Suomi ja Ruotsi iskevät yhteen – Seuraa näitä pointteja

Jääkiekon World Cup alkaa ensi viikolla, mutta sitä ennen Suomi pelaa kolme harjoitusottelua, joista ensimmäinen on vuorossa tänään, kun Leijonat saa vieraakseen Ruotsin. Illan ottelusta ei voi vielä vetää sen suurempia johtopäätöksiä, sillä kyseessä on lähes kaikille kauden ensimmäinen ottelu. Ja kun ottelu pelataan isossa kaukalossa, eivät pelitaktisetkaan asiat tule vielä täysin selville. Faneille.com listasi ottelun mielenkiintoisimmat pointit, joihin kannattaa kiinnittää tänään huomiota.

Laine-Barkov-duo

Yksi Suomen tärkeimmistä asioista on nuorten pelaajien taso. Etenkin ykköskentässä häärivien Patrik Laineen ja Alexander Barkovin rooli on jättimäinen, ja heidän täytyy pystyä olemaan Suomen johtavia pelaajia turnauksessa. Nuoret pelaajat voivat ottaa yhdessä kesässä jättimäisiä harppauksia, joten Barkov-Laine-kaksikon kesän harjoittelun tuloksista saadaan tänään tietoa. Vaikka Barkov pelaisi samalla tasolla kuin viime kaudella, olisi hän silti Leijonien kärkipelaajia, mutta 21-vuotias sentteri ei ole vielä lunastanut täyttä potentiaaliaan, joten kehitysvaraa löytyy. Laineen kohdalla täytyy taas toivoa, että kesä on tuonut nuorukaiselle roiman annoksen fyysisyyttä, jota näissä kekkereissä tarvitaan.

Sentterit laidoilla

Leijonissa on poikkeuksellisen paljon keskushyökkääjiä, minkä vuoksi moni sentteri saa pelata turnauksen laidalla. Se onkin pienoinen kysymysmerkki, mutta painotan sanaa pienoinen. Barkov, Mikko Koivu ja Erik Haula ovat lukinneet sentteripaikkansa ja viimeisin tontti on tällä hetkellä Valtteri Filppulalla. Mikael Granlund pelaa kisat pomminvarmasti Koivun laidalla, mutta suurin mielenkiinto kohdistuukin Suomen kolmoskenttään, jossa pelaa kolme sentteriä. Filppulan laidoilla pelaavat Teuvo Teräväinen ja Jori Lehterä, mikä onkin lähtökohtaisesti Leijonien heikoiten roolitettu kolmikko. Filppula pelaa loistavaa kahden suunnan peliä, mutta laidoilla pelaavat Lehterä ja Teräväinen eivät ole varsinaisesti vahvoja kulmaväännöissä tai maalinteossa. Molempien vahvuudet ovat pelinrakentelussa. Aika näyttää, kuinka kolmikko nivoutuu yhteen, mutta yksi asia on varma: Leijonien kolmoskentässä on huikea määrä pelinlukutaitoa.

Haalariosasto

Suomen joukkueeseen on perinteisesti rakennettu duunarikentällinen, jossa pelaavat Erik Haula, Leo Komarov ja Lauri Korpikoski. Tämän kolmikon täytyy pystyä pimentämään vastustajan tähdet, antamaan kovuutta sekä myös luomaan maalintekopaikkoja. Haula on nopea pelaaja, joka otti viime kaudella NHL:ssä roolia myös hyökkäyspäässä. Komarov pystyi iskemään Torontossa 67 ottelussa 19 kaappia, joten pelkän ”nolla nollan” pelaaminen ei tule kuuloonkaan, vaikka siitä kaiken pitää lähteäkin.

AHL-puolustajat

Suomen heikoin kohta on puolustus, jossa on vain neljä vakituisesti NHL:ssä pelaavaa pakkia. Hekin ovat kaikki 90-luvulla syntyneitä, joten kokemusta kaivattaisiin rutkasti lisää. Heidän lisäkseen askissa viilettävät AHL-puolustajat Ville Pokka ja Esa Lindell sekä KHL-puolustaja Sami Lepistö. Ainoastaan Lepistö on 80-luvun kasvatteja, joten nuori puolustus joutuu todella kovaan paikkaan. Suurin kysymysmerkki on kolmosparissa, jossa nähdään Lindell-Pokka-duo. Kuinka kaksikko pysyy maailman huippupelaajien kyydissä, lienee se suurin kysymys. Viime MM-kisoja on turha muistella, mutta on selvää, ettei nuorukaisilla ole tarpeeksi kokemusta kovista peleistä. Jälleen kerran täytyy vain luottaa siihen, että Lindell ja Pokka ovat ottaneet kesän aikana isoja harppauksia niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Erikoistilannepelaaminen

Tässä vaiheessa kautta ylivoimapelissä riittää tekemistä, mutta tiettyjen asioiden seuraaminen on hyvin mielenkiintoista. Esimerkiksi se, pelaako Ruotsi Patrik Laineen laukauksen tyystin pois? Laine pelaa ykkösylivoimassa ja hänelle haetaan luonnollisesti laukaisutilaa koko ajan, joten ihmepojan eliminoiminen on ruotsalaisten yksi päätehtävistä. Suomen onneksi Laineen vierellä on Sami Vatanen, jolla on myös erinomainen laukaus. Myös Leijonien alivoimakoostumuksissa riittää mielenkiintoa, vaikkakin alivoimapelaajat ovat hyvin tiedossa. Alivoimapelaamisen toimivuus nousee kuitenkin heti tapetille, ja sen pitäisi olla kunnossa, kun turnaus pärähtää käyntiin.

Oletetut kentälliset:

Suomi:

Patrik Laine – Aleksander Barkov – Jussi Jokinen
Mikael Granlund – Mikko Koivu – Joonas Donskoi
Jori Lehterä – Valtteri Filppula – Teuvo Teräväinen
Leo Komarov – Erik Haula – Lauri Korpikoski
Sebastian Aho

Olli Määttä – Rasmus Ristolainen
Jyrki Jokipakka – Sami Vatanen
Esa Lindell – Ville Pokka
Sami Lepistö

Maalissa: Pekka Rinne

Ruotsi:

Daniel Sedin – Henrik Sedin – Loui Eriksson
Filip Forsberg – Nicklas Backstrom – Patrik Hörnqvist
Jakob Silfverberg – Marcus Krüger – Carl Hagelin
Gabriel Landeskog – Carl Söderberg – Rickard Rakell

Victor Hedman – Anton Strålman
Oliver Ekman-Larsson – Niklas Hjalmarsson
Mattias Ekholm – Erik Karlsson

Suomi-Ruotsi-ottelu alkaa kello 19, ja voit seurata vääntöä Viasatin kanavilla tai Viaplay-palvelussa. Ottelu näkyy myös Neloselta ilmaiseksi.

Kansikuva: All Over Press