Henkinen kantti riittää Rioon

Beach volleyn visuaalisuus on aina kiinnostanut mediaa. Bikiniasuiset naiset ja paidattomat rantaleijonat ovat saaneet tähän saakka palstatilaa huomattavasti enemmän kuin lajin urheilullinen puoli. Hyvien suomalaistulosten myötä myös itse laji on saanut ansaitsemansa huomion. Riikka Lehtonen ja Taru Lahti ovat nousseet ryminällä kansainväliseen beach volley -eliittiin.

Salista hiekalle

Ex-lentopalloammattilainen Lehtonen ripusti sisäpelikengät lopullisesti naulaan ja ilmoitti tavoitteekseen pelata beach volleyta Rion olympialaisissa. Hänet tunnetaan urheilijana, jolla ovat tavoitteet olleet aina korkealla. Kovasta itseluottamuksesta kertoo se, että Lehtonen uskaltaa puhua niistä ääneen. Hyvin usein hän on asettamansa tavoitteet myös saavuttanut.

Kysyntä ja tarjonta kohtasivat, kun Lehtonen löysi parikseen Taru Lahden – huipputalentin Tampereelta. Vaikka kaksikolla on ikäeroa reilut 13 vuotta, ei siitä näytä olevan kentällä haittaa. Pikemminkin päinvastoin. Lehtosen maailmalta hankittu kokemus auttaa varmasti tiukoissa tilanteissa myös Lahtea.

TaruMOS4

Ammattimaisesti ja kokonaisvaltaisesti

Kohti Rio mentäessä ei mitään ole jätetty sattuman varaan. Päävalmentaja Kai Liukkosella on hyvä ote urheilijoihin. Suomalainen beach volley on tänä päivänä ammattimaista toimintaa, jossa otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon huippu-urheilijan päivittäin tarvitsemat tukitoimet, kuten ravinto, lihashuolto ja henkinen valmennus.

Viimeksi mainittu saattaa tuntua vähäpätöiseltä, mutta kovan paineen alla hyvän suorituksen tekeminen ei ole helppoa. Tilanteita on myös vaikea harjoitella. Peleistä on opittava – niin voitoista kuin tappioistakin. Kaikista asioista on myös pystyttävä keskustelemaan rakentavasti. Tässä asiassa psyykkinen valmentaja Terhi Lehtoviita on ollut suurena apuna.

RiikkaTaruPOR

Ei yhtään karsintapelitappiota

Suomalaisparin henkistä vahvuutta kuvaa hyvin tämän kauden FIVB:n World Tourin karsintapelien saldo. Lehtonen ja Lahti ovat voittaneet kaikki yhdeksän otteluaan pääsystä pääsarjaan. Beach volleyssa nimenomaan karsintapelit ovat niitä, joissa urheilijoiden henkinen kantti mitataan.

Kiivas pelitahti ja matkustaminen aikaeroineen ympäri maailmaa vaativat myös rautaista fyysistä kuntoa. Tämäkin osa-alue näyttää kaksikolla olevan hyvällä mallilla. Kymmenen eri maata kolmen kuukauden aikana olisi jo kova rypistys ilman viittäkymmentä paahtavassa kuumuudessa pelattua otteluakin. Jossakin välissä on ehdittävä myös harjoittelemaan.

Yokohama2

Arvokisamitalin metsästys – osa 2

Jos sama tahti jatkuu, suomalaispari taistelee tosissaan paikasta Rioon. Bakun Euroopan kisoista ei irronnut vielä arvokisamitalia, mutta seuraava mahdollisuus siihen on ensi viikolla alkavissa EM-kisoissa, jotka pelataan Itävallan Klagenfurtissa.

Faneille.com seuraa tarkasti suomalaisten beach volley -parien otteita kansainvälisillä hiekoilla. Ruutu+Pro ja Laola1.tv näyttävät FIVB:n ja CEV:n turnauksia nettilähetyksinä.

@HeikkiKiiskinen

Kuvat: FIVB