Suomen ja Kanadan ottelussa jättimäiset panokset

MM-kisojen lohkovaihe huipentuu tänään, kun molemmissa lohkoissa pelataan kolme ottelua. B-lohkon päättää Kanada-Suomi-ottelu, jossa ratkotaan lohkovoittaja.

Kaikki kuusi otteluaan voittaneet Suomi ja Kanada järjestävät tänä iltana melkoisen kiekkospektaakkelin. Lohkovoitto on symbolisesti iso asia, mutta sen seuraukset ovat vieläkin isommat, minkä vuoksi ottelun panokset ovat jättimäisen suuret.

Ottelun voittaja nappaa lohkovoiton, milloin joukkue saa jäädä Pietariin ja pelata puolivälieräottelunsa samassa paikassa, missä ryhmä on viettänyt viimeiset pari viikkoa. Puolivälierässä vastaan asettuisi ennakkoon selkeästi heikompi vastustaja kuin lohkokakkosella, sillä B-lohkon voittaja saanee vastaansa todennäköisesti Tanskan.

Lohkokakkosen kuvio on seuraavanlainen: Ottelun jälkeen joukkue siirtyy hotelliinsa yöunille, herää keskiviikkona aikaisin ja matkustaa Moskovaan, missä torstaina vastaan asettuu Ruotsi tai Venäjä. Vanhat rutiinit ja vanha tuttu jää voidaan heittää romukoppaan.

Jokainen voi tästä päätellä, kumpi vaihtoehdoista on mieluisampi.

Pysyykö Suomen alakerta kanukkien vauhdissa?

Ottelun mielenkiintoisin asia on Suomen puolustuksen kiekollinen peli. Kanada ryskyttää suoraviivaisesti Suomen alueelle niin kiekon kanssa kuin ilmankin. Tämä tietää kiireistä iltaa Leijona-pakeille, joilta vaaditaan nyt nopeaa ja tarkkaa avauspeliä kiekon kanssa. Yhdysvaltoja vastaan juuri tämä osa-alue sakkasi, eikä se ole salaisuus, ettei Leijonien pakisto ole turnauksen eliittiä kiekollisesti.

Yksi kiekollinen pakki on pelistä pois, kun Anssi Salmelan turnaus jäi loukkaantumisen takia kesken. Kokeneiden Topi Jaakolan ja Juuso Hietasen rooli kasvaa entisestään ja he pysyvät taatusti kanadalaisten kyydissä. Lasse Kukkonen ja Atte Ohtamaa hoitavat omaa aluetta kelvollisesti, mutta etenkin Ohtamaalla on tullut liian usein kiire kiekon kanssa, ja tänään aika ja tila sen kuin vain pienenevät.

Suurin huolenaihe kohdistuu nuoriin Esa Lindelliin sekä Ville Pokkaan, jotka ovat muodostaneet Suomen heikoimman lenkin pakistossa. Molemmat ovat rauhallisia kiekon kanssa, mutta syöttöjen laatu on usein jäänyt keskinkertaiseksi, minkä vuoksi tämä pari on usein ollut omassa päässä ongelmissa. Kaksikon kiekollinen rauhallisuus voi olla tänään valttia, mutta vain jos nuorukaiset pystyvät toimittamaan laadukkaita avaussyöttöjä.

Hyökkäyspäässä Suomi voi luottaa Alexander Barkovin kentälliseen, mutta saako ykköskenttä tulitukea? Tänään kuulutetaan etenkin Mikko Koivun kentälliseltä apuja, sillä ”barkovit” ovat satavarmasti erityistarkkailussa. Etenkin Koivun ylivoimaviisikon on parannettava, sillä teot ovat jääneet toistaiseksi hyvin vähäiseksi. Koivu ei ole loistanut pyörittäjän paikalla, eikä viisikossa ole enää todellista laukaisu-uhkaa Teemu Pulkkisen siirryttyä katsomon puolelle. Mikael Granlund pelaa niin sanotusti väärällä puolella, joten hänen ainut mahdollisuutensa on hakea syöttöä neliön keskelle tai viivaan.

Suomen maalivahtitilanne on myös enemmän kuin mielenkiintoinen. Luukulla seisoo Mikko Koskinen, jonka taso mitataan nyt tosissaan. Järkälemäinen Koskinen ei ole pettänyt, muttei varsinaisesti loistanutkaan. Nyt tilanne on se, että laukauksia satelee selvästi enemmän kuin aiemmin, milloin Koskinen pääsee peliin paremmin mukaan, mutta onko hänestä ottamaan tarvittavia ”game savereita”? Jos ei ole, tulee Leijonat poistumaan tänään kaukalosta häviäjänä.

Tähtinippu ei tarvitse montaa paikkaa

Hallitseva maailmanmestari on latonut huikeat 34 maalia ja päästänyt vain neljä! Maaliero on siis plus 30, mikä kertoo kaiken oleellisen kanadalaisten motivaatiosta näitä kekkereitä kohtaan. Kanadalle ei voi antaa ilmaisia maalintekopaikkoja, sillä joukkueen jokaisesta kentästä löytyy kovan tason NHL-tykkejä.

Joukkueen hyökkääjistä ei ole yksikään nimi noussut ylitsen muiden, mutta ryhmästä on löytynyt tasaisen varmoja suoriutujia jokaiseen kenttään. Kovimmat tehot on nakuttanut Derick Brassard (3+6), mutta kunniamaininta täytyy antaa myös Taylor Hallille, Matt Duchenelle, Corey Perrylle, Mark Stonelle, Mark Scheifelelle ja Connor McDavidille, jotka ovat pelanneet turnauksessa yli piste per peli -tahtia.

Vielä kun joukkueesta löytyy taistelijoita Brad Marchandin ja Ryan O’Reillyn johdolla, on joukkueen balanssi täysin kunnossa.

Mutta löytyy Kanadalta heikkojakin kohtia. Heikko on voimakas sana, joten puhutaan vähemmän hyvistä kohdista. Suurin sellainen kohta on puolustus, joka on suoriutunut kisoissa tietenkin hyvin, mutta miten peli toimii, kun vastaan asettuu kisojen kärkimaihin kuuluva Suomi?

Kanadan puolustus on erittäin taitava, mutta omassa päässä sillä voi tulla ajoittain ongelmia. Kanadan alakerta on myös erittäin nuori, sillä puolustuksen runko koostuu 21-23-vuotiaista lupauksista. Mukaan mahtu yksi 25-vuotias ja yksi 26-vuotias pakki. Tämä onkin se osa-alue, mikä kanadalaisia huolettaa eniten.

Vaikka kyseessä onkin NHL-pelaajista koostuva ryhmä, tulee kokemattomuus aina esiin. Iso kaukalo ja tuhannet suomalaisfanit tekevät kanadalaispakkien tilanteen epämukavaksi, ja Suomen hyökkäys osaa varmasti ottaa kaiken ilon siitä irti.

On myös mielenkiintoista nähdä, kuinka suoraviivainen Kanada reagoi Leijonien keskialueen trappiin.

Arvio:

Kanada tulee olemaan enemmän kiekossa ja luomaan enemmän paikkoja, mutta Suomen kurinalainen ja tiivis viisikkopuolustus tulevat pitämään pelin tasaisena. Suomen keskialueen tukkiminen pakottaa kanadalaiset lyömään kiekkoa päätyyn, milloin suomalaispuolustuksen on hyvin tärkeää päästä kiekolle ensimmäisenä. Kanadan hyökkääjät ovat kuitenkin hanakasti päätykiekoilla, joten Leijonien pakiston täytyy pakottaa vastustaja pyörimään kulmissa. Tämä tulee olemaan illan iso kuva, ja Kanada on ehdottomasti ennakkosuosikki, mutta Suomen tehokkuus maalintekopaikoilla ja vahva joukkuepeli tekevät matsista mielenkiintoisen. Allekirjoittanut ei lähde veikkaamaan voittajaa, mutta betsauskohde ”alle 5.5 maalia” näyttäisi melko kelvolliselta. Betsson antaa kohteelle kertoimen 1.88.

Suomi-Kanada-ottelu alkaa tänään kello 20.15.Voit seurata kisoja MTV Sport -kanavilta ja Katsomo-palvelusta. Betsson tarjoaa MM-kisoissa 20 euron riskittömän vedon, millä saat lisäjännitystä peleihin. Pääset lunastamaan tarjouksen tästä.

Kansikuva: All Over Press