Stavanger Oilers – suomalaisten perustama seura

NordicBetin Hockey Lab on Tour vie meidät kolmannessa jaksossa Lounais-Norjaan, Stavangeriin. Perinteinen satamakaupunki on vaurastunut muun Norjan tavoin öljyllä, mikä näkyy myös satsauksina urheiluun. Stavangerin kiekkojoukkue Oilersin historiasta löytyy paljon suomalaisittain mielenkiintoisia tekijöitä.

RANNIKON HELMI

Stavanger sijaitsee Norjan lounaisrannikolla, vajaan 500 kilometrin ajomatkan päässä pääkaupunki Oslosta. Stavangerin kaupungissa on reilu 130 000 asukasta ja suur-Stavangerin alueella asuu yli 330 000 ihmistä, joten mistään tuppukylästä ei todellakaan ole kyse.

Satamakaupunkina Stavanger tarjosi aikanaan runsaan toimeentulon alueen kalastajille, mutta nykyisin alueen pääelinkeinona toimii teollisuus. Leikkisästi öljypääkaupungiksikin kutsuttu Stavanger on vaurastunut reilusti öljykaupan myötä, ja Norjan kansallinen öljy-yhtiö Statoil pitää majaansa kaupungissa.

SUOMALAISTEN SEURA

Öljy näkyy myös Stavangerin jääkiekkojoukkueen Oilersin nimessä. Vuonna 2000 perustettu seura sai alkunsa suomalaisten maahanmuuttajien halusta pelata kiekkoa, kun kaupungin aiempi seura Stavanger Viking meni konkurssiin kesällä 1999.

Mukaan saatiin Vikingin toiminnassa mukana ollut suomalaissyntyinen liikemies Hartti Kristola, jonka tuoman rahallisen tuen myötä seuraan saatiin useita suomalaisia pelaajia korkeimmista divisioonista, muun muassa Jari Kesti (FPS, TuTo, Sport, HPK), Tomi Suoniemi (FPS), Joni Petrell (UJK) ja Lahden paidassa liigaakin pelannut Jarkko Ollikainen.

Ensimmäisen virallisen sarjapelinsä seura pelasi vuonna 2001.  Suomalaisten johdolla, rinnallaan Norjan maajoukkuepelaajia ja paikallisia amatööripelaajia, seura nousi kahdessa vuodessa 3. korkeimmalta sarjatasolta mestaruusliigaan.

Suomalaiset ovat olleet vahvassa asemassa läpi Oilersin historian. Seuran yhden kauden piste-ennätys syntyi  avauskaudella, kun Jari Kesti (FPS, TuTo, Sport, HPK) iski 21 otteluun tehot 116+110. Kestillä on nimissään myös seuran kaikkien aikojen piste-ennätys, 157 ottelussa Kesti ehti kurittaa vastustajiaan 230 maalilla ja 264 syöttöpisteellä.

Ensimmäisen mestaruutensa Oilers voitti kaudella 2009-10, ja keväällä 2015 Stavangerissa juhlittiin neljättä perättäistä mestaruutta. Tällä hetkellä seurassa ei ole suomalaisia pelaajia, mutta valmennuspuolella Norjankin kansalaisuuden saanut ja Suomea vastaan arvokisoissa esiintynyt Juha Kaunismäki toimii seuran valmennuspäällikkönä ja aktiivisesti juniorien parissa.

Norjan jääkiekko on menossa eteenpäin vuosi vuodelta. Kiekko ei ole se suurin laji Norjassa. Itse asiassa, vuonna 2014 jääkiekko löytyi vasta sijalta 17. Kiekko tuskin koskaan raivaa tieltään kahta suosituinta lajia, murtomaahiihtoa ja ampumahiihtoa. Myös jalkapallon ja käsipallon kanssa voi tehdä tiukkaa.

Mutta kaukalon soturit ovat valtaamassa omaa tilaansa norjalaisen urheilun kartalta. Tästä hyvänä osoituksena kehittynyt pelaajatuotanto: Vuosien 2008-2015 Norjasta on varattu NHL:ään seitsemän pelaaja (sekä Mats Zuccarello Aasen), kun aiemmin historiassa varausten koko määrä oli 12.
Viime kaudella Stavanger jäi Champions Hockey Leaguen alkulohkoon, mutta selvitti tiensä tyylikkäästi jatkoon tällä kaudella. Oilers hävisi pudotuspelien avausottelunssa Eisbären Berliiniille vieraissa 3-0, joten kurottavaa jäi 6.10. pelattavaan toiseen osaotteluun.