Viikkokatsaus rapakon taakse: Ankkojen lento jatkuu

Listaamme viikkokatsauksessa viime viikon kuumimmat ja kylmimmät joukkueet. Lopussa katsaus tulevaan viikkoon.

Viikon kuumimmat

1. Anaheim Ducks

Anaheimin ankkaparvelle ei tällä hetkellä löydy pysäyttäjää, eikä joukkue ole hävinnyt joulukuussa kertaakaan. Hurjasta iskukyvystä kertoo sekin, että joukkueen ykkösmaalipyssy Corey Perry loukkasi polvensa joulukuun alussa, mutta kapteeni Ryan Getzlaf on pystynyt pitämään ykkösketjunsa tason korkealla ilman tutkapariaan. Nuoret puolustajat Sami Vatanen ja Hampus Lindholm ovat nousseet joukkueensa tärkeimmiksi puolustajiksi pelaten isoja minuutteja illasta toiseen.

2. Toronto Maple Leafs

Karmaisevan Nashville Predatorsille kärsityn 9-2 nöyryytyksen jälkeen Maple Leafs on pessyt kasvonsa voittamalla viimeisestä 11 ottelusta vakuuttavat yhdeksän. Täydellisen neljän voiton viikkoon sisältyi tuplavoitto Detroit Red Wingsista ja sunnuntain päänahka hallitsevalta mestarilta, Los Angeles Kingsiltä. Alexander Ovechkinin teloma Leo Komarov on toipunut koko joulukuun ajan tällistä johtuneesta aivotärähdyksestä, mutta saattaa palata tositoimiin tulevana viikonloppuna.

3. Columbus Blue Jackets

Alkukausi lähti sinitakkien osalta pahasti yskähdellen käyntiin, mutta joukkue on tällä hetkellä Ducksin jälkeen liigan toiseksi kuumin joukkue. Täydellinen kolmen voiton viikko venytti voittoputken jo kuuden ottelun mittaiseksi. Blue Jackets todisti sitkeytensä voittaen kaikki viikon ottelut vasta varsinaisen peliajan jälkeen. GM Jarmo Kekäläinen voi huokaista helpotuksesta, sillä tällä menolla joukkue nostaa itsensä taistelemaan idän pudotuspelipaikoista.

4. Buffalo Sabres

Jo neljän ottelun voittoputkessa porskuttava puhvelilauma nosti kolmen voiton viikon ansiosta asemiaan idän sarjataulukossa. Surkean alkukauden jälkeen Sabres on voittanut viimeisestä 10 ottelustaan peräti seitsemän. Mielenkiintoisen voitoista tekee se, että ne ovat kaikki tulleet yhden maalin erolla, ja Sabres on yhtä ottelua lukuunottamatta laukonut vähemmän maalia kohti kuin vastustajajoukkue.

5. New York Rangers

Kolme voittoa viikolta nosti joukkueen takaisin pudotuspelitaistoon. Maalivahti Henrik Lundqvist pelasi vahvan viikonlopun antautuen kahdessa ottelussa vain kertaalleen.

Viikon kylmimmät

460576750

MacTavish hyppäsi öljymiesten penkin taakse (Getty)

1. Calgary Flames

Alkukaudella kaikki yllättäneen Flamesin liekki on tällä hetkellä tukahdettu. Viiden ottelun tappioputki on tiputtanut joukkueen pudotuspeliviivan alapuolelle. Tehottomuus on tällä hetkellä joukkueen suurin ongelma, sillä liekkipaidat sytyttivät lampun viikon neljässä ottelussa vain kuudesti.

2. Carolina Hurricanes

Sama alavireinen meno Carolinassa jatkuu, sillä viikon saldoksi jäi kaksi tiukkaa tappiota sekä selkäsauna viikon päätteeksi Philadelphia Flyersia vastaan. Tappioputki on venynyt jo viiden pelin mittaiseksi. Hurricanesin paras pistemies on puolustaja Justin Faulk 17 tehopisteellään 29 otteluun.

3. Edmonton Oilers

Viimeisestä 16 ottelusta yhden voiton kaapinut kriisiseura antoi potkut päävalmentaja Dallas Eakinsille maanantaina. Reilun kauden verran Oilersin penkin takana toimineen Eakinsin korvaajaksi saatiin tuttu mies, sillä seuran riveissä kolme Stanley Cupia pelaajana voittanut Craig McTavish valmensi joukkuetta vuosina 2000-2009, ja on toiminut general managerina toissakaudelta lähtien. Valmentajan vaihto jo nähtyyn McTavishiin ei tule kääntämään öljypaitojen kelkkaa, vaan sen tekemiseen vaaditaan radikaalimpia ratkaisuja.

4. Arizona Coyotes

Kojoottilauma on onnistunut viimeisen kuukauden aikana voittamaan ainoastaan jumbojoukkue Edmonton Oilersin varsinaisella peliajalla. Viime viikolta jäi käteen kolme tappiota, ja pudotuspeliviiva on karannut jo 12 pisteen päähän.

5. New Jersey Devils

Kolme neljästä viikon ottelusta hävinnyt Devils jatkaa rämpimistään, ja on kyennyt voittamaan vain kolmesti viimeiseen 14 peliin. Ainoa positiivinen asia joukkueen tekemisessä on ikinuoren Jaromir Jagrin piste-ennätyksien jahtaaminen. Olisiko jo aika antaa päävalmentaja Peter Deboerin mennä?

Tulevan viikon tärpit

Kokoonpanojen jäädytys

NHL jäädyttää joukkeiden kokoonpanot joulun ajaksi 19-27.12. Tämä saattaa aiheuttaa pelaajaliikehdintää kauppojen muodossa. Onkin hyvin todennäköistä, että näemme pienempiä pelaajakauppoja ennen perjantaita. Joukkueet kuten Buffalo Sabres, Boston Bruins, St. Louis Blues, Arizona Coyotes ja Philadelphia Flyers voivat olla potentiaalisia kaupantekijöitä.

Torstai 19.12.

Jättääkö Rinne Wildin suomalaistrion kylmäksi?

Vastassa kaksi täysin eri tavalla kautensa aloittanutta joukkuetta. Predators taistelee Central divisioonan kärkipaikasta, ja Wild sen sijaan yrittää nousta pudotuspelitaistoon takkuisen alkukauden jälkeen. Kotonaan vahva Wild saa tehdä täyden iltapuhteen voiton eteen, sillä vastassa on joukkueen suomalaistriolle tuttu maanmies.

Sunnuntai 21.12. klo 3.00 Nashville Predators – Minnesota Wild

Asetelmat vaihtuneet?

Pudotuspeliviivan alapuolelle valahtaneen Bruinsin peli on ollut sekaisin, ja joukkue on voittanut vain yhden viimeisestä kuudesta ottelustaan. Kestomenestyjänä viime vuosina tunnettu Bruins hamuaa takaisin viivan paremmalle puolelle. Alkukauden heittopussi Buffalo Sabres sen sijaan on parantanut otteitaan selvästi, ja tarjonnut vastuksen kovemmillekkin joukkueille.

Maanantai 22.12 klo 2.00 Buffalo Sabres – Boston Bruins

NHL-ottelut nähtävissä tutusti Viasat Hockey kanavilta sekä Viaplay palvelusta.