Nordiksen perjantai-illassa todellinen huippukamppailu

Perjantai-ilta ja Nordenskiöldinkatu. Paljoa enempää hieno jääkiekko-ottelu ei tarvitse, mutta tänään kaukalossa on yksi kauden odotetuimmista kohtaamisista, kun HIFK isännöi Kärppiä.

HIFK kampesi sarjataulukon piikkipaikalle kukistamalla edellisessä ottelussaan Sportin maalein 4-3. Helsinkiläiset latoivat ensimmäisen 11 minuutin aikana pikkumustan neljä kertaa vaasalaisten verkkoon, mutta otteen herpaantuessa kotijoukkuekin pääsi peliin mukaan. Lopun hurjasta painostuksesta huolimatta pisteet matkasivat Helsinkiin.

Voitto oli HIFK:lle kolmas peräkkäinen ja edellisestä kuudesta ottelustaan joukkue on voittanut peräti viisi. HIFK:ta kohtaan oli kovat odotukset jo ennen kautta ja helsinkiläiset ovat syksyn aikana osoittaneet kuuluvansa kauden mestarisuosikkeihin.

Tasaisuus kuvaa hyvin HIFK:n alkukautta. Joukkue on hävinnyt vain kertaalleen kaksi ottelua putkeen, muuten tappiota on aina seurannut voitto. Se on vahvan joukkueen merkki.

HIFK:lta löytyy tasaisen vahvat neljä ketjua ja jokaisella pelaajalla on selkeä vahvuuksiaan vastaava rooli. Tämä mahdollistaa pelaamisen parhaalla mahdollisella tasolla illasta toiseen. Loistava esimerkki on Mika Partanen, jolta odoteltiin läpimurtokautta jo vuosi sitten. Tällä kaudella 23-vuotias Partanen on noussut ryminällä kohti Liigan parhaiden laitahyökkääjien joukkoa. Mies onkin jo lähes tuplannut aiemman piste-ennätyksensä, vaikka otteluja on takana puolet vähemmän.

Partanen on saalistanut 26 ottelussa tehot 9+11. Kuva: AOP

Kärppien vuoristoratamainen kausi sai jatkoa keskiviikkona, kun joukkue kärsi tappion Turussa maalein 0-1. Häviö oli oululaisille kolmas peräkkäinen ja Kärpät on jäänyt maaleitta kahdessa edellisessä ottelussa. Kärpät hävisi viime kaudella vain neljä kertaa useamman kuin yhden ottelun putkeen, mutta kuluvalla kaudella joukkue on yltänyt samaan saldoon jo nyt.

Tappioputkea edelsi seitsemän peräkkäistä kolmen pisteen voittoa. Kärpät näytti kuuluvansa mestarisuosikkien joukkoon, mutta tappiot ovat osoittaneet kahtena viime keväänä mestaruutta juhlineen joukkueenkin olevan haavoittuvainen.

Varsinkin erikoistilannepelaamisen kanssa on ollut ongelmia läpi kauden. Joukkueella on ollut hämmästyttäviä eroja koti- ja vierasotteluiden kesken.

Kärppien alivoima on ollut kokonaisuudessaan Liigan kolmanneksi parasta. Kotiotteluissa oululaiset johtavat tilastoa parin prosentin erolla kakkosena majailevaan Ässiin, mutta vieraskaukalossa alivoima on tökkinyt. Matkapeleissä Kärppien alivoima on toiminut 82,61 prosenttisesti, mikä on kymmenen prosenttia huonommin kuin kotipeleissä.

Kärppien ylivoima on ollut Liigan kymmenenneksi tehokkainta. Ylivoima ei vastaavasti ole toiminut kotiotteluissa ollenkaan ja oululaisten kotiylivoima on ollut Liigan heikointa. Yhteen ylivoimamaaliin on kulunut kotikaukalossa keskimäärin reilut 23 minuuttia, kun tilastoa johtava Ässät on tarvinnut yhteen ylivoimamaaliin kotikaukalossaan vain reilut viisi minuuttia. Vastaavasti vieraskaukalossa Kärppien ylivoima on toiminut, sillä yhteen ylivoimamaaliin on kulunut keskimäärin alle kuusi minuuttia.

Tilastot ovat hämmentäviä ja suoraa selitystä niille on vaikea löytää. Lauri Marjamäen onkin saatava tasapainoitettua erikoistilannepelaaminen. Sen suhteen on tehty kauden aikana jo paljon töitä, mutta toivottua tulosta ei ole saavutettu. Myös joiltain pelaajilta on syytä odottaa tasaisempaa suorittamista. Ivan Huml syötti viime kaudella 13 maalia ylivoimalla, mutta kuluvalla kaudella syöttöpisteitä on kertynyt ainoastaan yksi.

Arvio

Nordikselle on odotettavissa täysi tupa ja meno tulee olemaan sen mukaista. HIFK on esiintynyt kaukalossa miehekkäästi eikä joukkue ota taka-askelia. Helsinkiläiset ovat jääneet kotiotteluissaan pisteittä vain kolmesti syksyn aikana, joten helpolla Kärppien tappioputki ei tule katkeamaan.

Joukkueiden kuntokäyrät osoittavat eri suuntiin ja HIFK on nykyvireessään liian kova pala Kärpille. Betsson tarjoaa HIFK:lle kertoimen 2.21, mikä kelpaa lapulle mainiosti.

Perjantain muut ottelut

KalPa – Ilves

Lukko – KooKoo

Pelicans – TPS

Kierros alkaa kello 18.30. Voit seurata vauhdikkaita kamppailuja Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu -palvelussa.

Kansikuva: All Over Press