorella iällä. NHL:n kovuus ja vauhti tulevat usein yllätyksenä nuorille puolustajille. McAvoy on kuitenkin erinomainen poikkeus. Hyppy yliopistopeleistä onkin poikkeuksellisen helppo ja vastuuta voi odottaa rutkasti Bostonin puolustuksessa.

4. Clayton Keller, Arizona Coyotes

Vuoden 2016 varaus numero seitsemän Clayton Keller on modernin hyökkääjän perikuva. Pieni ja näppärä taituri tulee kokemaan NHL:n kovuuden, mutta muuttunut peli antaa mahdollisuuden menestyä. Ensimmäinen täysi kausi saattaa olla liian haastava pala, mutta erityisen nopeat jalat helpottavat elämää pakkijärkäleiden kanssa. Keller on kova pistelinko ja USA:n junioriohjelman kasvatti kykenee tekemään tehoja myös NHL:ssä. Arizonassa on kuitenkin ruuhkaa nuorista lahjakkuuksista kärkikenttiin. Valuminen alempiin ketjuihin pitänee nuoren Kellerin vielä kaukana pistepörssin kärkipaikoilta.

 3. Dylan Strome, Arizona Coyotes

Viime kaudella seitsemän ottelua NHL:ssä pelannut Dylan Strome on vieläkin pesunkestävä tulokas. Piinkova pistelinko takoi vakuuttavat 75 pistettä 35 otteluun viime kaudella Erie Ottersissa. Arizonassa on laitettu kovat panokset nuoriin lupauksiin. Jopa seuran GM John Chayka (28v) on junioriosastoa. Strome kävi viime kaudella ”haistelemassa” NHL vauhtia. Tästä kokemuksesta saattaa olla hyötyä kautta käynnistäessä. Strome saa varmasti mahdollisuuden nousta parrasvakoihin tällä kaudella. Onkin mielenkiintoista nähdä, pystyykö nuori Mississaugan kasvatti täyttämään odotukset.

2. Nolan Patrick, Philadelphia Flyers

Kesän kakkosvaraus Nolan Patrick nauttii hyvin samanlaisesta tilanteesta Hischierin kanssa. Philadelphiassa ei tarvitse säväyttää heti avauskierroksella. Menestysvastuun kantavat pitkän linjan veteraanit, joita Flyersin on hankkinut viime kausina kunnioitettavan määrän. Nimet kuten Giroux, Simmonds ja Voracek antavat nuorelle kahden suunnan hyökkääjälle aikaa löytää hyökkäyspään tehonsa. Patrick on kärsinyt loukkaantumisista ja käynyt leikkauspöydällä jo ennen NHL uransa alkua. Vauhtiin pääseminen saattaa viedä aikaa. Patrickin onneksi Philadelphiassa ollaan valmiit sitä antamaan.

 1. Nico Hischier, New Jersey Devils

Alkavan kauden kiinnostavin pelaaja on luonnollisesti varaustilaisuuden ykkösvaraus Nico Hischier. Sveitsiläinen Hischier on maansa ensimmäinen kärkivaraus ja harvinaisuus muutenkin. Eurooppalaiset eivät ole nauttineet ykkösvarauksista vuosien varrella. New Jersey Devils on erityisen otollista maaperää nuorelle lahjakkuudelle. Peliaikaa on tarjolla mielin määrin, mutta vastuu menestyksestä ei makaa pelkästään nuoren Hischierin varassa. Takavuosien kärkivaraus Taylor Hall kantaa päävastuun hyökkäyspelistä ja antaa nuorelle lahjakkuudelle riittävästi tilaa ja aikaa kehittyä miesten peleissä.

Kansikuva: Bruce Bennett/Getty Images