Nuoret Leijonat nälkäisinä Slovakian kaatoon – edellisen pelin tappio pitää kääntää voimavaraksi

Nuoret Leijonat kärsivät maanantaina karvaan tappion Venäjälle, kun vierailijat iskivät toisessa erässä neljä nopeaa maalia ja käänsivät pelin edukseen. Suomi pelaa tänään jatkon kannalta tärkeän ottelun Slovakiaa vastaan ja onnistumiset olisivat erittäin tervetulleita.

Jääkiekon MM-kisoissa mestaruus voitetaan ainoastaan harvoin täysin puhtaalla pelillä. Viime vuonna nuorten maailmanmestaruuden voittanut Kanada oli säännön vahvistava poikkeus, sillä joukkue eteni näytöstyyliin voitosta voittoon. Vastaavasti Suomi hävisi maailmanmestaruusvuonna 2014 alkulohkossa peräti kaksi peliä, kun sekä Ruotsi että Sveitsi olivat parempia. Suomella oli alkulohkossa hankaluuksia myös miesten MM-kisoissa kultavuonna 2011. Tuolloin Suomi hävisi alkulohkossa Tsekille ja nappasi nihkeät rangaistuslaukausvoitot Latviasta ja välisarjassa Saksasta.

Käynnissä olevissa kisoissa Ruotsi on toistaiseksi ainoa joukkue, joka ei ole kokenut vielä pistemenetyksiä. Länsinaapurillamme on toki vain kaksi ottelua takanaan, mutta se on onnistunut kaatamaan hankalat Sveitsin ja USAn.

Nuorten Leijonien paineet ovat kotikisoissa huipussaan. Kotiyleisö antaa myös ison voimavaran, mikä kääntyy usein eduksi vaikeuksien aikana. Nyt Leijonat mitataankin toden teolla, kun hurmos vaihtui tappion karvaaseen kalkkiin Venäjää vastaan. Pystyykö Leijonat kääntämään yhteisen kokemuksen voimavaraksi vai aletaanko mailaa puristamaan jatkossa liikaa?

Suomi on saanut kisojen aikana jo paljon hienoja onnistumisia, mitkä auttavat erityisesti pelien koventuessa. Erityisen ilahduttavaa on ollut Sebastian Ahon johtaman kolmikon onnistuminen. Pitkässä juoksussa apua tarvitaan tosin muiltakin ketjuilta.

Muiden kentällisten osalta lopullisia koostumuksia haetaan vielä. Varsinkin Mikko Rantasesta ja Kasperi Kapasesta pitäisi pystyä saamaan enemmän irti. Jukka Jalonen onkin siirtänyt Kapasen kolmosketjuun Julius Nättisen ja Aleksi Saarelan seuraksi. Ykkösketjussa loistavan näyttöpaikan saa 13. hyökkääjän roolissa ollut Antti Kalapudas.

Leijonien maalilla aloittaa tänään Kaapo Kähkönen, jolle ottelu on turnauksen ensimmäinen. Suomen maalivahtitilanne menee mielenkiintoiseksi, mikäli Kähkönen pelaa huippupelin. Veini Vehviläinen oli lähtökohtaisesti ykkösvahti, mutta ottelu Venäjää vastaan ei mennyt ihan parhaalla tavalla. Leijonilla on ajoittain suuria puutteita puolustuspelissä, joten luotettava maalivahti on menestymisen elinehto.

Tänään Nuorten Leijonien vastustajaksi asettuu Slovakia, joka on voittanut Valko-Venäjän, mutta hävinnyt Tshekille. Ottelu on Leijonille juuri sopiva testi ennen alkulohkon päätöspeliä Tshekkiä vastaan ja tulevia pudotuspelejä silmällä pitäen.

Arvio

Suomi lähtee otteluun todella suurena ennakkosuosikkina. Paljon riippuu siitä, miten Leijonat ovat pystyneet käsittelemään Venäjä -tappion, joten varsinkin ottelun alku nousee suureen rooliin. Mikäli Suomi saa otteluun mainion alun, niin murskavoittokaan ei ole mahdottomuus. Betsson tarjoaa Suomen voitolle 2,5 maalin tasoituksella kertoimen 1,65.

Leijonien kentälliset illan otteluun

1: Antti Kalapudas – Roope Hintz – Mikko Rantanen
Miro Keskitalo – Vili Saarijärvi

2: Patrik Laine – Sebastian Aho – Jesse Puljujärvi
Joni Tuulola – Olli Juolevi

3: Aleksi Saarela – Julius Nättinen – Kasperi Kapanen
Sami Niku – Niko Mikkola

4: Kasper Björkqvist – Miska Siikonen – Juho Lammikko
Eetu Sopanen

13. hyökkääjä:
Sebastian Repo

Maalilla:
Kaapo Kähkönen

Varalla:
Veini Vehviläinen

Ottelu alkaa kello 18.00 ja Yle TV2 näyttää ottelun suorana. Ennakkostudio alkaa jo kello 17.15.

Kansikuva: All Over Press