Usea suomalaispelaaja lähellä läpimurtoa NHL:ssä

Uusi NHL-kausi on jo ovella ja tänä vuonna suomalaisasetelmat näyttävät paremmalta kuin moneen vuoteen. Usealla nuorella suomalaispelaajalla on nimittäin mahdollisuus yltää isoihin saappaisiin.

Syrjäyttääkö Lindell Jokipakan?

Suomalaisten pakkitilanne NHL:ssä on heikko, mutta muutos parempaa saattaa tapahtua hyvinkin nopeasti. Olli Määttä, Rasmus Ristolainen ja Sami Vatanen ovat varmoja nimiä NHL:ssä, mutta viime vuonna esiin nousivat myös Petteri Lindbohm ja Jyrki Jokipakka. Molemmat pääsivät pelaamaan NHL:ssä ja hoitivat tonttinsa lupaavasti, mutta se ei vielä takaa herroille pelipaikkaa tulevalle kaudelle.

Etenkin Jokipakan tilanne on hyvin mielenkiintoinen, sillä takaa puskee toinen suomalainen, Esa Lindell, jonka viime vuosi oli suorastaan loistava. Lindell kuului Liigan parhaimpien pakkien joukkoon ja hän oli myös kevään MM-kisoissa erittäin hyvä. Lindell on iso, hyvin liikkuva, taitava ja ennen kaikkea monipuolinen pakkilupaus, joten nuorukainen ei ole varmasti kaukana pelipaikasta.

Jokipakka on puolestaan ensimmäisenä liipaisimella Dallas Starsin ryhmässä. Jokipakka esitti viime vuonna varmoja otteita omassa päässä, mutta hän ei ole missään nimessä Lindellin tasoinen pelaaja kiekollisena. Mikäli Lindell on ottanut kehitysaskeleita ja muuntautuminen Pohjois-Amerikan kaukaloihin sujuu ongelmitta, voi hän nousta hiearkiassa Jokipakan ohi. Parhaassa tapauksessa molemmat tulevat pelaamaan ensi kaudella NHL:ssä suurimman osan kaudesta, mutta se skenaario lienee vielä hyvin epätodennäköinen.

Dallasista ponnistaa myös kolmas suomalaispuolustaja, sillä Starsin ykköskierroksen varaus Julius Honka pelasi viime kaudella lupaavan kauden AHL:ssä. 20-vuotias kiekkovirtuoosi tulee olemaan AHL:ssä iso nimi ja tulikaste The Show’ssa tapahtunee tulevalla kaudella. Honka on kuitenkin samaa koulukuntaa kuin Starsin ykköspakki John Klingberg, joten Hongan NHL-saumat ovat lähinnä ruotsalaispakin terveystilanteen varassa.

Entä miten käy Lindbohmin St. Louis Bluesissa? Viime kaudella hän pelasi 23 NHL-ottelua ja esiintyi erittäin mallikkaasti. Kovaotteinen oman pään luuta on hankalassa tilanteessa Bluesissa, sillä ilman loukkaantumisia pelipaikka on vielä kaukana. Bluesin pakistossa on kuitenkin isoja kymysmerkkejä, kuten Andre Benoit sekä Stu Bickel, joille ei ole kokoonpanossa automaatiopaikkaa. Tämän vuoksi Lindbohm voi hyvinkin yllättää ja päästä parrasvaloihin, mutta koko kautta hän tuskin pystyy pelaamaan ylhäällä. Lindbohm ainakin aloittaa kautensa farmissa.

Tuottaako ”Holy Slapper” tulosta NHL:ssä?

1

Joko on Pulkkisen aika? (AOP)

Detroit Red Wingsin hyökkääjä Teemu Pulkkinen tunnetaan kovasta lyöntilaukauksestaan, jota on nimitetty rapakon takana ”Holy Slapper” -nimikkeellä. Viime vuonna vantaalaislähtöinen pelaaja paukutti AHL:ssä 34 maalia 46 ottelussa, mikä kertoo kaiken oleellisen Pulkkisen maalivainusta. Kysymys kuuluukin, onnistuuko maalinteko NHL:ssä?

Viime vuonna Pulkkinen osoitti pysyvänsä NHL-miesten vauhdissa, mutta maalinteko ei ollut vielä odotetulla tasolla. Nyt hänellä on elämänsä tilaisuus nousta isoksi palaseksi Detroitin joukkueessa, mutta kilpailu on kovaa eikä ”Pulun” pelipaikka ole kirkossa kuulutettu. Hän ainakin saa alkukaudella reilun mahdollisuuden, mutta kuinka paljon päävalmentaja Jeff Blasshillilta löytyy kärsivällisyyttä?

Pulkkisen lisäksi pelipaikkaa lähellä ovat San Jose Sharksin Joonas Donskoi, Boston Bruinsin Joonas Kemppainen, Colorado Avalanchen Mikko Rantanen sekä Calgary Flamesin Markus Granlund.

Donskoi on kerännyt runsaasti kehuja San Josessa ja hän saattaa olla todellinen yllättäjä. Donskoi aloittaa kautensa ylhäällä eikä häntä voi tiputtaa kokoonpanon ulkopuolelle, mikäli raahelaisen otteet jatkuvat yhtä hyvinä. Hän saa mahtavan tilaisuuden heti alkukaudella, sillä Donskoi pelaa todennäköisesti samassa ketjussa Joe Thorntonin sekä Joe Pavelskin kanssa.

Myös Donskoin viimevuotinen ketjukaveri Joonas Kemppainen on kerännyt kehuja. Kemppaiselle on soviteltu Bruinsin nelossentterin viittaa eikä hän ole kovin kaukana siitä paikasta. Kemppainen on fyysisesti loistavassa kunnossa ja hänen monipuolisuutensa tuo bostonilaisten neloseen hyvän lisän, joten olisi jopa pieni pettymys, jos hän ei vakiinnuttaisi saman tien pelipaikkaa ylhäällä.

Viime kesän NHL Draftissa ensimmäisellä kierroksella varattu Rantanen on vasta 18-vuotias, mutta NHL-unelma on jo lähellä. Iso ja hyvin liikkuva hyökkääjä saa heti mahdollisuuden näyttää kyntensä. Jos Rantanen pelaa tulevalla kaudella yhdeksän NHL-ottelua tai vähemmän, kyseistä kautta ei lasketa vielä sopimusvuodeksi. Toisin sanoen Rantasen on oltava Coloradolle vahvistus, jotta häntä peluutettaisiin alkavalla kaudella paljon.

Entä miten nuoremman Granlundin ura aukenee? Viime vuonna Markus pelasi Flames-nutussa jo 48 ottelua. Granlund pelaa vielä kaksisuuntaisella sopimuksella, minkä vuoksi hänet on helppo lähettää farmiin. Hän aloittaakin kautensa AHL:ssä, mutta siirto NHL-jäillä tapahtunee hyvin nopeasti.

Sen sijaan Teuvo Teräväinen pelannee jo koko kauden NHL:ssä, mutta häneltä odotetaan nyt ensimmäistä kertaa tulosta hyökkäyspäässä. Jos meno jatkuu samanlaisena kuin viime keväänä, tulee Teuvo iskemään kovat teholukemat Blackhawks-nutussa. Teräväinen saa heti upean mahdollisuuden Blackhawksin ykköskentässä, joten todellinen läpimurto saattaa hyvinkin tapahtua tällä kaudella.

Yllätyspotentiaalia riittää

joel-armia-buffalo-nhl

Armian ura oli hyvässä nousussa Buffalossa, joten siirto Kanadaan tuli huonoon saumaan. (AOP)

Viime vuonna Petteri Lindbohm pomppasi yllättäen taistelemaan NHL-paikasta ja tänäkin vuonna yllätyksiä on näköpiirissä. Muun muassa Joel Armia ja Kasperi Kapanen voivat olla tällaisia yllättäjiä.

Kaksikolta löytyy taitoa ja kykyä pelata NHL:ssä, mutta ainut ongelma piilee kokonaisvaltaisessa pelissä. Kapanen pelannee suurimman osan kaudesta AHL:ssä, mutta hän saa varmasti näytönpaikan jo tänä vuonna Toronto Maple Leafsin rosterissa. Toronton hyökkäys on paperilla melko heikko, joten onnistumiset farmissa tuovat Kasperille taatusti tilaisuuden.

Armia on puolestaan totaalinen kysymysmerkki. Viime kaudella hän esitti Buffalo Sabresin farmissa lupaavia otteita, mutta siirto Winnipegiin toi takapakkia kauteen. Uusi alku näyttäisi tehneen hyvää, sillä Armia on kerännyt laajalti kehuja Jetsin leirillä. Miehen kausi alkaa farmissa, mutta matka kirkkaisiin valoihin ei ole enää pitkä.

Armian ja Kapasenkin takaa ponnistaa mielenkiintoisia nimiä: Kristian Näkyvä, Markus Hännikäinen ja Ville Pokka. Etenkin Pokka on jo hyvin lähellä NHL-tasoa, mutta Chicago Blackhawksin nimekkäästä miehistöstä on hankala löytää hänelle tilaa. NHL-debyytti on kuitenkin jo lähellä. Hännikäinenkin ihastutti jo Columbuksen leirillä, joten NHL-debyytti voi tulla eteen yllättävän nopeasti.

Voit seurata tulevaa NHL-kautta Viaplay-palvelussa tai Viasat Hockey Finland -kanavalla. Kausi alkaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Pääkuva: Getty Images