NHL Draft 2018: Kuparin ja Kotkaniemen jälkeen taso laskee

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplayssa

Ensi kesän NHL:n varaustilaisuudesta ei tule Suomeen samankaltaista jackpotia kuin viime kesänä, mutta ykköskierroksella huudetaan satavarmasti kaksi suomalaista.

Ne kaksi suomalaista ovat Kärppien Rasmus Kupari ja Jesperi Kotkaniemi. Kaksikolla on mahdollisuus murtautua top 15 -ryhmään, mutta aivan ensimmäisten joukossa suomalaisten nimiä ei kuulla.

Sekä Kuparista että Kotkaniemestä on puhuttu paljon – ja syystäkin: molempien näytöt ovat hyvää luokkaa, ja heidät on listattu kerta toisensa jälkeen ykköskierrokselle. Näin ovat tehneet niin ISS, Future Considerations, Hockey Prospect ja McKeen’s Hockey. NHL Central Scoutingin listalla kaksikko mahtuu Eurooppa-listalla kymmenen parhaan joukkoon.

Tässä jutussa paneudutaan kuitenkin Draftin muihin suomalaisiin. Niihin pelaajiin, joista ei vielä paljoa tiedetä.

Kärkikierrosten muut suomalaiset

Viime kesänä ykköskierroksella varattiin kuusi suomalaista, ja kolmen ensimmäisen kierroksena aikana kuulutettiin peräti neljäntoista suomalaispelaajan nimi. Tänä vuonna ykköskierroksella menee ilman sen suurempia ihmeitä kaksi suomalaista. Kakkos- ja kolmoskierroksella huudetaan todennäköisesti ainakin pari suomalaista, mutta viime vuoden lukemaa on turha odotella.

Ex-NHL-pelaaja Juha Ylösen Jesse-poikaa on joissain arvioissa nostettu ykköskierrokselle, mutta se alkaa näyttää epätodennäköiseltä. Ylönen voi kuitenkin kuulla nimensä jo toisella kierroksella. Mestiksessä Espoo Unitedissa pelaava Ylönen on huipputaitava hyökkääjä, joka on todellinen virtuoosi hyökkäyspäässä. Hän on kuitenkin melkoisen heiveröinen, eikä hän ole osoittanut olevansa kovin monipuolinen tapaus. Juuri nämä asiat pudottavat hänet ykköskierrokselta.

Espoolaisnuorukaisen kanssa samoista sijoista taistelee HIFK:n Niklas Nordgren, joka on Ylösen tavoin loistava hyökkäyspään pelaaja. Nordgren on kuitenkin reilusti alle 180 senttimetriä, mikä syö pakostakin hänen osakkeitaan. Nordgrenin onneksi hän on kuitenkin kokoisekseen fyysinen, ja hän ei pelkää mennä ahtaisiin väleihin. Tässä asiassa Nordgren päihittää Ylösen.

Ylösen ja Nordgrenin kanssa voidaan nostaa samaan kerhoon Sampo Ranta, joka pelaa Yhdysvalloissa USHL:ssä. Ranta on pelannut hyvää kiekkoa Yhdysvalloissa onnistuen myös kohtalaisesti pisteiden teossa. Ranta on kuitenkin monipuolinen hyökkääjä, jolta löytyy nopeutta ja suoraviivaisuutta, ja hänen arvoaan mitataan muussakin kuin hyökkäyspään onnistumisissa. Ranta saattaa olla tästä suomalaiskolmikosta varmin nimi, mutta hänen potentiaalinsa ei ole yhtä korkealla kuin Nordgrenin tai Ylösen.

Kakkos- ja kolmoskierrokselle lienevät tyrkyllä myös Kärppien A-nuorten maalivahti Justus Annunen ja Tappara-puolustaja Toni Utunen. Maalivahtien arviointi on hankalaa, mutta isokokoisena ja potentiaalisena maalivahtina Annusella on kaikki mahdollisuudet tulla varatuksi kärkikierroksilla. Utunen on monipuolinen puolustaja, joka pystyy pienehköstä kropastaan huolimatta pelaamaan laadukkaasti omalla alueella. Utusen kiekollinen potentiaali ei ole kuitenkaan kovin iso, ja hänestä uhkaakin tulla eräänlainen väliinputoaja: ei tarpeeksi hyvä kiekolliseksi johtajaksi NHL:ssä, eikä tarpeeksi iso tai vahva hoitamaan puolustuspään tehtäviä.

Viimeisimmät kierrokset

Jos katsotaan kierroksia 4-7, niin analysointi on vaikeaa. Esimerkiksi Utunen ja Annunen voivat tippua näille kierroksille, ja muutama muu voi yllättäen nousta kärkikierroksille. Kuinka moni uskoi esimerkiksi Oskari Laaksosen kolmannen kierroksen varaukseen viime kesänä?

Mutta jos nyt keskitytään todennäköisimpiin 4-7 kierrosten nimiin, niin mainittakoon hyökkääjistä Lenni Killinen ja Sami Moilanen sekä puolustajista Santeri Salmela, Juuso Ketola ja Miska Kukkonen.

Killinen on kookas ja nopea laituri, joka pystyy pelaamaan monipuolista peliä. Hän tykkää ajaa maalille, ja nuorukainen osaa myös laukoa, joten Blues-juniori saanee varmasti varauksen. Killisellä on jopa potentiaalia nousta kolmannelle kierrokselle, mutta todennäköisimmät kierrokset ovat 4-6.

Kanadassa WHL:ssä pelaava Moilanen on toista kautta varauskelpoinen. Viime kausi ei vielä tuonut varausta, mutta Moilanen sai kutsun Colorado Avalanchen kesäleirille, mikä tarkoittaa Avsin olleen kiinnostuneen hänestä. Moilanen on vain 175-senttinen, minkä vuoksi varaus ei ole itsestään selvyys, mutta hänellä on menossa vahva kausi Kanadassa, joten suomalainen lienee jälleen tarkasti NHL-scouttien tarkkailun alla. Pienestä koostaan huolimatta Moilanen on vahva jässikkä, joka ei pelkää pelata kovaa.

Pakeista Salmela on jo pelannut useamman pelin Liigassa KooKoon paidassa, ja hän onkin hyvin kypsä pelaaja ikäisekseen. Salmela on selkeä oman pään luuta, jolla on tarpeeksi hyvä pelinlukutaito, luistelutekniikka ja fyysinen puoli, mutta hänen kiekolliset taidot ovat rajalliset. Juuri sen takia Salmela tuskin nousee kärkikierroksille.

Ketola on erinomainen luistelija, joka tykkää tukea hyökkäyksiä. Ässäjuniorilla on myös kokoa, ja hän tykkää pelata kovaa. Ketola on Draftin suurin suomalainen mustahevonen, sillä hänen potentiaalinsa on erittäin korkealla. Jos NHL-seurat vakuuttuvat siitä, että Ketola voi lunastaa täyden potentiaalinsa, on kärkikierrosten varaus jopa mahdollista.

Kukkosessakin piilee iso potentiaali, mutta hän menetti koko syyskauden loukkaantumisten takia. Hän teki paluun Ilveksen A-nuorten vahvuuteen tammikuussa, joten hänellä on vielä pari kuukautta aikaa näyttää taitojaan scouteille. Kukkonen on kookas ja hyvin liikkuva puolustaja, josta voi muotoutua laadukas yleispakki. Hänen Draft-osakkeensa ovat tällä hetkellä vielä totaalinen kysymysmerkki pitkäaikaisen loukkaantumisen vuoksi.

Jos mietitään muita mahdollisia varattavia suomalaisia, niin esiin voidaan nostaa ainakin hyökkääjät Linus Nyman, Eetu Päkkilä, Jerry Turkulainen ja Severi Lahtinen sekä puolustajat Peetro Seppälä ja Saku Vesterinen.

Faneille.comin arvio suomalaisvarauksista kesän 2018 NHL Draftissa

 1. Jesperi Kotkaniemi – 1. kierros sijat 7-15
 2. Rasmus Kupari – 1. kierros sijat 15-25
 3. Niklas Nordgren – 2./3. kierros sijat 50-75
 4. Sampo Ranta – 2./3. kierros sijat 50-75
 5. Jesse Ylönen – 3./4. kierros
 6. Justus Annunen – 3./4. kierros
 7. Juuso Ketola – 4. kierros
 8. Toni Utunen – 4./5. kierros
 9. Lenni Killinen – 4./5./6. kierros
 10. Miska Kukkonen – 5./6. kierros
 11. Santeri Salmela – 6./7. kierros
 12. Sami Moilanen – 6./7. kierros

Kuva: AOP

Lyö vetoa Grand Slam -turnauksesta ja nappaa 10 euron riskitön veto sekä 20 ilmaiskierrosta!