TOP 5: Esittelyssä NHL:n kovimpia pelaajakolmikoita kautta aikojen

Viaplay LogoNHL-kauden kaikki ottelut ja huippuhetket suorana Viasatilta ja Viaplaysta

Kun kemiat, arvot, roolit ja taito kohtaavat oikeassa suhteessa, niin jälki voi olla pala jääkiekkohistoriaa. Tässä viisi tuhoisaa pelaajakolmikkoa NHL:n historiassa.

5. ”Legion of Doom”, ”Tuomiopäivän Legioona”

Montreal Canadiens oli 90-luvun puolivälissä vaarassa jäädä pudotuspelien ulkopuolelle, joten joukkue yritti korjata tilannetta pelaajakaupoilla. Canadiensin romuluinen hyökkääjä John LeClair vaihtoi maisemia kaudella 1994-1995 Philadelphia Flyersin riveihin ja näin syntyi ketju LeClair-Eric LindrosMikael Renberg – sekoitus kokoa, voimaa, vauhtia ja kemiaa.

NHL:n runkosarjassa pelattiin tuolloin tynkäkausi sopimusneuvotteluiden vuoksi, mutta jo tynkäkauden lopulla jälki oli tuhoisaa, sillä hyökkäysketjun saldoksi kirjattiin 80 maalia ja 96 syöttöä. Eric Lindros oli koko sarjan pistepörssin jaettu ykkönen – edellään vain Jaromir Jagr, joka viimeisteli enemmän maaleja.

Yhteensä ketju kokosi vajaan kolmen kauden aikana 305 maalia ja 361 syöttöä ja pudotuspeleissä syntyivät tehot 26+32. Flyersin parhaaksi saavutukseksi jäi Stanley Cupin finaalipaikka kaudella 1996-1997. Ketju hajosi kesällä 1997, kun Renberg myytiin.

4. ”The CASH line” tai ”Pizza line”

Kolmikon muodosti Ottava Senatorsin superketju Jason SpezzaDany HeatleyDaniel Alfredsson. Lempinimi ”Rahaketju” koostui kolmikon sukunimien alkukirjaimista ja Ottavan kotihallista, joka on nimeltään Scotiabank Place. Lempinimen ”Pizzaketju” takana taas oli tarjous, jossa Senatorsin tehdessä kotipelissään vähintään viisi maalia, sai jokainen paikalla ollut katsoja ilmaisen pizzapalan. Myöhemmin tarjous muutettiin koskemaan vähintään kuutta maalia.

Neljä vuotta yhdessä esiintynyt ketju selvisi kerran Stanley Cupin finaaleihin, joissa tuli tappio Anaheim Ducksia vastaan. Kolmikko palautti myös uskon ”kuolleeseen jääkiekkokaupunkiin” NHL:n työsulkukauden 2004-2005 jälkeen. Tehopisteitä kertyi 1057, joten kausikohtainen keskiarvo oli reilusti yli 250 pistettä. 40 maalin rajapyykki ylittyi viidesti ja sadan pisteen raja kolmesti, kun tarkastellaan kolmikon henkilökohtaisia tilastoja. Kaudelle 2009-2010 ketju hajosi, kun Dany Heatley halusi vaihtaa maisemia.

3. ”The Golden Triangle”

Pittsburgh Penguinsin ”kultainen kolmio” oli kolmen Hall of Fame -tasoisen pelaajan hurja supertrio. Mario Lemieuxia pidetään kiistanalaisesti kaikkien aikojen parhaana jääkiekkoilijana, Jaromir Jagr on kaikkien aikojen pistepörssissä neljäs ja Ron Francis saman tilaston viidennellä sijalla. Superketju oli avainasemassa vuosina 1991 ja 1992, kun Penguins voitti Stanley Cupin ensimmäisen ja toisen kerran.

Yhteisiä kausia ”The Golden Triangle” pelasi kaikkiaan kuusi kappaletta, kunnes Lemieux joutui vetäytymään kaukaloista sairautensa vuoksi ja Francis liittyi Carolina Hurricanesin riveihin. Lemieuxilla oli kolme yli 130 pisteen kautta, Jagr viimeisteli vähintään 30 maalia kuudella kaudella ja Francis saavutti sadan pisteen rajan kahdella kaudella. Yhteensä he saavuttivat kymmenen runkosarjan palkintoa yhteisten kausiensa aikana.

Hyökkäysketju oli yksi kaikkien aikojen parhaista, ellei paras – mutta samalla myös aliarvostetuin. Kuuden yhteisen kauden aikana ketju kokosi yli 1650 tehopistettä.

2. ”The Trio Grande”

New York Islandersin kulta-ajan parhaat – Brian Trottier, Clark Gillies ja Mike Bossy. Islandersin suurin syy sen olemassaoloon koko jääkiekkokartalla. Neljän Stanley Cup -mestaruuden takuumiehet.

Mike Bossy oli dynaamisimpia tarkka-ampujia, joita NHL oli koskaan nähnyt. Viisi 60 maalin kautta ja näiden lisäksi neljä yli 50 maalin kautta ja seitsemän yli 100 pisteen kautta.

Hyvin harvalla jääkiekkoilijalla on esittää vastaavia tilastoja kuin Brian Trottierilla. Seitsemän pelattua kautta, joista kuudella kaudella yli 100 pistettä ja näistä viidellä kaudella yli 40 maalia.

Clark Gillies täydensi ketjua voimalaiturin ominaisuudessaan ja teki läsnäolonsa selväksi vastustajille.

Kolmikko oli tuhoisa yhdistelmä vastustajille, sillä he tekivät maaleja ja voittivat. Tyhjentävämmin sitä ei voi sanoa.

1. Paul Coffey, Wayne Gretzky, Mark Messier

Tähän trioon mahtuu mukaan yksi kaikkien aikojen puolustajista – Paul Coffey. Varsinaista lempinimeä sillä ei ole, mutta sitäkin suuremmat meriitit.

Kun joukkueessa on kaikkien aikojen pistepörssin kärkinimi, NHL-historian yksi parhaista kapteeneista ja puolustajien kaikkien aikojen pistepörssin kakkonen, niin voittoja tulee paljon. Edmonton Oilers voitti viisi Stanley Cupia kausina 1984-1990. Viimeinen näistä tuli ilman Wayne ”The Great One” Gretzkyä, mutta se ei vie pois sitä faktaa, että tämä trio dominoi tuolloisessa NHL:ssä miten halusi.

Kolmikolla oli yhteensä 11 yli sadan pisteen kautta ja niiden aikana Gretzky teki kaikkien aikojen maaliennätyksen yhdellä kaudella – 92 maalia ja muutamaa vuotta myöhemmin yhden kauden runkosarjan piste-ennätyksen – 215 pistettä. Kolmikon ollessa yhdessä Gretzky vei NHL:n pistepörssin kaikilla seitsemällä kaudellaan.

Mikään kolmikko ei tule enää koskaan toimimaan samalla kemialla ja yhteistyöllä. Se on asia, joka nähdään vain kerran elämässä.

Lähteet: nhl.com, thesportster

Kansikuva: Codie McLachlan/Getty Images