Nuorten Leijonien viimeinen testi ennen pudotuspelejä – vielä löytyy paljon parannettavaa

Nuoret Leijonat kohtaavat tänään alkulohkon viimeisessä ottelussa Tshekin. Ilmassa on kuitenkin monia kysymysmerkkejä varsinkin puolustuksen osalta.

Suomen eilinen ottelu Slovakiaa vastaan alkoi karmeimmalla tavalla. Katkerasta Venäjä -tappiosta oli juuri ehditty toipua, kun Slovakia latoi kiekon reilussa kymmenessä minuutissa kahdesti Leijonien verkkoon. Suomi osoitti sisukkuuttaan nousemalla toisen erän aikana rinnalle ja ohi sekä lopulta selvään viiden maalin voittoon.

Leijonien hyökkäyspeli toimii mainiosti. Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi ja Patrik Laine tekevät kentällä mitä haluavat. Kolmikko on saalistanut kolmessa pelissä jo yhteensä tehopisteet 9+15. Suomi on tehnyt yhteensä 18 täysosumaa, joten kolmikko on vastannut joka toisesta Leijonien maalista.

Kasperi Kapanen ja Roope Hintz saivat vihdoin kaivatut avausosumansa. Varsinkin Kapasen tuuletuksesta näki, että maali teki todella hyvää. Myös Kasper Björkqvist saalisti Slovakiaa vastaan turnauksen ensimmäisen tehopisteensä maalin muodossa.

Ykkösketjuun nostettu Antti Kalapudas toi kentälle virtaa, mutta ketjun yhteispeli ei vieläkään noussut aivan huippuunsa. Voikin olla, että Jukka Jalonen tekee Tshekkiä vastaan vielä viimeisiä kokeiluja ennen ensimmäistä pudotuspeliä.

Suomi on ollut turnauksen tehokkain joukkue. Leijonien ylivoima on toiminut kuin unelma, sillä 12 ylivoiman aikana joukkue on viimeistellyt kuusi maalia. Yhteen osumaan on kulunut keskimäärin reilut kaksi minuuttia ylivoima-aikaa. Suomen laukausten tehokkuus on myös ollut turnauksen parasta. Leijonien kudeista keskimäärin 15,38 %:a on uponnut maaliin.

Suomen ongelmat löytyvätkin poikkeuksellisesti puolustuspäästä. Kaapo Kähkönen pelasi keskiviikkona turnauksen ensimmäisen ottelunsa ja selvisi debyytistä puhtain paperein. Seurajoukkuetasolla Bluesia edustava Kähkönen nappasi vaikean alun jälkeen pari todella tärkeää torjuntaa pelin ollessa vielä tasainen. Kähkönen kantanee torjuntavastuun vielä Tshekkiä vastaan, mutta on erittäin mielenkiintoista nähdä kumman valmennusjohto laittaa maaliin pudotuspeliin. Suomen maalivahtien torjuntaprosentti on yllättäen koko turnauksen heikoin. Leijonat on päästänyt turnauksessa yhteensä yhdeksän maalia, kun taas esimerkiksi Ruotsille on tehty vain kolme maalia ja Tshekille viisi. Suomen tilannetta ei helpottanut Eetu Sopasen loukkaantuminen, jonka turnaus on näillä näkymin ohi.

Mikäli ylivoima on toiminut loistavasti, niin samaa ei voi sanoa miesvajaalla pelaamisesta. Leijonien alivoima on ollut turnauksen toiseksi heikointa heti Slovakian jälkeen, kun 12 ylivoimakerran aikana vastustajat ovat onnistuneet maalinteossa viidesti. Suomen alivoima on turhan passiivista ja vastustaja pääsee laukomaan hyviltä paikoilta, mutta tälle asialle ei ehdi tehdä enää älyttömästi ennen jatkopelejä.

Suomi menetti Venäjää vastaan kahden maalin johtoaseman ja Slovakia onnistui pääsemään hieman peliin mukaan Leijonien siirryttyä kolmen maalin johtoon. Johtoasemassa pelaamista kuvasti Roope Hintzin ottama hölmö huitomisjäähy päätöserän alussa, jonka aikana Slovakia pääsi kaventamaan pelin. Suomen onkin jatkossa petrattava erityisesti johtoasemassa pelaamista ja pelin kuolettamista.

Arvio

Suomen ja Tshekin pelissä on todella isot panokset, sillä joukkueet ratkaisevat lohkon toisen ja kolmannen sijan. Venäjä voittanee Slovakian ja kuittaa lohkovoiton. Mikäli ihmeitä ei tapahdu, niin Suomen ja Tshekin vastustajat pudotuspeleissä ovat Kanada ja USA. Lohkossa paremmin sijoittunut saa vastaansa todennäköisesti lohkon kolmanneksi jäävän Kanadan.

Kanada olisi lähtökohtaisesti molemmille joukkueille mieluisampi vastustaja. USA on osoittanut vaarallisuutensa kukistamalla juuri Kanadan ja rökittämällä Sveitsin peräti 10-1. Kanada on vastaavasti ollut haavoittuvainen eikä kasassa ole nyt aivan yhtä kovaa nippua kuin aikaisempina vuosina.

Suomi on Tshekkiä pisteen perässä, joten Leijonille kelpaa torstaina vain voitto. Tasapisteissä keskinäinen ottelu ratkaisee, joten myös jatkoaikavoitto riittää.

Odotettavissa onkin todella tasainen ottelu. Tshekki on tehnyt turnauksessa vain kahdeksan maalia, joista viisi tuli edellisessä ottelussa Valko-Venäjää vastaan. Vastaavasti joukkue ei ole päästänytkään kuin viisi maalia. Suomi lähtee otteluun kotiedun ja hurjan hyökkäyskaluston myötä ennakkosuosikkina, joten Betssonin Leijonille tarjoama kerroin 1,65 kelpaa lapulle mainiosti.

Ottelu alkaa kello 18.00 ja Yle TV2 näyttää ottelun suorana.

Kansikuva: All Over Press