U20-MM-kisat vilisee superlupauksia – Seuraa heitä

Nuorten MM-kisat tunnetaan viihdyttävyydestään ja syy on selvä: kisoissa luistelee kymmeniä huippulupaavia pelaajia, joiden tulevaisuus on NHL:ssä. Kokosimme yhteen turnauksen mielenkiintoisimmat pelaajat, joita kannattaa seurata silmä kovana.

Listalta on pudotettu suomalaisnimet, mutta voit lukea Pikkuleijonien pelaajaesittelyt täältä.

Connor McDavid, Kanada

Uudeksi ”sidneycrosbyksi” tituleerattu kanadalaisihme on näiden kisojen kasvot. Teinitähdestä on kohuttu on jo useamman vuoden ajan, sillä McDavidin kaltaisia lahjakkuuksia nähdään harvoin. Nuorukainen on pelannut tällä kaudella OHL-liigassa lähes kolme pistettä per peli -tahtia eikä hänen tasolleen ole yltänyt kukaan muu kuluneen syksyn aikana. McDavidilla ei ole heikkouksia, mutta nyt mitataan miehen henkistä kanttia, kun hänen pitää johdattaa Kanada takaisin kultamitaleille kotiyleisön edessä.

Jack Eichel, USA

Jos on Kanadan joukkueessa kohuttu superlupaus, niin on myös Yhdysvaltojenkin – Jack Eichel olisi monina muina vuosina NHL Draftin ykkösnimi, mutta nyt hän joutuu ”tyytymään” kakkossijaan. Eichel on McDavidin tavoin täydellinen kiekkoilija, jolta saa etsimällä etsiä heikkouksia. Jenkkihyökkääjä on kisojen ykkösnimiä ja hän saattaa hyvinkin johdattaa yhdysvaltalaiset tappiin asti.

Joe Hicketts, Kanada

McDavid-Eichel-kaksikko varastaa otsikot näissä kisoissa, mutta takaa löytyy monia muita huippulupauksia, joista kuullaan vielä. Yksi kisojen parhaimmista puolustajista on pienikokoinen Joe Hicketts, joka on iskenyt tällä kaudella WHL-liigassa pakin tontilta pisteitä mahtavaan tahtiin. Taitava puolustaja on Kanadan ylivoiman isoimpia aseita ja hän on myös loistava oman pään pelaaja, vaikka kokoa löytyy vain 173 senttiä. Hicketts on sinänsäkin outo tapaus, että häntä ei ole varattu NHL:ään, vaikka hän oli viime kesänä jo varauskelpoinen. Detroit Red Wings kuitenkin huomasi Hickettsin kyvyt ja kiinnitti kanadalaisen varaamattomana pelaajana organisaatioonsa.

David Pastrnak, Tshekki

Boston Bruinsin ykköskierroksen varaus siirtyi viime kesänä Ruotsista Pohjois-Amerikkaan. Tshekkitaituri on tehnyt tuhoisaa jälkeä tällä kaudella AHL:ssä pelaten 23 ottelua tehoin 10+17=27. Äärimmäisen taitava Pastrnak on iskukykyisen Tshekin pelillinen johtaja ja hän tuo joukkueeseen myös ripauksen NHL-kokemusta – Miehellä on takana viisi ottelua Bruinsin nutussa. Pastrnakin pelisilmä on rautaa ja hänen taitotasonsa on hämmästyttävä. Nuorukainen pelaa jo kolmatta kauttaan miesten sarjassa, mikä myös näkyy hänen pelissään erittäin kypsinä otteina.

Nikolaj Ehlers, Tanska

Tanska ei näissä kisoissa niitä menestystä, mutta joukkueella on kerrankin rosterissaan kisojen kovimpia hyökkääjiä. Tuulennopea Ehlers pelaa toista kauttaan Kanadassa QMJHL-liigassa ja on iskenyt tehoja kaksi pistettä per peli -tahtia. Taitava Ehlers pystyy yksinään nostamaan Tanskan osakkeita, sillä tämän Winnipeg Jets -varauksen yksilötaidoilla pystytään ratkomaan otteluita.

Curtis Lazar, Kanada

Kisojen harvoja NHL-pelaajia oleva Lazar on McDavidin ohella Kanadan tärkeimpiä hyökkääjiä. Lazar on pelannut tällä kaudella Ottawa Senatorsin riveissä 27 ottelua ja esittänyt hyvin kypsiä otteita The Show’ssa. Monipuolisen Lazarin niskaan ei ole heitetty suurimpia pelillisiä odotuksia, mutta häneltä odotetaan vahvaa kahden suunnan peliä ja johtamista henkisellä puolella. Myös tulosta täytyy syntyä, kun kisoihin saavutaan NHL-statuksella.

Kevin Fiala, Sveitsi

Ruotsin SHL:ssä pelaava Nahville Predatorsin varaus on Sveitsin suurin tähti ja häneltä vaaditaan urotekoja näissä kisoissa. Fialalla on kokemusta jo aikuisten MM-kisoista, mitä harva 18-vuotias kiekkoilija voi sanoa itsestään. Sveitsin kapean materiaalin vuoksi Fialan täytyy olla kisojen parhaimpia pelaajia, mikäli joukkue haluaa pelata itsensä jatkopeleihin, mutta hän jos joku siihen pystyy – Fiala on Sveitsi-kiekon suurin lupaus tällä hetkellä.

Ivan Barbashev, Venäjä

Venäjä on kisojen suurimpia mestarisuosikkeja ja Barbashev on joukkueen ehdotonta eliittiä. Taitava venäläissentteri pelaa kolmatta vuottaan Kanadassa, joten pienen kaukalot kujeet ovat tuttuja. Mainiolla pelisilmällä operoiva Barbashev ei ole kaukana NHL-tasosta, mutta tientynlainen asenteenmuutos muuttaa sen asian hyvin nopeasti. Huipputaitava Barbashev säväyttää varmasti näissä kisoissa ja kuuluu turnauksen selkeään parhaimmistoon.

William Nylander, Ruotsi

Listan ainut ruotsalaispelaaja on William Nylander, joka on tehnyt loistavaa jälkeä tällä kaudella Ruotsin pääsarjassa. Juonikas taitoniekka tekee ketjukavereistaan aina parempia ja hän löytää jokaisen kiekon mentävän aukon jäällä. Ex-NHL-tähti Michael Nylanderin poika on asunut ja pelannut Pohjois-Amerikassa nuorempana, mistä on varmasti Williamille hyötyä. Ruotsin joukkue on totutun kova eikä Nylander ole joukkueensa ainut tähti, mutta häneen kohdistuvat isot odotukset länsinaapurissamme.

Lawson Crouse, Kanada

Järkälemäinen voimahyökkääjä Crouse ei ole kisaisännän kärkipelaajia ja hänen roolinsa saattaa jäädä vielä hyvinkin pieneksi. Crouse mahtui kuitenkin vain 17-vuotiaana kivenkovaan Kanadan joukkueeseen, mikä on jo loistava suoritus. Kanadalaisyllättäjä on röyhkeä, kokoisekseen hyvin luisteleva maalintekijä, joka on ensi kesän NHL Draftin kärkipään varauksia, mutta näissä kisoissa häneltä tuskin vielä nähdään suuria tekoja, mutta nimi on kannattaa ehdottomasti painaa mieleen.

Auston Matthews, USA

17-vuotias jenkkihyökkääjä on kisojen nuorimpia pelaajia ja hän varattavissa NHL:ään vasta kesällä 2016. Matthews onkin kyseisen Draftin suurin nimi tällä hetkellä ja hänestä uskotaan tulevan ison luokan NHL-tähti. Matthews on jo täysin miehen mitoissa ja fysiikka onkin hänen suurimpia vahvuuksiaan, mutta tältäkään suurlupaukselta ei löydy todellisia puutteita pelistään. Matthews pelaa jo nyt isossa roolissa Yhdysvaltain hyökkäyksessä ja häneltä odotetaan paljon onnistumisia, vaikka onkin joukkueensa kuopus.

Martin Reway, Slovakia

Viime vuoden kisoissa upeasti pelannut Reway johtaa Slovakian yllätyspotentiaalista joukkuetta. Taitava slaavilaishyökkääjä on pelannut tällä kaudella Tshekin pääsarjassa tehoillen lähes piste per peli -tahtia, mikä on erittäin kova suoritus 19-vuotiaalle pelaajalle. Suomi kohtaa muun muassa Slovakian alkusarjassaan, millloin kannattaa seurata Rewayn otteita, sillä hän on äärimmäisen vaarallinen pelaaja ja tuottaa varmasti ongelmia Pikkuleijonien alakerralle.