Useille NHL-joukkueille helpotusta – farmisarja AHL levittäytyy Kaliforniaan

Yhdysvaltain Kaliforniassa on saatu nauttia NHL-kiekosta jo vuosien ajan, mutta alueella on ollut yksi suuri ongelma: NHL-joukkueilla ei ole omia farmijoukkueita lähimaastossa.

Nyt tilanne on muuttumassa, sillä ensi kaudella Kalifornian osavaltiossa pelaa peräti viisi AHL-joukkuetta: uusina kaupunkeina mukaan tulevat Bakersfield, Ontario, San Diego, San Jose sekä Stockton. Tämä helpottaa viiden NHL-joukkueen arkea, kun oma farmijoukkue pelaakin lähellä emoseuraansa ja pelaajien siirtely helpottuu huomattavasti. Lisäksi kasvussa oleva kalifornialaiskiekko sai kertaheitolla uusia tuulia.

– Tämä on loistava tilaisuus kasvattaa lännen jääkiekkoympyröitä ja tällä tulee olemaan iso vaikutus vuosien saatossa, kommentoi Los Angeles Kingsin presidentti Luc Robitaille NHL.comille.

Kingsin lisäksi uusista joukkueista hyötyvät Anaheim Ducks, San Jose Sharks, Calgary Flames sekä Edmonton Oilers. Näiden joukkueiden nykyiset farmiseurat sijaitsevat erittäin kaukana, joten muutos on enemmän kuin tervetullut.

Uudet AHL-kaupungit:

Markus Granlund on pelannut itsensä Flamesin kokoonpanoon pysyvästi (Getty)

Mikäli Markus Granlund pelaa vielä ensi kaudella AHL-jäillä, sijaitsee hänen joukkueensa Kaliforniassa. (Getty)

Ontario (Los Angeles Kings)

ontario-reign

Ontario Reign siirtyy AHL-kaukaloihin. (AOP)

Kingsin nykyinen AHL-seura sijaitsee Manchesterissa eli Yhdysvaltain itärannikolla. Pitkä etäisyys yhdistettynä matkarasitukseen eli ole paras mahdollinen kombinaatio, joten siirto on losangelelaisille lähes lottovoitto. Ontarion kaupunki sijaitsee nimittäin 56 kilometrin päässä Los Angelesista. Kingsin nykyinen ”farmin farmi” eli ECHL-joukkue on tällä hetkellä nimenomaan Ontariossa, mutta Kingsin farmijoukkueet vaihtavat keskenään sarjoja: AHL-joukkue Manchester Monarchs pelaa ensi kaudella ECHL:ssä ja ECHL-joukkue Ontario Reign pelaa puolestaan AHL:ssä.

San Diego (Anaheim Ducks)

Miljoonakaupunki San Diego nousee viimeinkin isosti kiekkokartalle. Noin 140 kilometrin päässä Anaheimista sijaitsevassa kaupungissa korkein kiekkotaso on tällä hetkellä WSHL. Kyseinen sarja on juniorisarja – eikä edes hyvätasoinen. WSHL:ssä pelaava San Diego Gulls saa nyt myös ammattilaisseuran, jolle on kaupungissa ollut tilausta. Ducks ja Gulls ovat nyt yhtä suurta lintuperhettä, sillä gull tarkoittaa suomeksi lokkia. Nykyinen Ducksin AHL-seuraa sijaitsee Norfolkissa, Yhdysvaltain itärannikolla, mutta koko seuraa siirtää kamppeensa länsirannikolle.

Stockton (Calgary Flames)

NHL-joukkue New York Islandersin ”farmin farmi” sijaitsee Stocktonissa. Stockton Thunder siirtyy kuitenkin AHL:ään ja saa emoseurakseen Calgary Flamesin, jonka nykyinen farmikaupunki, Glens Falls, sijaitsee New Yorkin osavaltiossa eli kaukana Calgarysta. Stockton on Pohjois-Kaliforniassa eikä matkustusaika Calgaryyn ole pitkä.

San Jose (San Jose Sharks)

Sharksilla on ollut myös pitkään ongelma AHL-seura Worcester Sharksin kanssa. Worcester kun sijaitsee myös itärannikolla eikä matkustaminen San Joseen ole niin yksinkertaista. San Jose kokeilee nyt Toronto Maple Leafsin mallia – eli farmiseuraa samassa kaupungissa. Sharks vie kokeilun astetta pidemmälle ja sijoittaa AHL-joukkueensa jopa samaan halliin, missä Sharks pelaa. Tilanne on sama kuin esimerkiksi JYPillä ja JYP-Akatemialla Suomessa. Koko organisaatio siirtyy Worcesterista San Joseen, mutta seuran nimi on vielä kysymysmerkki. Eihän kaupungissa voi kuitenkaan pelata kahta San Jose Sharks -nimistä joukkuetta.

Bakersfield (Edmonton Oilers)

Oilersin nykyinen farmi sijaitsee Oklahomassa, mikä ei ole jääkiekkojoukkueelle otollisin paikka. Oklahoman City Baronsin pelimatkat ovat pitkiä eikä kotiotteluissa käy tarpeeksi yleisöä. Näinpä Oilers luopui yhteistyöstä ja lähti Bakersfield Condorsin kanssa neuvotteluihin. Condors on tällä hetkellä Oilersin ”farmin farmi”, mutta ensi kaudella se on pelkkä farmi. Condors-organisaatiolla ei mene matkakuluihin läheskään samoja dollarisummia kuin Oklahoman joukkueella ja matka Edmontoniin lyhenee hieman.