Viimeistä viedään, Jokerit kohtaa Bratislavan

Kaksi voittoa ja yhden tappion kolmesta ensimmäisestä vieraskiertueensa ottelusta kerännyt Helsingin Jokerit kohtaa maanantaina reissun neljännessä pelissä Petri Matikaisen valmentaman Slovan Bratislavan. Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kaksi kertaa. Lokakuun 12. Bratislavassa pelatun ottelun Jokerit voitti maalein 2-4. Marraskuun 16. Hartwallilla kotijoukkue oli vahvempi maalein 2-1. Ottelu on Jokereiden viimeinen vieraspeli tämän vuoden puolella.

Arvaamaton Slovan

Neljä viimeisestä kymmenestä pelistään voittanut Slovan kuuluu niihin joukueisiin, joiden pelejä on vaikea ennakoida tällä hetkellä. Palkanmaksuvaikeuksista kärsivä seura on parantanut otteitaan Matikaisen tultua valmentajaksi ja keikkuu kahden perättäisen kotivoiton ansiosta kahdeksan pisteen päässä läntisen konferenssin viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Joukkeen materiaali on viimeaikaisista pelaajakaupoista ja loukkaantumisista johtuen todella kapea. Tomas Rachunek ja Kurtis Foster ovat vaihtaneet maisemaa sitten edellisen kohtaamisen, tulopuolella joukkue hankki lisävahvistusta maalivahtiosastolleen lähinnä Pojois-Amerikan alempia sarjoja kolunneen David Leneveun muodossa. Ruotsalaisvahti Johan Backlund on loukkaantuneiden kirjoissa, eikä paluusta ole tietoa. Kenttäpelaajista pois on varmuudella puolustaja Vladimir Mihalik ja pitkäaikaistoipilas Mario Lunter. Todennäköisesti sivussa on lisäksi paras pistemies Ladislav Nagy. Michal Sersen oli poissa edellisestä ottelusta, mutta häntä ei ole asetettu loukkaantueiden listoille.

Näistä etenkin Nagyn posisaolo on paha menetys Slovanille. 14+13 tehot Slovanille iskenyt peluri on pelannut hyökkääjistä toiseksi eniten, 18.29 ottelua kohden. Vain Vaclav Nedorost on pelannut enemmän.

Poissaoloista ja loukkaantumisista huolimatta joukkue kaatoi viime viikolla kotonaan sekä Barys Astanan että Salavat Julaev Ufan, joten Matikainen on saanut pelaajansa sitoutettua hyvin puolustavaan pelitapaansa. Kotona joukkue on taistellut viime aikoina mallikkaasti: fanaattisen kotiyleisön edessä viidestä pelistä on tarttunut mukaan neljä voittoa.

Slovan pelaa tällä hetkellä materiaalinsa edellyttämää peliä; keskialue tukitaan ja vastustaja pakotetaan pelaamaan päätyjen kautta ja painimaan kiekosta päädyssä. Hyökkäyksissä luotetaan pitkälti suoraviivaiseen pelitapaan; nopeita hyökkäyksiä viljelevä Slovan ei turhaa haudo kiekkoa hyökkäysalueella, vaan se hakee nopeita ratkaisuja ja pyrkii laukomaan paljon.

Erikoistilanteissa alivoimapelaaminen kuuluu KHL:n top vitoseen, ylivoimalla on mennyt heikommin. Vain 16 % onnistumisella ei ole juhlimista, ja Nagyn poissaollessa Slovanilta puuttuu ylivoiman tärkein pelote.

Vaikeukista huolimatta joukkue ei ole luovuttanut, vaan taistelee urhoollisesti ja suurella sydämellä seuran puolesta. Tuntuu, että rahahuolet ovat vain hitsanneet joukkuetta paremmin yhteen. Nimimiesten puuttuessa kaikkien on tehtävä osansa, ja tällä hetkellä Slovan pelaa materiaalinsa nähden ihan hyvää kiekkoa.

Jaksaako Jokerit vielä yhden matsin?

Hannu Virta ja Jokerit pelaavat vieraskiertueen viimeisen pelinsä tänään. (Pekka Rautiainen)

Hannu Virta ja Jokerit pelaavat vieraskiertueen viimeisen pelinsä tänään. (Pekka Rautiainen)

Jokereiden vieraskiertue on ollut nousujohteinen. Ensin joukkue pyllähti puolittaisella asenteella pelatun ottelun jälkeen Avtomobilistille maalein 4-0, mutta sen jälkeen haki kaksi todella isoa vierasvoittoa kahdesta idän mestarisuosikista Ak Bars Kazanista (1-2) ja sen jälkeen Metallurg Magnitogorskista Steve Mosesin (2+2) johdolla maalein 3-4.

– En tiedä oliko se (Magnitogorsk) peli kauden parasta kiekkoa, mutta iso voitto kaikin puolin. Metallurg on rakentanut joukkueensa pitkälti yhden hyvän ketjun varaan ja kolmen duunarikentän varaan, kun taas esimerkiksi Dinamo Moskovalla on neljä ehjää ketjua, kommentoi joukkueen valmennusjohtoon kuuluva Hannu Virta Metallurg-ottelua. 

Materiaalin perusteella Jokerit on selvästi parempi joukkue kuin Slovan, mutta tässä sarjassa ollaan nähty jo niin monta kertaa, että mikä tahansa joukkue pystyy voittamaan minkä tahansa joukkueen, jos ennakkosuosikin peli ei ole kunnossa.

Perinteisesti vieraskiertueen viimeiset ottelut ovat vaikeita, ja kun alla on vielä kaksi isoa voittoa, nousee Jokereiden kannalta määrittäväski tekijäksi se, miten asenne on kunnossa.

Ottelu on Jokereille lisäksi vuoden viimeinen vieraspeli ja viimeinen ennen viikon mittaista maajoukkuetaukoa. Seuraava peli on 22.12. Dinamo Riikaa vastaan Hartwall Arenalla.

Ottelun kulku

Odotan ottelusta nihkeähköä kamppailua, jossa isännillä on vain voitettavaa. Jokerit tulee olemaan ainakin näennäisesti hallitsevampi osapuoli, ja vieraat pyrkivät pelaamaan jälleen kerran kiekkokontrollin kautta.

Slovan tullee keskittymään hyökkäyspelissä vastahyökkäyspaikkojen hyödyntämiseen, joten Jokereiden tulee olla hereillä suunnanmuutospelaamisensa kanssa. Sanomatta on selvää, että kun pelataan suoraviivaista peliä pelaavan vastahyökkäysjoukkueen kanssa, ei kiekkoa pidä hautoa ja kuljetella, vaan syöttöjen on lähdettävä nopeasti ja matalalla riskillä.

Materiaali on vieraiden puolella, ja kun kotijoukkueen maalivahti Jaroslav Janus (oletettava ykkönen) ei ole vakuuttanut, täytyy luottaa siihen että vieraat ottelun itselleen kääntävät. Eri asia sitten on, tuleeko voitto vasta jatkoajan tai rankkareiden kautta.

Jokereiden kokoonpano tänään

Maalilla aloittaa odotetusti Riku Helenius. Huilivuorossa puolustajista on Santeri Saari, hyökkääjistä Semir Ben-AmorEetu Pöysti ja Johan Harju. Daine Todd ja Oskari Korpikari eivät ole vieraskiertueella mukana loukkaantumisten takia.

9 Niklas Hagman – 39 Niko Kapanen – 50 Juhamatti Aaltonen
61 Tommi Huhtala – 26 Petteri Wirtanen – 76 Jere Sallinen
67 Linus Omark – 42 Petr Koukal – 12 Steve Moses
14 Tomi Mäki – 32 Riku Hahl – 28 Jani Rita

4 Ossi Väänänen – 6 Topi Jaakola
55 Atte Ohtamaa – 47 Ville Lajunen
77 Niko Peltola – 13 Ryan Gunderson

31 Riku Helenius (1 Henrik Karlsson)

Seuraa näitä

– Slovanin Vaclav Nedorost. Kokeneen keskushyökkääjän merkitys kasvaa äärettömän paljon Nagyn ollessa sivussa.

– Jokereiden asenne. Viimeinen vieraspeli, alla kaksi isoa voittoa. Nyt pitää pelata ottelun alku huolella ja pitää peli yksinkertaisen tehokkaana ja tylynä.

Niko Peltola – Jokereiden nuori puolustaja on suoriutunut kahdesta ensimmäisestä ottelustaan mallikkaasti. Joko tänään aukeaa myös pistetili?

Vedonlyönti (NordicBet)

Tämä on niitä otteluita, joista pitäisi pysyä erossa. Liikaa kysymysmerkkejä ilmassa, ja Jokereiden pelaajilla on ollut eilen rento välipäivä. Miten tänään sytytään taas tositoimiin joukkuetta vastaan, jolla on vain voitettavaa?

Jokerit saa kertoimen 1.77, ja se on tullut eilisestä alas reilusti. Parhaimmillaan Jokereiden voitolla tarjottiin yli 1.9 kerrointa. Kotijoukkueen voitto palauttaisi panoksen 3.85-kertaisena takaisin.

Parhaat kohteet löytyvät kuitenkin maalimääristä. Uskon, että ottelusta tulee tiukka ja vähämaalinen taistelu, eikä jatkoaikakaan ole mahdottomuus. Alle 5.5 maalia saa kertoimen 1.60, alle 4.5 maalia 2.22. Näillä mennään tänään.