Ydinräjähdyksiä kulman takana – NHL:n siirtorajaan alle kuukausi

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplay-palvelusta.

NHL-fanin piinaviikot ovat käynnistymässä helmikuun alussa. Siinä missä muu kiekkomaailma valmistautuu Olympialaisiin, odottavat NHL-fanit 26. helmikuuta koittavaa siirtorajaa. Tähän rajapyykkiin on kolmisen viikkoa aikaa, ja innokkaimmat kannattajat rakentelevat jo pilvilinnoja. Samalla osa faneista aloittaa jo ensi kauden joukkueen kasaamisen mielessään.

Sammutettuja lyhtyjä vai ydinräjähdyksiä?

Isoimpia kysymyksiä monella paikkakunnalla on: kuinka jatkaa eteenpäin? Monessa organisaatiossa lähdettiin tähän kauteen kovin odotuksin. Nyt pitäisi päättää kuinka lähdetään tulevaan kauteen. Yksi näistä on 24:n Stanley Cupin Montreal Canadiens. Tämän vuosikymmenen luotettava playoff-joukkue alkoi viimein sulaa viime keväänä. Valmentajan vaihdos ei auttanut ja nyt Habsissa mietitään tosissaan uusia vaihtoehtoja. Joukkue on jo vuosia rakennettu Carey Pricen varaan. Nyt kun loukkaantumisista kärsinyt maalivahti on valahtanut tavallisten kuolevaisten joukkoon, paljastuu joukkueen heikkous. Habsin hyökkäys on rakennettu Brendan Gallagherin, Alex Galchenyukin, Max Paciorettyn ja Tomas Plekanecin varaan. Tällä kaudella on viimeistään tullut selväksi, tämän olleen virhe. Samalla Artturi Lehkosen ja Jonathan Drouinin nousu NHL:n eliittiin odottaa vielä itseään. Montreal joutuu siis aidosti miettimään uutta suuntaa joukkueelleen. Valittu linja on tuomassa ensimmäisen pudotuspelittömän kevään vuosikausiin. Tätä ei katsota hyvällä kenties maailman kiihkeimmässä kiekkokaupungissa. Joukkueen tähdet ovat optimaalisessa iässä, joten Montrealissa saatetaan katsoa nykyinen kortti loppuun, mutta samalla takaraivossa polttaa ajatus hyvästä hinnasta alle kolmekymppisten hyökkääjien kauppaamisessa. Tiedossa saattaakin olla helmikuinen ydinräjähdys Saint Lawrence-joen rannalla.

Itäisessä konferenssissa löytyy toinenkin suuri kysymysmerkki helmikuulle. Viime kauden suuri yllättäjä Ottawa Senators on jumiutunut sarjan häntäpäähän ja playoff-paikka näyttääkin karkaavan varsin aikaisessa vaiheessa. Joukkueelle on rakentunut potentiaalinen runko ja penkin takana operoi kokenut Guy Boucher apunaan vielä kokeneempi Marc Crawford. Näillä herroilla on kokemusta, miten saada maksimi irti nimistä kuten Matt Duchene, Bobby Ryan tai Erik Karlsson. Saattaakin olla, että GM Pierre Gorion malttaa mielensä ja antaa joukkueelleen vielä yhden kauden, vaikka pelkästään Karlssonista voisi saada useamman laatupelaajaan paikkaamaan puolustuksen isoja aukkoja.

Antti Niemi saattaa jälleen olla kauppatavaraa tänä keväänä. Kuva: Codie McLachlan/Getty Images

Tuttu kaiku askelten

Tässä vaiheessa on hyvä todeta tämän vuosikymmenen kulunein lause NHL:ssä. Edmonton Oilers pelaa huonoa jääkiekkoa, eikä pääse playoffeihin. Tämän ei pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään taalaliigaa seuraavalle. Joukkue on täynnä nimimiehiä ja huippulahjakkuuksia. Syystä tai toisesta peli ei kuitenkaan kulje, eikä pisteitä tule. Vuosikaudet Oilersin ongelmien juuri on löytynyt puolustuksesta. Olisiko siis tämä kevät se, milloin ”Oil change” koskisi myös puolustusta?

Toinen jatkuva murheenkryyni löytyy myös lännestä. Arizona Coyotes on lyhyitä suonenvetoja lukuun ottamatta ollut koko historiansa ajan pisteautomaatti. Näin on myös tällä kaudella. Phoenixin kaupungissa ei ole pelätty tehdä suuriakin ratkaisuja. Seuralegenda Shane Doanille näytettiin ovea ja tätä ennen GM:ksi palkattiin alle 30-vuotias John Chayka. Kun muut NHL:n GM:t muistavat John F. Kennedyn presidenttikauden, oli Ronald Reagan ehtinyt jo eläkkeelle Chaykan syntyessä. Arizonassa uskotaan varaustilaisuuden kautta rakentamiseen, mutta konservatiivisessa NHL-maailmassa nuorelle GM:lle nousee väkisinkin paineita tehdä suuria ratkaisuja näyttääkseen kyntensä.

Kun siirtorajaan on alle kuukausi alkaa monilla faneilla syyhytä kämmenissä. Osaisiko oma organisaatio hyödyntää toisen ahdingon ja nostaa itsensä Stanley Cup kilpailuun. Samalla toisaalla eletään toivossa, että oma GM osaisi pelastaa tämän kauden palasilla tulevat kaudet. NHL:ssä on tänä vuonna iso liuta organisaatioita, joilla on halu parantaa kilpailuasemaansa tälle kaudelle ja useampi, joka on valmis myymään tähtiään. Ei siis olisi ihme, jos seuraavan kuukauden aikana käynnistyy useampi uudelleenrakennusprojekti, samalla kun osa käynnistää juoksunsa kohti finaaleja.

Kansikuva: All Over Press

 10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella!