Kommentti: Näistä syistä Nuoret Leijonat nappaa mestaruuden

Suomen pelissä on monia asioita, jotka puoltavat Nuorten Leijonien mestaruuden puolesta:

1. Venäjän prässi ja KAPP. Välierissä Suomella oli vastassa joukkue, joka karvasi hanakasti aina Suomen maalin takaa, mikä pakotti suomalaispuolustuksen nopeisiin ratkaisuihin. Tällöin myös kontrolloidut hyökkäykset loistivat usein poissaolollaan. Suomen pakiston urakka helpottunee tänään, sillä Venäjä ei ota yhtä ylhäältä kiinni, joten suomalaispuolustajat pääsevät avaamaan hyökkäyksiä helpommin. Venäjän keskialueen puolustuspeli (KAPP) on myös huonompaa kuin Ruotsin. Esimerkiksi Suomen PuLa-Aho-kenttä jäädytettiin välierissä loistavalla keskialueen pelillä. Venäjä ei pysty samaan, joten Nuoret Leijonat pääsee helpommin vastustajan puolustusalueelle, milloin suomalaispelaajien vahvuudet nousevat esiin.

2. Suomen viisikkopuolustus. Ennen välieriä Suomi oli ollut surkea omissa, mutta Ruotsi-ottelussa kaikki muuttui: Suomi pelasi järkevästi viisikkona niin puolustus- kuin keskialueellakin. Suomalaiset blokkasivat laukauksia ja peittivät syöttölinjoja. Suomalaiset voittivat myös kaksinkamppailuja niin kulmissa kuin oman maalinkin edessä. Jokainen pelaaja huolehti omasta miehestään ja tärkeintä oli, ettei vastustajan maila ollut juuri koskaan vapaana irtokiekkojen aikana.

3. PuLa-Ahon tulituki. Menestyvissä joukkueissa nousee aina esiin uusia nimiä tosipelien alkaessa. Usein nämä nimet ovat joukkueen kokenuttu kaartia. Ruotsia vastaan Suomen nuori ykköskenttä jäädytettiin, milloin esiin nousivat muun muassa Mikko Rantanen, Aleksi Saarela ja Roope Hintz. Suomella on hyökkäyksessä paljon ratkaisukykyä, mikä on elintärkeä asia mestaruustavoitetta ajatellen.

4. Suomen leveä materiaali. Venäjällä on taitavammat neljä kolmikkoa, mutta Suomella on kokonaisvaltaisesti neljä tasapainoista kolmikkoa. Yksikään Suomen kentällisistä ei ole heittopussi ja jokainen kenttä pystyy painamaan kiekkoa vastustajan puolustusalueelle. Suomen jokainen kolmikko pystyy puolustamaan ja rouhimaan, mikä tietää Venäjälle hankalaa iltaa. Suomen pakistosta on myös löytynyt leveyttä. Olli Juolevin ja Vili Saarijärven lisäksi jokainen puolustaja pystyy pelaamaan kiekkovarmaa peliä. Venäjän kaikki kentälliset eivät pysty olemaan kokonaisvaltaisesti kokoajan pelin ytimessä.

5. Kotiyleisö. Viimeisenä esiin nousee tietysti kolmetoistatuhatpäinen yleisö, jostä välillä voi kuulla hiljaisen ”Rossija”-huudon. Kotiyleisön tuki kuulostaa kliseeltä, mutta sitä se ei ole. Nuoret Leijonat on läpi turnauksen korostanut suomalaisfanien merkitystä, mikä tulee tänäänkin antamaan Suomella uskomattoman lisäbuustin.