Perjantain päänavaus: NHL:n kuolonsuudelma olympiajääkiekolle

Viaplay LogoViaplay on NHL:n koti. Älä missaa mitään, vaan tilaa oma sporttipakettisi.

Tiistaina se odotettu uutinen viimein  julkistettiin. Olympialaisissa ei nähdä NHL-joukkueiden pelaajia. Sarjaa ei katkaista, taukoa ei pidetä ja näin suojellaan omistajien valtaa ja omaisuutta maailman parhaassa jääkiekkoliigassa. Tämä ei millään muotoa tullut yllätyksenä, vaan asiaa on viety eteenpäin jo pitkään. Itse olin varma olympiaboikotista sillä sekunnilla, kun NHL aloitti puuhaamaan World Cup -turnausta, joka kaikessa muovisuudessaan on liigan silmissä todellinen vaihtoehto olympialaisille.

Huvittavinta päätöksessä oli kuitenkin perusteet, joita annettiin päätöksen julkistamisen yhteydessä. Oli tehty ihan kyselytutkimus, jolla selvitettiin pohjoisamerikkalaisten suhtautumista NHL-kauden katkaisemiseen. Yhdysvalloissa 73 prosenttia ja Kanadassa 53 prosenttia vastaajista vastustivat taukoa. Ja tämä osaltaan sai NHL:n komissaarin Gary Bettmanin kirkkain silmin toteamaan: ”Olympialaisiin osallistumisesta on vain harmia liigalle ja lajille.” Kommentti olisi saattanut suututtaa, ellei se olisi naurattanut kaikessa koomisuudessaan. Pohdinkin, että mikä olisi ollut kyselytutkimuksen tulos, mikäli kansalta olisi kysytty: ”Haluatko nähdä parhaassa kunnossa olevat NHL-pelaajat pelaamassa oman maansa kunniasta?”

Pitääkö kuitenkin ymmärtää NHL-seurojen omistajia, joiden suulla Bettman juttelee, vai onko kyse vain ahneiden porsaiden tavasta alistaa faneja? Onhan se totta, että kaikki omistavassa asemassa olevat pyrkivät suojelemaan intressejään, eikä NHL-seurat tee tästä poikkeusta. Tauko kauteen tekee loppuohjelmasta tiiviimmän, joten pelaajat ovat väsyneempiä ja siten loukkaantumisherkempiä. Olisinkin arvostanut ilmoitusta enemmän, jos siinä olisi puhuttu asioista niiden oikealla nimellä: ”Me haluamme suojella sijoituksiamme, tähtipelaajia, joten emme anna heidän mennä rikki turnauksessa, joka on lajin parhaaksi.”

Olympiaturnaukset ovat olleet jääkiekon näyteikkunoita koko sen ajan, kun NHL-pelaajat ovat niihin osallistuneet. On suorastaan omille nilkoille kusemista päättää traditio nyt, kun talviolympialaiset pidetään Aasiassa. Uusi maanosa tarkoittaa uutta markkina-aluetta ja tämä tarkoittaa enemmän fanipohjaa. Nyt ollaan tilanteessa, jossa NHL suorastaan pyllistää tälle mahdollisuudelle. Gary Bettmanin suulla annetaan signaali: ”Te ette ansaitse meidän parhaita pelaajia.”

Onko toivo sitten mennyttä? Nähdäänkö Etelä-Koreassa yhtään kovan tason pelaajaa? NHLPA, pelaajayhdistys, otti tuoreeltaan kantaa liigan päätökseen ja piti sitä äärimmäisen huonona ratkaisuna. Tämä osaltaan kuvaa jääkiekkopelaajien patrioottisuuden tasoa. Onkin hauska nähdä miten liiga pyrkii sanktioimaan pelaajia, jotka haluavat pelata omalla vastuullaan omalle maalleen. Nähdäänkö saippuaoopperamaisia lakitupavääntöjä, vai annetaanko Alexander Ovechikinien kaltaisten pelaajien lähteä turnaukseen hiljaisen hyväksynnän vallitessa. Vääntöä on siis vielä luvassa, mutta kokonaiskuva on ankea.

Todellisuudessa NHL:n päätös on kuitenkin johtanut siihen, että entisen pelaajan nykyisen kommentaattorin, Ray Ferraron vertaus olympialätkän ja Sprengler Cupin samanarvoisuudesta voidaan ottaa vakavasti. Ensi keväänä siis pelataan käytännössä kahdet maailmanmestaruuskisat. Säälittävää. Ja mikä vielä säälittävämpää, niin NHL tarjoaa World Cuppiaan olympialätkän verrokiksi.