TOP 10: Liigan parhaimmat ylivoimapelaajat

Ruutu LogoSeuraa maan parasta kiekkoa Ruutu-palvelussa

On helppo tutkiskella, ketkä ovat Liigan tehokkaimpia pelaajia ylivoimalla, mutta se ei vielä itsessään tarkoita, että tehokkaimmat nimet olisivat sarjan parhaimpia ylivoimapelaajia. Ylivoimapisteisiin vaikuttavat monet tekijät, joista suurin on ketjukaverit. Hyväkään ylivoimapelaaja ei iske kovaa jälkeä, jos rinnalla ei ole laatua.

Listasimme TOP 10 -juttusarjassamme Liigan parhaimmat ylivoimapelaajat, ja valinnat ovat tehty tuijottamatta tämän kauden pisteitä. Tässä ovat Liigan absoluuttisesti parhaimmat ylivoimapelaajat.

10. Markus Nenonen, Tappara

Sunnuntaina Sportista Tapparaan siirtynyt Markus Nenonen on tehnyt kauden 17 maalistaan ainoastaan viisi ylivoimalla, mutta se kertoo enemmänkin Sportista kuin Nenosesta. Vaasalaisten ylivoima on ollut heikkoa, eikä Nenoselle ole juuri ollut kunnon tarjoilua tällä kaudella. Nenonen on kuitenkin maalintekijänä Liigan parhaimpia, ja Tapparan kaltaisessa joukkueessa hänestä voi tulla jopa sarjan pelätyimpiä ylivoima-aseita. Nenonen osaa lukea tilanteet oikein, ja hänen laukauksensa on kovuudeltaan ja tarkkuudeltaan huippuluokkaa, joten hyökkääjä on helppo nostaa tälle listalle.

9. Iikka Kangasniemi, Pelicans

Pelicansin pieni taitopesä Iikka Kangasniemi tekee jääkiekosta taidetta. Hänen kiekonkäsittelytaitonsa ja erinomainen pelinrakentelukykynsä tekevät Kangasniemestä vaarallisen ylivoimapelaajan. Pelicans-hyökkääjä petaa jatkuvasti laukaisupaikkoja joukkuekavereilleen, ja Kangasniemi pystyy luomaan niitä paikkoja jopa tyhjästä. Kangasniemen suurin miinus on se, että hänen laukauksensa ei ole kovin tulinen, eikä hän juuri tykkää edes käyttää sitä. Kokonaisuudessaan Kangasniemi on kuitenkin Liigan parhaimpia ylivoimapelaajia.

8. Miro Heiskanen, HIFK

Heiskanen on latonut maaleja ja pisteitä lähinnä tasaviisikoin, mutta hänen ylivoimataitonsa ovat kiistattomat. IFK:n ylivoimaprosentti on noussut yllättäen jo Liigan parhaimmaksi, eikä Heiskanen ole suurin syypää siihen, mutta potentiaaliltaan Heiskanen on myös ylivoimalla Liigan parhaimpia puolustajia. Hänellä on etenkin suuri rooli siinä, että IFK saa kiekon alueelle ja pakkopelin pyörimään: Heiskanen tuo kiekon usein omalla taidollaan alueelle ja tekee ratkaisevia syöttöjä, mistä on hyvä lähteä rakentamaan ylivoimapeliä. Tällaiset teot eivät aina näy pisteissä, minkä vuoksi Heiskanen ei ole saanut tarpeeksi arvoa ylivoimataidoistaan. Hän on myös erinomainen viivamies, sillä nuorella lupauksella on uskomaton kyky toimittaa kiekkoa maalille, vaikka edessä olisi useampikin pelaaja.

Miro Heiskasen merkitys ylivoimalla korostuu kiekon ylöstuonnissa.

7. Teemu Ramstedt, Lukko

Lukkoon kesken kauden tulleen Teemu Ramstedtin ylivoimataidot eivät ole vielä realisoituneet tehopisteiden muodossa tällä kaudella, mutta ”Ramu” kuuluu ehdottomasti tälle listalle. Hänen pelinrakentelukykynsä on sarjan parhaimpia, ja hän petaa illasta toiseen loistavia paikkoja ketjukavereilleen ylivoimalla. Lukon ylivoima on kuitenkin yskinyt tällä kaudella, joten Ramstedt ei ole saanut sellaista apua joukkuetovereiltaan, mitä hän olisi kaivannut. Parhaana päivänä Ramstedt on kuitenkin täysin ilmiömäinen pelaaja ja Liigan parhaimpia ylivoimaspesialisteja.

6. Maksim Matushkin, Ässät

Ässien ruotsalaispuolustaja Maksim Matushkin on osoittanut tällä kaudella olevansa sarjan parhaimpia offensiivisia puolustajia, ja etenkin ylivoimalla mies on huippuvaarallinen. Miehen laukaus on kova ja tarkka, hänen pelinrakentelutaitonsa on huippuluokkaa ja hän käsittelee kiekkoa pienessä tilassa mallikkaasti. Matushkin on viivamiesten aatelia, mistä osoituksena 11 tehtyä maalia tällä kaudella.

5. Jarkko Immonen, JYP

Jarkko Immonen on aina ollut kovaa laukovana rightin pelaajana vaarallinen ylivoima-ase, ja mies on takonut tälläkin kaudella pomminvarmasti kovaa jälkeä ylivoimalla. Immonen on hyvä maalintekijä, mutta hänestä on ylivoimalla monenlaista hyötyä: hän ottaa tärkeitä hyökkäyspään aloitusvoittoja, ja hän osaa löytyy vapaita syöttölinjoja. Kokenut JYP-sentteri on uhka niin laukojana kuin maalintekijänäkin, ja se tekee Immosesta Liigan yhden parhaimmista ylivoimapelaajista.

4. Mikael Ruohomaa, Kärpät

Kärppien ylivoimapeli on ollut koko kauden hyvällä tasolla, ja siihen suurin syy on Mikael Ruohomaan kentällinen, jossa laidoilla häärivät Charles Bertrand ja Julius Junttila. Tässä kolmikossa kaikki ovat erinomaisia pelaajia niin tasaviisikoin kuin ylivoimallakin, mutta etenkin Ruohomaa on parhaimmillaan ylivoimalla. Hänen nerokkuutensa ja kiekonkäsittelytaitonsa ovat silmiä hivelevää, ja hän pystyy aina löytämään sopivia syöttörakoja. Ruohomaan rauhallisuus on myrkkyä vastustajan alivoimanelikolle, joka ei ikinä tiedä, mitä kärppäsentteri seuraavaksi tekee.

Mikael Ruohomaa on löytänyt tällä kaudella aivan uuden vaihteen peliinsä.

3. Ilkka Heikkinen, TPS

Ilkka Heikkinen saattaa olla jopa koko sarjan pelätyin viivamies, sillä puolustajan lyöntilaukaus on suorastaan maaginen. Se ei pelkästään lähde tulisesti, vaan se on myös tarkka. Heikkinen on latonut tällä kaudella jo 15 maalia, eikä se ole sattumaa. Kun hänen rinnallaan on huippuluokan hyökkääjiä, saa Heikkinen loistavia tontteja, eikä hän jätä niitä juuri käyttämättä. Lujan laukauksen lisäksi Heikkinen on kiekkovarma ja viisas, mikä tekee hänestä huippuluokan ylivoimapelaajan.

2. Oula Palve, HPK

Vasta toista kokonaista Liiga-kauttaan pelaava sentteri on noussut nopeasti sarjan parhaimpien hyökkääjien joukkoon. Hän on iskenyt tällä kaudella upeasti 40 tehopistettä, ja peräti 26 pistettä niistä on syntynyt ylivoimalla. Se kertoo kaiken oleellisen Palven taidoista. Hän maaginen syöttökone, joka löytää ketjukaverit nerokkailla oivalluksillaan, ja hänen onnekseen HPK:sta on löytynyt myös viimeistelijöitä Kristian Vesalaisen, Joonas Lehtivuoren ja Eetu Tuulolan muodossa. Palven oivaltavat syötöt ovat yksi merkittävä syy sille, miksi Kerho on ollut tämän vuoden puolella Liigan nousukuntoisimpia joukkueita.

1. Ilari Filppula, TPS

Filppulalla on mieletön kyky rauhoittaa peli hyökkäysalueella. Ikään kuin vastustajan alivoimanelikot jäätyisivät paikoilleen, kun Filppula saa kiekon. TPS-tähteen ei voi juuri antaa painettakaan, sillä hän pistää kiekon varmasti omille, ja silloin alivoimanelikko joutuu vielä pahemmin alakynteen. Filppulan pelinrakentelukyky on paras mahdollinen, eikä hän sorru koskaan vääriin ratkaisuihin. Kun vierelle laitetaan hyvät maalintekijät, on Filppulan johtaman ylivoimakentällisen tulos aina huippuluokkaa. TPS onkin sarjan parhaimpia ylivoimajoukkueita, ja Filppulalle kuuluu siitä suuri kiitos.

Kuvat: All Over Press