World Cup 2016 -ennakko – Lohko A on pohjoisamerikkalaisten näytöstä

World Cupin A-lohkossa taistelevat pohjoisamerikkalaiset ennakkosuosikit, keskustelua herättänyt sekatyömiesjoukkue Euroopasta sekä valmiiksi heikkoon runkoonsa iskuja saanut Tšekki.

Meidän ja monen muun onneksi näitä ei ratkaista paperilla, mutta kyllä varsinkin Kanadan joukkue on sellaista nimeä täynnä, että miten mahtaa muiden käydä.

Aikataulu:

17.9. Eurooppa – Yhdysvallat
17.9. Kanada – Tšekki
19.9. Tšekki – Eurooppa
20.9. Kanada – Yhdysvallat
21.9. Kanada – Eurooppa
22.9. Tšekki – Yhdysvallat

Arvio lohkon loppujärjestyksestä:

  1. Kanada
  2. Yhdysvallat
  3. Eurooppa
  4. Tšekki

KANADA – Keskikaistalla leveyttä

Kanadan rosteria ei juuri tarvitse esitellä. Kolme voittamaan tottunutta maalivahtia, tiukka left-right-paketti puolustusta ja hyökkäysosasto fiksuja senttereitä lähes kaikki. Ulkopuolisena on mahdoton ajatella, että kuka sopisi parhaiten laiturin tontille, koska tosiaan lähes kaikki ansaitsevat leipänsä varjelemalla keskikaistaa.

Pelaavan maalivahdin arvuuttelu on myös yhtä kinkkistä. Jos Carey Price on kunnossa, hänet on vaikea nähdä availemassa luukkua. Toisaalta Braden Holtbyn viime kausi oli kuin satukirjasta. Maajoukkueessa hän on hyvinkin tuore tapaus. Tilastoista löytyy yksi ottelu alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa. Päästettyjen maalien keskiarvo on 13,58 (sic!) ja torjuntaprosentti 83,3 %. Onneksi kymmenen vuoden takaiset otteet jäävät vimeaikaisten suoritusten varjoon.

Joukkueessa tapahtui viime hetkillä harmittava muutos, kun Jamie Benn ei toipunutkaan suunnitellusti heinäkuisesta leikkauksesta. Hänen puolestaan vaahteranlehtipaitaan sonnustautuu finaaleissa käväissyt Sharksin Logan Couture. Uskoakseni Benniä kaavailtiin alempiin kentällisiin, joten paikkaus tuntuu erinomaiselta. Couturen voi helposti kuvitella ensiluokkaiseksi energiapelaajaksi ja alivoiman tappajaksi.

Muutama huomio kivenkovasta ryhmästä:

Corey Perry kelpasi vasta toiselta varasijalta ja silloinkin ylimääräiseksi hyökkääjäksi. Kertoo siitä, että kärkikentät ovat maalintekijöiden osalta täynnä.

Jake Muzzin pelaa erinomaisesti, mutta tuliko sittenkin Drew Doughtyn joukkuekaverina sisään?

Jos finaaleistakin huolimatta jollekin jäi epäselväksi, Marc-Edouard Vlasic on maailmanluokan pelaaja.

Minkälainen rotta paljastuu Brad Marchandista? Rottailun määrä on arvoitus, sillä Marchand pelaa lähtökohtaisesti ykköskentässä Sidney Crosbyn rinnalla. Tekeekö tilaa vai yrittääkö pelata kiekkoa?

Maalivahdit:
Corey Crawford (Chicago Blackhawks)
Braden Holtby (Washington Capitals)
Carey Price (Montreal Canadiens)

Puolustajat:
Drew Doughty (Los Angeles Kings)
Jay Bouwmeester (St. Louis Blues)
Marc-Edouard Vlasic (San Jose Sharks)
Shea Weber (Nashville Predators)
Brent Burns (San Jose Sharks)
Jake Muzzin (Los Angeles Kings)
Alex Pietrangelo (St. Louis Blues)

Hyökkääjät:
Logan Couture (San Jose Sharks)
Patrice Bergeron (Boston Bruins)
Corey Perry (Anaheim Ducks)
Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins)
Ryan Getzlaf (Anaheim Ducks)
Ryan O’Reilly (Buffalo Sabres)
Steven Stamkos (Tampa Bay Lightning)
John Tavares (New York Islanders)
Jonathan Toews (Chicago Blackhawks)
Matt Duchene (Colorado Avalanche)
Claude Giroux (Philadelphia Flyers)
Brad Marchand (Boston Bruins)
Joe Thornton (San Jose Sharks)

YHDYSVALLAT – Missä Kessel?

Kylläpä on taas joukkue jalkeilla. Suurin huolenaihe ei tosiaan löydy alla olevasta nimiluettelosta vaan penkin takaa. Onko John Tortorella nyt aivan varmasti oikea mies luotsaamaan tällaisessa turnauksessa? Pitkiä runkosarjoja voidaan pelata puolustusvoittoisesti ja heittämällä kiekkoa kähjäämistä varten hyökkäyskulmiin. Taidon tukahduttaminen sopisi hyvin sloganiksi. Tuleekohan menestystä?

Hyökkäysarsenaali ei ole aivan yhtä sentteripainotteinen kuin Kanadalla. Se tarkoittaa sitä, että luontaisille laitureille pitää heittää heille tuttuja syöttöjä kovaan vauhtiin keskialueella. Puolustuksessa ei ole kiekollisuutta liikaa, mutta puolustusominaisuuksia löytyy. Tortorella, sinut on nähty.

Valmentajan näkemys paistoi kaikkein kirkkaimmin siinä kohtaa, kun haettiin korvaajaa Ryan Callahanille. Ei pudotuspeleissä loistanutta Phil Kesseliä vaan Kyle Palmieri. Kyllä, Palmieri.

Vaikea kuvitella, että Yhdysvallat pelaisi pirteää ja räiskyvää jääkiekkoa. Sellaista, johon Patrick Kane on syntynyt. Kuinka monta kertaa Kane saa menettää kiekon hyökkäysalueella ennen kuin Torts kertoo mielipiteensä normaalia kovemmalla äänensävyllä? Pahimmassa tapauksessa yskähtää jo avausottelussa. Sitten tulee pitkä turnaus.

Isoissa turnauksissa Yhdysvallat on kova tekijä kaikista osatekijöistä huolimatta. Maalivahtipelissä kortit ovat jenkkien puolella. Valistunut arvaukseni on, että Cory Schneider nousee ykkösratsuksi viimeistään pudotuspeleissä.

Maalivahdit:
Ben Bishop (Tampa Bay Lightning)
Jonathan Quick (Los Angeles Kings)
Cory Schneider (New Jersey Devils)

Puolustajat:
Dustin Byfuglien (Winnipeg Jets)
John Carlson (Washington Capitals)
Ryan McDonagh (New York Rangers)
Ryan Suter (Minnesota Wild)
Jack Johnson (Columbus Blue Jackets)
Erik Johnson (Colorado Avalanche)
Matt Niskanen (Washington Capitals)

Hyökkääjät:
Justin Abdelkader (Detroit Red Wings)
Patrick Kane (Chicago Blackhawks)
Ryan Kesler (Anaheim Ducks)
TJ Oshie (Washington Capitals)
Max Pacioretty (Montreal Canadiens)
Zach Parise (Minnesota Wild)
Joe Pavelski (San Jose Sharks)
Derek Stepan (New York Rangers)
Blake Wheeler (Winnipeg Jets)
Brandon Dubinsky (Columbus Blue Jackets)
David Backes (St. Louis Blues)
James van Riemsdyk (Toronto Maple Leafs)
Kyle Palmieri (New Jersey Devils)

EUROOPPA – Sekoitus keskinkertaisuutta

Tanska, Saksa, Slovakia, Sveitsi, Ranska, Slovenia, Itävalta, Norja. Kaikesta tästä monimuotoisuudesta huolimatta Euroopan yhdistelmä on vasta toiseksi heikoin joukkue. Heidän onnekseen heikompi kokoonpano löytyy samasta lohkosta, joten kaiken mennessä nappiin he taistelevat jopa välieräpaikasta.

Euroopan suurimmat heikkoudet ovat puolustuksessa. Roman Josi on ainut joka on tällä hetkellä tai edes lähellä uransa huippua. Zdeno Chara on Zdeno Chara, mutta hänen tasonsa on laskenut tasaisesti viime vuosina. Muut pakit voidaan kuvailla samoin sanoin. Ykköstekijät puuttuvat, joten tasonnostoa pitäisi tapahtua yli realismin rajojen.

Ykkössentteri Anze Kopitar on samassa tehtävässä kuin oman maajoukkueensa kanssa. ”Vedä nyt noita sitten perässäsi.” Valitettavasti. Apulaiskapellimestareita riittää. Menestyminen toki vaatii Mats Zuccarellon, Marian Gaborikin, Marian Hossan ja kumppaneiden merkittävää onnistumista samoissa kekkereissä. Ei mahdotonta, mutta vaikeaa.

Ilonaiheitakin on tietty muutama. Yksi niistä on Oilersin tuhkadynastista eteenpäin terävillä potkuilla pyrkivä Leon Draisatl. Alkava NHL-kausi on pedattu saksalaissentterille, joten mikä olisi hienompi tapa ottaa lentävä lähtölaukaus kuin nostaa pohjille pedattu sekajoukkue välieriin?

Osaamista löytyy sekä yli- että alivoimaan. Laitahyökkääjillä riittää nopeutta haastamaan vastustajan puolustajia. Kaiken kaikkiaan tulemme näkemään keräilyerän henkiinjäämistaistelua 60 minuuttia kerrallaan. Pelaan itseni totta kai näin radikaalista lausunnosta ulos toteamalla:

Yllätä minut, Team Eurooppa!

Maalivahdit:
Philipp Grubauer (Washington Capitals, Saksa)
Thomas Greiss (New York Islanders, Saksa)
Jaroslav Halak (New York Islanders, Slovakia)

Puolustajat:
Zdeno Chara (Boston Bruins, Slovakia)
Christian Ehrhoff (UFA, Saksa)
Roman Josi (Nashville Predators, Sveitsi)
Luca Sbisa (Vancouver Canuck, Sveitsi)
Dennis Seidenberg (UFA, Saksa)
Andrej Sekera (Edmonton Oilers, Slovakia)
Mark Streit (Philadelphia Flyers, Sveitsi)

Hyökkääjät:
Pierre-Eduard Bellemare (Philadelphia Flyers, Ranska)
Mikkel Boedker (San Jose Sharks, Tanska)
Leon Draisaitl (Edmonton Oilers, Saksa)
Marian Gaborik (Los Angeles Kings, Slovakia)
Jannik Hansen (Vancouver Canucks, Tanska)
Marian Hossa (Chicago Blackhawks, Slovakia)
Anze Kopitar (Los Angeles Kings, Slovenia)
Nino Niederreiter (Minnesota Wild, Sveitsi)
Frans Nielsen (Detroit Red Wings, Tanska)
Tobias Rieder (Arizona Coyotes, RFA, Saksa)
Tomas Tatar (Detroit Red Wings, Slovakia)
Thomas Vanek (Detroit Red Wings, Itävalta)
Mats Zuccarello (New York Rangers, Norja)

Tšekki – Mikä on kenenkin rooli?

Tähän sekametelisoppaan ei vaadita kuin yhden kansalaisuuden pelimiehiä. Maalivahtien joukosta löytyy yksi valonpilkahdus, jonka kajastus on vasta alussa. Sitten löytyy kakkoskassari ja liigan huonoin ykköstorjuja. Siitä sitten yhdistelemään nimiä ja kuvauksia.

Puolustuksesta puuttuu vahva kiekollinen osaaminen. Asennetta varmasti löytyy ja taitoa puolustussuuntaan, mutta tässä lohkossa kyyti on kovaa ilman kiekollista tukea ylöspäin. Tälle rykmentille en taida edes antaa saumaa yllättää. Siitä puuttuu jotain. Todella paljon jotain.

Hyökkäyksen roolit eivät aukene. On totta, että oma painoarvonsa pitää jättää loukkaantumisille. Tomas Hertl ja David Krejci olisivat olleet eittämättä ykköskorin jätkiä tässä joukkueessa. Oman mausteensa koko maan valintakoukeroihin toi Jiri Hudlerin tapaus. Hän ei selvästikään ollut mielissään alkuperäisestä joukkueesta putoamisesta ja jätti vastaamatta yhteydenottoihin, kun edellä mainittua kaksikkoa lähdettiin paikkaamaan.

Lähes jokaisen potentiaali on sen kaukana nykyhetkestä. Tšekin kansan onneksi muutamalla sentään kyseinen ajankohta on tulevaisuudessa.

Turnauksesta kehkeytyy yksinkertaisesti liian kovatasoinen tälle ryhmälle. Kuoleman ottelu (kunnian puolesta) tulee toisella kierroksella, kun Euroopan ryhmä iskee slaavilais-saksalais-tansk… no, taktiikalla vastaan.

Maalivahdit:
Petr Mrázek (Detroit Red Wings)
Michal Neuvirth (Philadelphia Flyers)
Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets)

Puolustajat:
Tomas Kundratek (Slovan Bratislava, KHL)
Roman Polák (San Jose Sharks)
Andrej Šustr (Tampa Bay Lightning)
Michal Kempný (Chicago Blackhawks)
Zbyněk Michálek (Arizona Coyotes)
Jakub Nakládal (UFA)
Michal Jordán (UFA)

Hyökkääjät:
Martin Hanzal (Arizona Coyotes)
Roman Cervenka (Fribourg-Gotteron, NLA)
David Pastrňák (Boston Bruins)
Michael Frolík (Calgary Flames)
Tomáš Plekanec (Montréal Canadiens)
Jakub Voráček (Philadelphia Flyers)
Michal Birner (Traktor Chelyabinsk, KHL)
Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning)
Vladimír Sobotka (Avangard Omsk, KHL)
Aleš Hemský (Dallas Stars)
Radek Faksa (Dallas Stars)
Dmitrij Jaškin (St. Louis Blues)
Milan Michálek (Toronto Maple Leafs)

Seuraa World Cup -turnausta Viasatin kanavilla tai Viaplay-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press