Matkalla NHL:ään – Liigan TOP3 vapaat agentit

Vuosittain Liigasta lähtee pelaajia tavoittelemaan NHL-unelmaansa eikä sen tavoittelu vaadi aina NHL-varausta. Tänäkin vuonna Liigassa on nähty monia nuoria pelaajia, joilla on mahdollisuuksia yltää Pohjois-Amerikan kaukaloihin tulevaisuudessa.

Viime vuonna Liigasta Pohjois-Amerikkaan lähtivät Iiro Pakarinen HIFK:sta ja Michael Keränen Ilveksestä. Pakarisella oli NHL-varaus taskussaan, mutta Florida Panthers ei koskaan kiinnittänyt suonenjokelaishyökkääjää, joten Pakarinen oli vapaata riistaa siirtomarkkinoilla. Edmonton Oilers lopulta kiinnitti Pakarisen kaksivuotisella sopimuksella. Keränen ei ole koskaan edes ollut lähellä NHL-varausta eikä hänen uskottu yltävän tähän asti urallaan, mutta siltä hän luistelee tällä hetkellä Minnesota Wildin organisaatiossa.

Tänäkin vuonna Liigassa on nähty hyvin potentiaalisia pelaajia, jotka voivat luoda uraa Pohjois-Amerikassa.

TOP3 vapaat agentit NHL-seurojen silmissä:

1. Markus Hännikäinen, hyökkääjä, JYPmarkus-hannikainen-jyp-liiga

Ura: 21-vuotias laituri on hakenut viimeisen kolmen kauden ajan pelipaikkaa Helsingin Jokereista, mutta tuloksetta – Hännikäinen pelasi joukkueessa hyvin pienessä roolissa ja tahkoi vielä viime kaudellakin Mestistä. Maakuntiin siirtyminen osoittautui jälleen nuorelle stadilaiselle oikeaksi ratkaisuksi ja nyt Hännikäinen on iskenyt JYPin paidassa 38 ottelussa tehot 12+18=30. Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen oli jo aiemmin huomannut miehen kyvyt, kun Hännikäinen sai viime kesänä kutsun Blue Jacketsin tulokasleirille.

Vahvuudet: Markus on vauhdikas laitahyökkääjä, joka on osoittanut pystyvänsä pelaamaan myös hyökkäävässä roolissa. Fyysinen kahden suunnan pelaaja pystyy pelaamaan todella monipuolisesti ja hänen sopeutuminensa Pohjois-Amerikan pieniin kaukaloihin pitäisi sujua helposti.

Ennuste: 93-syntyneenä nuorukaisena Hännikäinen kiinnostaa varmasti NHL-seuroja – Varsinkin, jos pistetehtailu jatkuu samanlaisena kauden loppuun asti. Markus on saanut tutustua jo Columbuksen organisaatioon, ja Kekäläinen on varmasti seurannut miehen otteita silmä kovana, joten siirtyminen Ohion osavaltioon lienee todennäköisintä, mikäli Pohjois-Amerikka kutsuu tulevaisuudessa. Sen aika voi hyvinkin koittaa jo ensi kesänä.

2. Tommi Kivistö, puolustaja, Ilvestommi-kivisto-leijonat

Ura: Ilves-pakki oli nuorempana todella lupaava pelaaja ja hän siirtyikin 17-vuotiaana Kanadaan WHL-juniorisarjaan, missä hänen uransa starttasi mallikkaasti. Loppukautta kohden nuoren Kivistön otteet huononivat ja NHL-varaus tuli lopulta seitsemännellä kierroksella. Kivistö siirtyi takaisin Suomeen kahdeksi kaudeksi ja jatkoi matkaansa Yhdyvaltoihin farmisarjoihin, mutta ammattilaisura ei ottanut tuulta alleen. Viime kaudella Kivistö lunasti kuitekin odotuksiaan ja ylsi kaikkien yllätykseksi kevään MM-kisoihin. Nyt 23-vuotias on Ilveksen kärkipuolustaja ja ulkomaat kutsuvat ehkä jo ensi kaudella – Kysymys kuuluukin, viekö tie länteen vai itään?

Vahvuudet: Tommi on monipuolinen puolustaja, jonka vahvuudet ovat kuitenkin omassa päässä. Fyysinen pelaaja pystyy myös hyvään kiekolliseen peliin, mutta häneltä on turha odotella minkäänlaisia jalkakyniä. Kivistö on näyttänyt pärjäävänsä kansainvälisessä vauhdissa mukana eikä hyppy Pohjois-Amerikkaan ole kaukana.

Ennuste: Kivistö vietti yhden kauden Carolina Hurricanesin organisaatiossa ja seura omistaa vielä Ilves-puolustajan oikeudet. Tämän vuoksi siirto ei pakosta toteudu vielä ensi kesänä, mutta kehityksen jatkuessa, tulee mies sorvaamaan todennäköisesti juurikin Carolinaan uuden sopimuksen.

3. Joonas Donskoi, hyökkääjä, Kärpätjoonas-donskoi-liiga

Ura: Donskoi pelaa jo kuudetta vuottaan Kärppien edustuksessa, vaikka ikää on mittarissa vasta 22 vuotta. Florida Panthers varasi Donskoin kesällä 2010, mutta raahelainen ei koskaan solminut sopimusta floridalaisten kanssa. Miehen kehitys junnasi pitkään paikallaan eikä mitään tapahtunut pariin vuoteen. Tällä kaudella tilanne on kuitenkin muuttunut – Donskoi on vahvempi, tehokkaampi ja kaikin puolin parempi pelaaja kuin aiemmin eikä ensi vuoden asuinosoite löydy tätä menoa Suomesta.

Vahvuudet: Taitava raahelainen on ollut Kärppien ehkäpä paras pelaaja tällä kaudella ja Donskoi on päässyt myös A-maajoukkueen mukaan, missä näytöt olivat myös hyvät. Nopea Donskoi osaa maalata sekä myös rakentaa peliä, mutta nykyään myös puolustaa. Hänestä on kasvanut kokonaisvaltainen paketti, vaikkakin selvät vahvuudet ovat edelleen offensiivisessa pelissä.

Ennuste:  Useat KHL-seurat varmasti kuolaavat Donskoin perään ensi kesänä, mutta Florida Panthersin organisaatiossakin saatetaan katsella kärppälaiturin otteita. Donskoin monipuolistuminen sekä miehistyminen ovat luoneet uskoa tulevaisuuteen eikä NHL-lappu ole enää kaukainen haave.

Kuka on sinun mielestäsi meneillään olevan kauden potentiaalisin vapaa-agentti, joka lähtee NHL:ään? Osallistu keskusteluun Faneille.comin foorumilla.